Quantcast
Channel: Drottning Silvia – Svensk Dam
Viewing all 1426 articles
Browse latest View live

Bästa bilderna från galamiddagen på slottet

$
0
0

Under tisdagen bjöd kungaparet in ett gäng gäster med anledning av det italienska statsbesöket – och vilken fest det blev! 138 prominenta gäster minglade i de kungliga salarna och efter att kungen hälsat välkommen väntade en läcker fyrarättersmiddag i Vita havet. Gästlistan bestod av alltifrån politiker och kulturpersonligheter till diplomater och hovpersoner. Men de som fick mest uppmärksamhet var utan tvekan drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia.

Kvällens smycken

Drottningen bar sin lila favoritklänning från tyska Georg et Arend och kronprinsessan valde att bära det traditionella knappdiademet till sin gröna paljettklänning. Prinsessan Sofia valde sitt bröllopsdiadem –men utan de gröna smaragderna, som i sitt ursprungliga utförande är fästa i ”briljanttopparna”. Drottningen matchade dessutom sin klänning med det pampigaste garnityret ur det kungliga smyckesskrinet – de Leuchtenbergska safirerna. Safirerna har en imponerande historia. De var nämligen en gåva från kejsar Napoleon I till hustrun Joséphine de Beauharnais omkring år 1805. Visst klär de henne?

Dessutom var det roligt att så många politiker var på plats. Trots det pressade politiska läget såg Stefan Löfven och hustrun Ulla glada ut när de kom in, sida vid sida. President Sergio Mattarella och hans dotter Laura Mattarella hade dessutom många gäster att prata italienska med. Carl Bildts fru Anna Maria Corazza Bildt och paret Eva Swartz Grimaldi och hennes make Salvatore Grimaldi var några exempel.

Meny

Lätthalstrad gravad lax med äppelvariation, västervikssenapsdressing och kavringskrisp

Smörbakad Hjälmaregös med fänkålscrème, ugnsbakad fänkål och beurre blanc med forellrom och gräslöksolja

Ugnstekt tjäder med bakad spetskål, picklade betor, potatispuré, stekt säsongssvamp och krämig svartvinbärssås

Saltkaramellmousse med hjortronmylta, gräddglass och nougatkrisp

Bästa bilderna från kvällen:

 

Foto: TT


Sanningen om Silvias plåster – hovet berättar!

$
0
0

Efter Brasilienresan var det många som undrade över det plåster som satt fast under drottningens högeröga. Silvia är ju en av Sveriges mest fotograferade personer och när det är någonting annorlunda med henne är det därför många som reagerar.

Men vi kan lugna alla genom att säga att plåstret inte är en följ av något allvarligt ingrepp. Så här säger hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Drottning Silvia hade plåster efter att ha åtgärdat en hudförändring.

Läkningsprocessen efter åtgärden var dock kort och vid gårdagens galamiddag på slottet var plåstret borta och Silvia såg ut som vanligt igen. Den senaste tiden har drottningen haft ett späckat schema. Resorna har avlöst varandra och hon hann knappt komma hem till Stockholm förrän det var dags att sätta sig i den kungliga kortegen och hälsa Italiens president Sergio Mattarella och hans dotter Laura Mattarella välkomna.

Plåstret blev resans stora snackis

Under drottningens Brasilienresa var hon en av huvudtalarna. Hon berättade bland annat om Silviahemmets vårdfilosofi, hur hon startade stiftelsen och om vilka planer och utmaningar som väntar i framtiden. Att bidra till ökad kunskap om sjukdomen och förbättra stödet till demenspatienter har länge varit drottning Silvias hjärtefråga och hon har vid flera tillfällen rest ut i världen för att berätta om Silviahemmet. Intresset för demens började när hennes egen mamma, Alice Sommerlath, insjuknade.

– Ibland tänker jag naturligtvis på henne. Jag kommer så väl ihåg hur svårt det var, för henne men också för oss andra. Det är en tröst att det har kunnat komma något positivt ur det svåra. Jag tror att mamma gläds på sitt moln när hon ser det här. Och eftersom jag vet hur det var har jag blivit accepterad när jag talar om de här frågorna, har drottningen berättat i tidigare intervjuer.

Drottning Silvia i hetluften! Hon möttes av ett stort medieuppbåd under besöket i Sao Paulo i Brasilien.

Drottning Silvia i hetluften – TV-stationerna köade för en kommentar.

Läs också:

Foto: TT, IBL, Sociedade Beneficente Alemã

Nya detaljer om Oscis Bernadottes begravning

$
0
0

I början av november nåddes kungaparet av den tråkiga nyheten att en av deras nära släktingar, greve Osvis Bernadotte, gått bort. Oscis blev 97 år och han var en självklar gäst vid middagarna på slottet. Men snart kommer kungafamiljen få möjlighet att ta farväl. Vi kan nämligen berätta att begravningen kommer att äga rum i Rasbo kyrka, norr om Uppsala. Kyrkan ligger nära Oscis barndomsgård Frötuna och det är högst troligt att flera i kungafamiljen närvarar. Dessutom kommer vi att få se den äldsta Bernadotten, Oscis syster, Dagmar von Albin som numera är 102 år.

“Vår älskade Oscis Bernadotte af Wisborg efter ett långt och rikt liv”, skriver familjen i annonsen.

Oscis och Margot vid kungens 70-årsmiddag på slottet 2016.

Oscis och Margot vid kungens 70-årsmiddag på slottet 2016.

I fjol fick Oscis säga adjö till sin älskade Margot. De blev förälskade i 20-årsåldern men fick vänta 79 år innan de kunde bli ett par. Lyckligtvis fick de 16 fina år tillsammans. Ett annan glädjeämne i Oscis liv var den nära relationen till de yngre generationerna i kungafamiljen. Victoria valde ju att döpa sin son till Oscar (med c!) och Oscis träffade lillprinsen vid flera tillfällen – bland annat på Haga slott.
Att begravningen äger rum på en söndag är ytterst ovanligt. Möjligen har man planerat det så för att kungafamiljen ska ha möjlighet att delta. De har nämligen ett fullspäckat schema i adventstider.
– Jag har många fina minnen från alla besök som jag och min familj gjort på Frötuna gård, där vi alltid möttes av en stor gästfrihet och en kär familjegemenskap, har kungen själv sagt om relationen till Oscis.
Foto: IBL

Nya detaljer om drottning Silvias 75-årsdag – se fina bilden!

$
0
0

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer här

Drottningens födelsedag närmar sig med stormsteg. Dagen innan julafton, den 23 december, fyller Silvia 75 år men det stora firandet börjar redan den 18 december. Hovet publicerade just ett pressmeddelande som avslöjar nya detaljer om festligheterna. I meddelandet står att läsa att drottningen först kommer att uppvaktas med ett seminarium på Oscarsteatern i Stockholm, vilket Svensk Damtidning skrev om i förra veckan. Därefter, den 19 december, kommer myndigheter och organisationer få chansen att hylla Silvia under en mottagning på Kungliga slottet.

– Det är drottningens gärning som kommer att stå i fokus, hon kommer helt enkelt att hyllas för allt det som hon har åstadkommit under sina år som drottning, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Svensk Damtidning.

Om man vill ge en gåva

Dessutom berättar hovet hur man ska gå till väga om man vill ge en gåva till 75-åringen. Då ombeds man tänka på stiftelserna Word Childhood Foundation, Mentor Foundation eller Silviahemmet, som samtliga ligger drottningen “varmt om hjärtat”. Dessutom kommer man att kunna skriva på gratulationskort på slottet, från och med den 19 december.

Hovet valde dessutom att dela med sig av en ny bild på Silvia. Bilden är tagen på Solliden i somras och drottningen bär sin fina silkesblus från By Malina (reklamlänk via Apprl) .

På själva födelsedagen blir det dock lugnare. Kungafamiljen har som tradition att alltid fira drottningen med en mysig middag på Drottningholm. Och då är förstås alla barn och barnbarn samlade – även Miami-borna, Madeleine och Chris.

Foto: Anna-Lena Ahlström/Kungahuset.se

 

Vi avslöjar! Silvias blixtbeslut – för Madeleines skull

$
0
0

Drottning Silvia har haft två hektiska veckor, med Brasilien-resan, statsbesöket i Stockholm och nu senast de intensiva FN-dagarna i New York. Det officiella uppdraget tar slut onsdag. Och nu väntar en efterlängtad semester för drottning Silvia.

– Kungen reser hem till Stockholm, men drottningen kommer att vara privat på annan ort, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Stämmer det att hon ska besöka prinsessan Madeleine och hennes familj i Florida?

– Ja det stämmer. Det ska hon göra.

Silvia gör efterlängtat besök hos Madeleine och familjen nere i Miami

Det blir en efterlängtad ledighet för drottningen. Detta är ju första gången som hon får se prinsessan Madeleines och Chris O’Neills nya hem, den stora villan med pool i ett välbevakat område och inhägnat område utanför Miami. Men det blir framför allt första gången sedan i somras som hon får krama om prinsessan Leonore, 4, och prins Nicolas, 2, igen. Prinsessan Adrienne träffade hon ju i New York i oktober, men sedan dess har det ändå gått två månader och Adrienne har vuxit en hel del sedan dess.

I morgon lämnar drottningen alltså Manhattan för solen och värmen och barnbarnskramarna i Florida. Det är henne väl unt!

Läs också:

Foto:

 

Vi avslöjar! Därför åker drottningen till prinsessan Madeleine just nu

$
0
0

Drottning Silvia har landat i Florida, lagom till det stora firandet.

I dag är det ju Thanksgiving! En amerikansk helg som i de flesta delstater är större än självaste julen. Allting kretsar kring familjen, och om att vara tillsammans och umgås och äta mycket och gott.

Centrala Miami. Prinsessan Madeleines villa ligger i utkanten av stan.

Centrala Miami. Prinsessan Madeleines villa ligger i utkanten av stan.

Så räkna med att jättekalkonen står på bordet hemma hos prinsessan Madeleine och Chris O’Neill i den nya villan i utkanten av Miami, precis som i så väldigt många andra amerikanska hem.

Thanksgiving har firats i USA ända sedan 1863. Allt kretsar kring familjen - och kalkonen.

Thanksgiving har firats i USA ända sedan 1863 och är en älskad tradition. Allt kretsar kring familjen – och kalkonen.

Madeleine har ju bott i USA i flera omgångar och Chris är amerikan, eftersom han både har amerikanskt och brittiskt medborgarskap. Och med tre barn och hus i Florida så har Thanksgiving-firandet säkert blivit extra viktigt.

Prinsessan Madeleine på Solliden med sin man Chris O'Neill och barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.

Mormor har landat!

Sedan är ju detta en långhelg och fyra dagar ledigt betyder att även Chris O’Neill kan pusta ut. Så inte konstigt att drottning Silvia väljer att hälsa på just nu. Vädret ser dessutom ut att bli finfint, med solglimtar och 27 plusgrader.

En badhytt på stranden i Miami i Florida.

Thanksgiving infaller alltid den fjärde torsdagen i november i USA. Just i Miami firar man i sommarvärme!

Eva O’Neill kan vara på plats

Och kanske kommer även Chris glammiga mamma (och barnens farmor) Eva O’Neill att sitta med runt bordet?

Chris O'Neills mamma Eva O'Neill (i mitten) på Oktoberfesten i München 2015.

Eva O’Neill (i mitten) siktades senast i New York för någon månad sedan, och dessförinnan vid Oktoberfesten i München i september. Den här bilden är dock från ett tidigare år.

Festmåltiden på en klassisk Thanksgiving serveras ofta vid lunchtid eller på tidiga eftermiddagen, och den stora kalkonen brukar få sällskap av potatismos, brysselkål och tranbärssås. Det sägs att detta är den dag då amerikanerna äter mest på hela året! Och i morgon väntar sedan den galna och hajpade mega-shoppingdagen Black Friday.

Läs också:

Foto: IBL, TT, Kungahuset.se/Anna-Lena Ahlström

Kungaparets meddelande till Donald Trump

$
0
0

kungaparet donald trump

Den senaste tiden har de kraftiga bränderna i Kalifornien skakat hela världen. Branden, som har kommit att kallas “Camp Fire”, har fått förödande konsekvenser och under onsdagskvällen meddelade amerikansk polis att 83 personer bekräftas döda och att siffran på antalet saknade ligger på 563. Det här har utan tvekan varit den mest omfattande branden i delstatens historia och amerikansk brandkår har tagit in hjälp från bland annat Australien och Nya Zeeland för att försöka få styr på det stora brandinfernot.

Presidenten på plats

Under lördagen besökte president Donald Trump till Kalifornien för att visa sin respekt för de drabbade.

– Det är väldigt sorgligt. De har berättat för mig att det är ännu värre på andra ställen än här där vi är. Vissa områden är bortom till och med det här, de är förkolnade, sa presidenten på plats.

donald trump kalifornien

Donald Trump på besök i den nästan utraderade staden Paradise, i norra Kalifornien.

Och nu väljer även vårt svenska kungapar att skicka sina kondoleanser. Hovet publicerade just ett meddelande, från kung Carl Gustaf till president Donald Trump, på sin hemsida.

“The Queen and I wish to express our most sincere condolences on the tragic loss of life and widespread destruction caused by the devastating fires in California. We also wish to offer our heartfelt sympathies to the families of the victims and to the people of the United States.”

Drottningen och jag vill uttrycka våra kondoleanser med tanke på den tragiska förlusten av människoliv och den utbredda förstörelsen orsakad av de förödande bränderna i Kalifornien. Vi vill också uttrycka vår innersta sympati för familjerna till offren och till hela USA:s folk, skriver kungen i meddelandet.
Foto

Gissa året! Känner du igen de kungliga retrobilderna?


Vilken färg passar drottning Silvia bäst i? Rösta här!

$
0
0

Silvia och Victoria

Drottning Silvia passar i många olika färger. Hon har ett karismatiskt utseende som gör att hon klär i det mesta. Drottningen alternerar mellan pasteller och mer passionerade kulörer och den senaste tiden har vi nog skådat hela färgpaletten på plaggen hon bär. Allt från aftonklänningar, vardagskostymer och arbetsdräkter finns i slottsgarderoben, och i världens alla färger. Och drottning Silvias kläder sitter alltid som gjutna!

Det skimrar och glänser om de designade kreationerna. Drottning Silvia är alltid höjden av elegans. Men vilken nyans är finast, tycker du?

Drottning Silvia

Det är inte bara hennes personlighet som är färgstark. Drottning Silvia får ofta uppmärksamhet för sin kulörta garderob. Hon älskar att klä sig i klänningar och kavajer som syns! Ju färggladare desto bättre.

Silvia i olika nyanser

Sedan drottning Silvia kom in i det svenska folkets medvetande och hjärtan har hon fullkomligt golvat oss med sin utsökta modemedvetenhet. Materialen och snitten varierar lika mycket som färgnyanserna. Härligt när drottningen matchar grön kavaj med röd scarves – inte så svenskt. Den kamelhårsfärgade höstkappan är klassisk och mer lågmäld. Den röda dräkten klär Silvia så bra, tycker ni inte?

Trygg i sig själv

Som representant för Sverige har Silvia träffat kungligheter och prominenta personer från hela världen. Och varje gång ser vi en mycket elegant drottning. Ofta är det, som sagt, starka kulörer som dominerar. Enligt modeexperterna signalerar färgglada kläder att man är trygg i sig själv och att man gärna vill synas och sticka ut från “den grå massan”:
– Väldigt unga flickor och äldre medelålders kvinnor brukar vara de som bär mest färg. Däremellan är folk överlag lite fegare och mesigare i sina klädval generellt. Det kan vi ju inte anklaga vår drottning för direkt.

 Silvia i höstkappor

Foto: IBL

Passa på att rösta här nedan! Ta chansen att välja vilken färg ni tycker att vår drottning klär bäst i.

Läs också:

Kungliga favoritfärgen! 9 röda nobelklänningar vi minns

$
0
0

vicoria silvia nobel

Förväntningarna inför Nobelfesten 2018 är skyhöga. Den 10 december får vi äntligen se de uppklädda prinsessorna i sina magnifika klänningar och visst är det spännande att se vilken färg de väljer att bära?

Tittar vi i backspegeln är röd, utan tvekan, den stora Nobel-färgen. Drottning Silvia är den kunglighet som har burit rött vid flest tillfällen. Hennes klänningsresa har bokstavligen talat en tydlig röd tråd. Dessutom har Silvia valt att blanda olika märken och material. Frasande siden, skir spets, applikationer, pärlor och puffärmar – säg något hon inte har burit på Nobelfesten! År 2013 glittrade drottningen till exempel lite extra i en underbar röd chiffongklänning broderad med Swarowskiskristaller. Eller den puffiga Jörgen Bender-klänningen som hon bar år 1983?

Silvias röda klänningsresa

Silvia nobel

Drottning Silvia på Nobelfesten, 1983.

Kronprinsessan Victoria har däremot färre röda nobelklänningar i bagaget. Men hennes röda, axelbandslösa, Pär Engsheden-klänning, från 2014 – den pratas det fortfarande om! Men kritikerna var inte odelat positiva. Den saknade vett och etikett-experten Magdalena Ribbing noterade till exempel att Victoria bar serafimierorderns band på bar hud vilket bryter mot etiketten.

Och Madeleines Pär Engsheden klänning, från Nobelfesten 2002, ledde till ännu fler skriverier. Där ansåg en del att urringningen var för djup och klänningen kom senare att kallas “Playboy-klänningen”.

Se alla röda nobelklänningar i bildspelet nedan:

 

Foto: IBL

Så ser livet ut för en hovdam!

$
0
0

Anna Hamilton efterträdde den tidigare statsfrun friherrinnan Kirstine von Blixen-Finecke, som fick den prestigefulla posten som överhovmästarinna. Det är den finaste titel man kan ha vid hovet efter riksmarskalken. År 2009 träffade jag Statsfrun Kirstine von Blixen-Finecke på Kungliga slottet i Stockholm. Det blev ett trevligt samtal och intressant att höra vad en Statsfru av i dag gör. Hon har även tjänstgjort som hovdam till drottning Silvia. Här kan ni ta del av vår intervju!

Drottningar har i alla tider haft uppvaktning, men dagens moderna hovdam skiljer sig markant från forna tiders sällskapsdam vid hovet. Så vad gör en Statsfru av idag egentligen? Och vad gör en Hovdam? Svensk Damtidning begav sig till Kungliga Slottet i Stockholm och träffade Statsfrun Kirstine von Blixen-Finecke, som även tjänstgjort som hovdam åt Drottning Silvia.

Anrik titel

Kirstine ”Kinne” von Blixen-Finecke är unik. Hon är statsfru på slottet, en titel som sedan 1774 använts för vissa kvinnliga ämbetsinnehavare på hög nivå, och som idag endast finns inom det svenska hovet. Statsfruns motsvarighet i till exempel Holland är en tidigare hotellmanager som ansvarar för hushåll och middagar.
– Jag har ingen sådan bakgrund alls, utan jag har tidigare varit personalchef på ett verktygsmaskinföretag och senare rekryteringskonsult i eget företag.

En förgylld klocka tickar

Kirstine von Blixen-Finecke tar emot i ett vackert rum på Kungliga slottet, när Svensk Damtidning träffar henne för att tala om vad en hovdam respektive en statsfru har för arbetsuppgifter. En förgylld klocka tickar på en rokokobyrå och påminner om att tiden förflyter även här i kungahuset – den allra äldsta av institutioner, som värnar om att bevara traditioner och ceremoniel som funnits i århundraden.  Samtidigt följer monarkin samhällsutvecklingen med kungens valspråk ”För Sverige i tiden” som ledstjärna.

Drottning Silvia Anna Hamilton

Stockholms Slott är onekligen levande. Det är en modern arbetsplats med drygt 200 medarbetare och kan liknas vid ett företag där kungen är styrelseordförande. Statsbesök, audienser och högtidliga ceremonier är lika välregisserade som en teaterpjäs på Dramaten. Allt klaffar år efter år.
– Det är tack vare den otroligt hängivna personalen. Alla är jätteduktiga och kunniga, säger Statsfrun.

Kristine von Blixen-Finecke

Hon är chef för Drottningens hovstat och en av  Drottningens närmaste medarbetare. Drottningens hovstat har till uppgift att svara för förberedelser, genomförande och uppföljning av Drottningens många engagemang. En av Statsfruns uppgifter är att hålla sig informerad om Drottningens egna stiftelser World Childhood Foundation, Mentor Foundation och Silviahemmet. Som statsfru deltar hon också i planeringen av alla statsbesök och reser tillsammans med kolleger från hovet och UD på förbesök till de länder som står på agendan. Hon deltar också i själva statsbesöken. Denna vår har besöken gått till Italien och Holland. Statsfrun har dessutom ett övergripande personalansvar för hushållet. Kirstine von Blixen-Finecke erkänner att det är lättare att vara hovdam än att vara chef, men trivs ändå utmärkt i sin roll. Det är mycket att göra, men oerhört stimulerande eftersom det är stor variation på arbetsuppgifterna och hon dagligen har mycket kontakt med människor alltifrån de egna medarbetarna till personer inom samhällets alla sektorer.

Trivsam arbetsplats

Det verkar som om det svenska hovet är en trivsam arbetsplats. Personalomsättningen är liten, vilket är ett gott tecken på att de anställda vid hovet trivs. Enligt hovets verksamhetsberättelse arbetar Hovstaterna aktivt med förebyggande insatser för att minimera riskerna för ohälsa. Sjukfrånvaron ligger på 2,6 procent, vilket är lägre än genomsnittet i landet.

En vanlig arbetsvecka anländer statsfrun klockan halv nio på morgonen till Drottningens kontor i Östra valvet, där även Överhovmästarinnan Alice Trolle-Wachtmeister, två hovdamer (som alternerar i tjänsten), en hovsekreterare och en hovkanslist arbetar.
– Vårt kontor kännetecknas av ”öppna dörrar”. Drottningen är mycket inspirerande att arbeta för. Vi har ett högt tempo men har hon en stund över kan man sätta sig och prata.
Varje tisdag förmiddag är det planeringssammanträde. Då samlas Kungen, Drottningen, Kronprinsessan Victoria, Riksmarskalken, Överhovmästarinnan, 1:e Hovmarskalken, Stabschefen, Presschefen, Hovdamen, Hovintendenten och jag för genomgång av veckans program.

I tjänst en vecka i taget

När Kirstine von Blixen-Finecke erbjöds tjänsten att bli chef för Drottningens hovstat 2003, hade hon varit i tjänst på Slottet en vecka varje månad under tretton år.
– Då var vi tre hovdamer som var i tjänst en vecka i taget, från måndag till söndag kväll. Ibland kunde det kännas en aning splittrat eftersom jag dessutom hade startat ett eget rekryteringsföretag som tog mycket tid. Jag hade redan börjat fundera lite över framtiden, så när jag blev tillfrågad om att bli statsfru tackade jag ja och antog utmaningen. Det har jag aldrig ångrat, men ibland kan jag känna att jag försummar min familj. Jag har nämligen fått barnbarn och skulle vilja ha mer tid att vara en vardagsmormor.

Vad gör en hovdam?

När Kirstine von Blixen-Finecke fick frågan att bli hovdam 1989, tackade hon ja direkt. Hon hade bott i Norge med sin familj i några år, och hade precis kommit tillbaka till Sverige när hon blev uppringd av hovdam Wendela Mattsson, som bjöd in henne till lunch med Drottningen. Åtta damer kom till lunchen och Kirstine von Blixen-Finecke hade ett långt samtal med Drottningen. I ärlighetens namn tyckte hon att det var konstigt att hon fick så mycket uppmärksamhet. Hon hade ingen aning om lunchens egentliga syfte.

Alice trolle Wachtmeister

– Men dagen därpå ringde dåvarande statsfrun Alice Trolle-Wachtmeister och frågade om jag ville bli hovdam. Min första tanke var: ”Vad gör en sådan egentligen?”
Alice Trolle Wachtmeister

Idag är Kirstine von Blixen-Finecke den person i kungariket Sverige som bäst kan berätta vad en hovdam gör.

Hovdamschiffer

Vid utnämningen fick Kirstine von Blixen-Finecke sitt hovdamschiffer: Drottningens av ädelsmeden Sigurd Perssons ritade dubbla, krönta S. Hovdamen har alltid detta namnchiffer när hon är i tjänst. Det är ett igenkänningstecken och en vägledning för omgivningen, ett synligt bevis på att hon är utvald att bistå Drottningen.

Chiffret bärs alltid på vänster sida ovanför eventuella dekorationer. Det bärs inte på sportkläder, regnkappor eller andra rejälare ytterplagg. Däremot sitter det på dräktslag. Till klänningar används en serafimerblå rosett med Drottningens namnchiffer.
– En hovdam har ett mycket nära samarbete med Drottningen och måste alltid stå till tjänst. I dag är det två hovdamer, Louise Törneman, fd sekreterare, och Christina von Schwerin, ekonom, som alternerar och tjänstgör två veckor i taget.
Båda hovdamerna är kunniga i språk, bland annat talar de utmärkt engelska, franska och tyska, vilket underlättar vid resor eller besök från utlandet. Christina von Schwerin ansvarar också för Prinsessan Madeleines och Prins Carl Philips programläggning.

Följer med överallt

Hovdamen följer med Drottningen överallt på resor, seminarier, konferenser, invigningar, luncher och middagar. Det blir många möten med spännande människor över hela världen. Arbetstiderna varierar då det ofta är kvällstjänstgöring. Dessutom är det mycket planeringsarbete inför varje officiellt uppdrag som Drottningen åtagit sig.

Alltid ligga steget före

Det viktigaste i en hovdams arbete är att informera drottningen om programpunkterna inför ett visst besök, förbereda henne på vilka personer hon ska träffa, ha till bordet vid luncher och middagar, vilka de är och vad de har för anknytning till projektet/ evenemanget. Hovdamen försöker ligga steget före i alla detaljer. Hovdamerna föreslår och införskaffar gåvor för kungaparet att ha med i samband med resor i och utanför landet.

Drottningens perspektiv

Under ett officiellt besök har hovdamen fullt upp. Hon bör vara drottningen behjälplig i alla lägen. Hovdamen måste vara vaken och ha ögon och öron överallt.
– Det gäller att koppla bort sig själv och i stället se allting utifrån drottningens perspektiv. Man måste uppleva vad hon upplever – då inser man snabbt vad som behöver göras.

Brandkårsutryckningar

Ibland blir det brandkårsutryckningar, och då gäller det att vara beredd. Drottningen är rutinerad, professionell och finner sig lätt i de flesta situationer. Men missöden inträffar ibland och då är det hovdamens roll att täcka upp.
– Man måste handla snabbt, men diskret så att det inte väcker uppståndelse. En duktig hovdam går obemärkt in och hjälper till.

Silvia kungen

Om det exempelvis endast finns fyra stolar kring ett bord trots att man är ett sällskap på fem, ser hovdamen snabbt till att ännu en stol ställs fram. En hovdam är alltid redo och går aldrig ett steg i tjänsten utan sin hemliga väska med saker som är bra att ha till hands.
– Vi kallar det ”survival kit”, säger statsfrun roat, och avslöjar lite av det som överlevnadsväskan innehåller: nylonstrumpor, alvedon, visitkort, nål och tråd, penna och anteckningsblock.
– I dag känns det nästan som om Drottningen och jag har utvecklat ett eget signalsystem. Jag vet ofta vad hon önskar utan att behöva titta på henne.

Kungaparet

Efter det att talunderlag plockats fram bearbetas Drottningens tal av informationsavdelningen i samarbete med Drottningens kontor. Efter besöket är det hovdamens uppgift att ge förslag till tackbrev, registrera gåvor liksom de kläder som Drottningen burit. Kammarjungfrun och hovdamen lämnar förslag till Drottningen på lämplig klädsel i samband med speciella evenemang. Drottningen ska alltid ha någon vid sin sida. Om en programpunkt inte involverar Kungen så hämtar hovdamerna Drottningen på Drottningholms Slott och följer henne hem efter dagens slut. Dessa bilresor är ett utmärkt, och ibland det enda, tillfället för genomgång av programpunkter.

Inblickar i olika sektorer

För statsfru och hovdamer ger arbetet en alldeles speciell dimension tack vare Drottningens ställning och inte minst hennes djupa engagemang i många samhällsfrågor. Vi får en inblick i kultur, historia, den sociala sektorn, politik och näringsliv. Dessutom får vi möjlighet att bidra i det viktiga arbetet att uppmärksamma olika initiativ runt om i Sverige i samband med t ex kommunbesök, företagsbesök, konferenser inom sjukvård och utbildning. Vid statsbesök och andra resor utomlands får vi även tillfälle att stödja svenska intressen.

Foto: IBL, TT

Oväntade beskedet! Drottning Silvia på stor smokingmiddag ikväll – i Washington

$
0
0

De sköna lediga dagarna i Miami är slut för den här gången och nu är drottning Silvia tillbaka på jobbet efter Thanksgiving-firandet hos prinsessan Madeleine och hennes familj. Idag kom det oväntade beskedet att drottningen ska gå på en stor smokingmiddag i Washington i kväll, amerikansk tid.

– Drottningen ska närvara vid en välgörenhetsmiddag som arrangeras av Mentor USA, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Den äger rum i House of Sweden, det stora moderna komplexet där också Sveriges ambassad är belägen.

House of Sweden i Washington DC, där svenska ambasaden är belägen.

House of Sweden i Washington DC. Här blir det kunglig fest ikväll!

Och det finns en liten, men ändå hyfsat god chans att vi får se prinsessan Madeleine vid drottningens sida. Amerikanerna är ju svaga för kungligheter och drottningen och Madeleine har en tradition att sprida glans tillsammans vid den här sortens galakvällar i USA. Även om det då oftast handlar om World Childhood Foundation.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine på välgörenhetsmiddag för Mentor.

Det finns en chans att drottning Silvia får sällskap av prinsessan Madeleine i kväll!

Drottning Silvia stannar två dagar i den amerikanska huvudstaden och Margareta Thorgren berättar att hon även kommer att delta i flera möten inom Mentor USA. En organisation som drottningen själv grundade för 24 år sedan och som bland arbetar med mentorskap för ungdomar och med hjälp till dem som behöver extra vuxenstöd. Vid sin sida i Mentor har drottningen också flera näringslivstoppar, bland annat H&M:s huvudägare och styrelseordförande Stefan Persson.

Drottning Silvia i vimlet vid en tidigare Mentor-middag tillsammans med H&M:s Stefan Persson.

Drottningen tillsammans med H & M:s Stefan Persson vid en tidigare Mentor-middag.

På måndag är drottning Silvia sedan tillbaka hemma i Stockholm igen, efter sina två veckor i USA. Då väntar styrelsemöte i Stiftelsen Silviahemmet och dagen därpå är hon hedersgäst vid Tyska Damklubbens jullunch.

Läs mer:

Foto: TT, Ibl

Efter hovets nobb mot Charles: “Kungaparet borde klara det själva”

$
0
0

I samband med att prins Charles fyller 70 år kommer han att firas stort på Buckingham Palace. Samtidigt i Sverige äger det inkommande statsbesöket från Italien rum. Som vi tidigare berättat kommer därför hela den svenska kungafamiljen stanna kvar i Sverige, trots att exempelvis den danska kungafamiljen skickar sitt kronprinspar Frederik och Mary.

Vad som kan vara anledningen bakom hovets val talar Svensk Damtidnings Margareta Gotthardsson om i Aftonbladets program Kungligt med Jenny Alexandersson. De berättar även om Meghans gulliga gest mot en ung tjej som hon stöttat under flera år, samt varför den nyblivna hertiginnan tvingades stänga ner sitt instagramkonto. Och har ni märkt att även Chris O’Neill stängt av sitt konto? Se programmet där vi  reder ut varför!

Se senaste avsnittet av Kungligt här!

 

Den 13 november drar statsbesöket från Italien igång och kommer att pågå fram till och med den 15 november. Det är kungaparet som är värdpar för besöket, men kronprinsessan Victoria och prins Daniel brukar delta under vissa av schemats punkter. Även prins Carl Philip och Sofia brukar vara med under den middag kungafamiljen håller i. Festen för prins Charles äger rum den 14 november, alltså mitt under det inkommande statsbesöket.

Alla detaljerna! Så förbereds det inför Nobelfesten

$
0
0

Drottning Silvia på Nobelfesten.

Nu är det bara tio dagar kvar till årets glammigaste fest! Svensk Damtidnings reporter Ellen Myrgård Lindén har träffat Ulrika Sandström, projektledare för evenemang i Stockholms stadshus, som berättar om alla detaljerna inför den stundade kvällen.

– Nobelbanketten är ju vårt absolut största evenemang med mest förberedelser och detaljplanering. Golven ska oljas och takkronorna putsas. Vi ska göra stadshuset till sitt absolut finaste såklart, till den 10:e december, berättar Ulrika Sandström, som visar oss runt i den mäktiga Blå hallen (som inte är blå!) och den glittrande Gyllene salen som faktiskt pryds av äkta guld på väggarna.

Gyllene salen.

Dansen äger rum i Gyllene salen.

När gästerna anländer till Stadshuset går de först genom festentrén och hänger av sig kapporna i foajén. Därefter går de direkt in i Blå hallen där middagen serveras. Allra sist kommer kungligheterna och Nobelpristagarna som går längs den vackra balustraden och nerför den stora trappan för att till sist sätta sig vid honnörsbordet.

Har det skett någon minikatastrof som ni lyckats undanhålla tv-tittarna något år? 

– Det är väl alltid någonting som går lite fel men det tycker jag hör till, så länge det inte är någonting större. Glas krossas och någon liten bricka tappas. Men det mesta brukar faktiskt klaffa.

Se filmklippet nedan!

Läs mer:

Foto: TT

Silvias glammiga cocktailmingel med popdrottningen

$
0
0

Drottning Silvia spred kunglig glans, klädd i turkosa spetsar – och som ni ser var det klar James Bond-feeling på hennes smokingklädda medgäster: de svenska NHL-spelarna från Washington Capitals Nicklas Bäckström, André Burakovsky och Christian Djoos.

Nicklas Bäckström fick också ta emot Mentors Honorary Ambassador Award, en utmärkelse som ges till en person som är en god förebild.

Drottning Silvia var hedersgäst vid Mentors välgörenhetsmiddag In Light of Youth i Washington.

Drottningen var hedersgäst vid välgörenhetsmiddagen In Light of Youth.

På plats var även svenska popdrottningen Zara Larsson, för kvällen i ett glänsande metallicfodral i chocking pink.

– Vi var så glada att ha en av Sveriges största musikexperter här på scenen ikväll, sa Sveriges ambassadör Karin Olofsdotter, som också var den som hade bjudit in till kvällen tillsammans med Mentor USA.

Du kan se en del av Zara Larssons framträdande här:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Swedish ✨ Zara Larsson at the “In Light of Youth” benefit dinner in #HouseofSweden last night.

Ett inlägg delat av Embassy of Sweden US (@swedeninusa)

Välgörenhetsmiddagen som gick under namnet In Light of Youth ägde rum på House of Sweden, det stora moderna komplexet med glasad fasad ut mot Potomacfloden. Det var dukat vid runda bord, och de insamlade pengarna gick till Mentor USA:s arbete med att stötta ungdomar och förebygga droganvändning.

Drottningen kom direkt från Miami, där hon tillbringat sin lediga vecka hemma hos prinsessan Madeleine och Chris O’Neill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne. Nu stannade hon två dagar i den amerikanska huvudstaden, och hon deltog också i flera möten, bland annat Mentor USA:s styrelsemöte.

Drottning Silvia håller tal vid ett möte med Mentor USA på House of Sweden i Washington.

Igår mötte hon också Mentor ungdomsambassadörer vid en träff på House of Sweden.

Drottning Silvia mötte ungdomsambassadörer från Mentor USA på House of Sweden i Washington.

Drottningen med en av Mentors ungdomsambassadörer.

Mentor arbetar bland annat med mentorskap för ungdomar och med hjälp till dem som behöver extra vuxenstöd, och det var drottningen själv som grundade organisationen för 24 år sedan.

Läs mer:

Foto: Eclectic Influence, Frontline Media Empire


Hovfrisören berättar! Hemligheterna bakom Nobelfrisyrerna

$
0
0

Madeleine Silvia Nobel

Nobelfestligheterna ligger runt hörnet och banketten i Blå hallen bjuder inte bara på en klänningskavalkad – det blir också en riktig frisyrfest! Hovfrisören Peter Hägelstam, vid Björn Axén, har kommenterat några av kungligheternas mest spektakulära håruppsättningar genom åren.

Drottning Silvia Nobel

Drottning Silvia vid Nobelfesten 1991.

“Detta är ett mästerverk och en av de mest spektakulära Nobelfrisyrerna som har gjorts! Kamningen är utförd av Björn Axén själv och jag assisterade honom. Frisyren är en av mina personliga favoriter. Kamningen är en klassisk diademkamning som har vidden och en tyngd i nacken som jag tycker är så klädsam på vår drottning. Det kopplar samman hår med nacke och axlar och på så vis interageras frisyren med klänningen. Detta år hade floristen gjort ett fantastiskt jobb för att få orkidéerna i exakt samma nyans som klänningen och drottningen hade de blå safirerna till denna röda färg. Så vackert! Det gick en sus genom församlingen när hon gjorde entré!”

Silvias nejlika

Drottning Silvia Nobel

Drottning Silvia vid Nobelfesten 1995.

“Denna kamning har jag gjort själv. Den är stor men vidden på klänning tillät mycket vidd i frisyren. På den tiden hade drottningen dessutom mycket längre hår. Jag har ett speciellt minne från detta år. Under Nobelbanketten klädde jag granen samtidigt som jag tittade på middagen och jag såg att det låg en röd nejlika vid varje kuvert. När jag stod längst upp i granen för att sätta upp stjärnan såg jag att drottningen tog sig i håret och då tänkte jag: “Nej nu faller frisyren sönder”. Men så var det inte. Det som hände var att hon hade tagit nejlikan och vid tallriken och satt den i sin frisyr.”

Drottning Silvia Nobel

Drottning Silvia och prinsessan Lilian vid Nobelfesten 2004.

“Detta är också en av mina favoriter! Anledningen till att jag gillar frisyren är för att allt var otroligt harmoniskt. Ibland kan nämligen vissa detaljer stjäla uppmärksamhet. Men så var det inte här. Diademet var väl interagerat i kamningen och fronten av frisyren var vackert rörlig.”

Kronprinsessan Victoria Nobel

Kronprinsessan Victoria vid Nobelfesten 2014.

“Här är en riktig klassiker! Det är roligt att kronprinsessan, precis som drottningen, tycker om att bära smycken i nacken. En enkel knut kan bli en ovanlig knut när den smyckas på detta sätt. Jag tycker om att man förenklar med enkla linjer. Det gör att man får smycken får mer utrymme. I denna kamning syns diademets fulla längd vilket är väldigt vackert.”

Prinsessan Madeleine nobel

Prinsessan Madeleine vid Nobelfesten 2008.

“Den här knuten är egentligen väldigt enkel gjord men har lite mer vidd en vanligt. Det finns också en gammaldags romantik i denna frisyr som är jättehärlig. Innan man sprayar den här frisyren en sista gången så kan man dra i den. Inte så att den går sönder. Det gör att håret ser levande ut.”

Prinsessan Madeleine nobel

Prinsessan Madeleine vid Nobelfesten 2012.

“Är det någon som kan bära sitt utsläppta hår med full kontroll så är det prinsessan Madeleine. Hon har en förmåga att röra sig försiktigt så att håret inte flyttar sig. En öppen frisyr kräver mycket av frisören och den här gången var det Ring Ljung som fick den äran. Han är fantastisk på att jobba i skikt. Man sprayar inte allt till en enhet utan håret är lite ledat samtidigt som det håller sig på plats”.

Läs mer

Foto: IBL

Knepen bakom prinsessornas Nobeldiadem 

$
0
0

Prinsessornas tiaror.

Nu vankas det Nobelmiddag och om mindre än en vecka kommer vi äntligen att få se våra kungligheter glida in Stockholms stadshus i deras mest glamorösa galaoutfits. Svensk Damtidnings hovexpert Helena Wiklund som har bevakat Nobel i över 20 år, listar vilka smycken och tiaror som hon tror att kungligheterna kommer att bära i år.

– Drottningen kommer ju att ha något av sina paraddiadem. Det är ju hon som har enda tjing på dem faktiskt. Det var länge sen vi såg henne i Kamédiademet så det vore roligt att få se henne i den igen, berättar Helena Wiklund.

Drottning Silvia bar Kamédiademet under statsbesöket i Österrike 2007.

Drottning Silvia bar Kamédiademet under statsbesöket i Österrike 2007.

– Jag tror att kronprinsessan Victoria kanske kommer att ha ametisterna. De är väldigt vackra.

Kommer vi att få se Victoria i ametisterna tro?

Kommer vi att få se Victoria i ametisterna tro?

– Och tråkigt nog kommer inte prinsessan Madeleine i år men prinsessan Sofia kommer att dyka upp i sitt diadem som hon fått av kungaparet.

Kungens middag.

Men hur sätter man egentligen fast en tiara? Det får ni se i filmklippet nedan. Vi avslöjar också vilken Nobeltiara som det skvallrats lite extra om!

Se filmklippet nedan!

Läs mer:

Foto: TT och IBL

Därför missar prinsessan Birgitta drottningens 75-årsfest – berättar själv

$
0
0

Prinsessan Birgitta drottning Silvia

Den 18 december drar drottning Silvias födelsedagsfirande igång på Oscarsteatern i Stockholm och den 19 december blir det en högtidlig mottagning på slottet. Själva födelsedagen infaller ju inte förrän den 23:e men eftersom hon fyller just 75 så slår man förstås på stora trumman.

På Oscarsteatern kommer Silvia att hyllas för sin drottning-gärning i sällskap av speciellt inbjudna gäster och flera av kungaparets släktingar kommer med största sannolikhet att vara på plats. Men tyvärr missar kungens syster, prinsessan Birgitta, festligheterna. Hon bor ju som bekant på Mallorca och flyger sällan hem till Stockholm.

– Nej, tyvärr kan jag inte det. Jag fick inbjudan så sent och det är så nära in på jul och då ska jag till München och fira med barnen, berättar Birgitta för Svensk Damtidning.

Förra året var prinsessan Birgitta, och resten av hagasessorna, med vid Victorias 40-årsjubileum men annars är det inte så vanligt att vi får se Birgitta på den här typen av kungliga evenemang. Hon har hela sitt liv på Mallorca och deltar inte i den kungliga representationen i så stor utsträckning.

– Jag blir blyg och stel som en pinne vid större tillställningar, som är det värsta jag vet. Och jag tror att min bror tycker så också, men han är ju så illa tvungen, har Birgitta berättat för Svensk Damtidning i en tidigare intervju.

Till vardags umgås prinsessan med sina Mallorca-vänner, både spanska och svenskfödda, och hon missar aldrig sin dagliga golfrunda på klubben Santa Ponsa. Birgitta har en otrolig fysik och det stora sportintresset har hon ärvt från sin pappa, prins Gustaf Adolf.

– Jag var pappas flicka, för jag var så lik honom i mycket. Han figurerar ständigt i mina tankar och har blivit min idol.

Prinsessan Birgitta

Prinsessan Birgitta med systrarna Christina, Désirée och svågern Tord Magnusson. Tyvärr får Birgitta inte återförenas med sina systrar på drottningens stora fest.

Läs mer

Foto: IBL

Herman Lindqvist: ”Relationen är bra – men retsam”

$
0
0

De svenska och norska kungafamiljerna är nära släkt och trivs tillsammans. Som många goda vänner brukar de ibland skoja och retas med varandra. För några år sedan var det stort svenskt norskt kungamöte i Stockholm. Eftersom jag hade hållit föredrag för kungligheterna på dagen var jag också bjuden till galamiddagen på kvällen på Stockholms slott. Efter banketten blev jag kallad till drottning Sonja:

”Hon vill berätta något” sa hovmarskalken och förde mig till en salong.

Där satt drottning Sonja i all sin galaglans. Hon log och pekade på sitt hår.

”Kan dere se diademen jeg har?”

”Jovisst sa jag, mycket vackert”.

”Det er dronning Desirées diadem!” uropade hon triumferat.

Så berättade hon att vid unionsupplösningen och den svensk-norska boskillnaden 1905 stannade en del värdeföremål på slottet i Oslo, bland annat detta fina diadem. Sonja berättade att varje gång hon möter svenskarna för fest försöker hon ha diademet med sig. Bara för att retas lite.

En gång då de vackra och ståtliga danska och norska kungajakterna låg förtöjda vid Skeppsbron, berättade kronprinsessan Victoria för mig, att hennes norska kungliga släktingar ropade. ”Nå Carl Gustaf hvor har du båten din?” Kungens lilla motorbåt låg då väl gömd ute vid Drottningholm. Någon svensk kungajakt har inte synts till sedan Oscar II:s dagar. ”HMS Drott” hette den och brukade segla med kungen och damer ur den göteborgska skeppsredarsocieteten längs Västkusten på somrarna.

Stämningen var en gång mycket spänd mellan de bägge nordiska kungafamiljerna. Det dröjde flera år efter kriget innan norske kungen kom till Stockholm. Norrmännen var länge bittra över att svenska regeringen inte ville låta den gamle norske kungen Håkon VII och kronprins Olav fritt passera genom Sverige på flykt undan de tyska bombningarna. Nu är allt detta glömt. Nu är stämningen hjärtlig, om än kanske lite retsam ibland.

Läs mer:

Herman Lindqvist: Kungen och prinsessan Christina träffade på Vita damen

Foto: Suvad Mrkonjic, IBL

Claes Elfsberg om stora intervjun med drottning Silvia: ”Aldrig hört henne öppna upp så om familjen”

$
0
0

Måndagen den 17 december klockan 20.00 ska ni bänka er i tv-sofforna. För då får vi se den, SVT:s stora 75-årsintervju med drottning Silvia, inspelad under två timmar i Gula salongen på Kungliga slottet – mellan en försenad lunch och en stor galamiddag. Och det är ingen mindre än rutinerade SVT-ankaret Claes Elfsberg som ställer frågorna.

Claes Elfsberg och drottning Silvia i samband med 75-årsintervjun på Kungliga slottet. Här fotade i Bernadottegalleriet.

Claes Elfsberg och drottning Silvia under inspelningen, här i Bernadottegalleriet.

Hur var mötet?

– Drottningen var förtjusande och levererade verkligen. Jag tror att programmet kommer att ge en lite annorlunda bild av henne än den vi är vana vid. Det blev ett samtal med mycket allvar. Hon öppnar upp på ett sätt som jag inte hört henne göra tidigare.

– Jag ställer frågor och hon blickar tillbaka på livet, från barndomen i Tyskland och Brasilien och till idag. Jag tror att jag kan säga att vi kommer att få höra drottningen berätta saker om sin familj som aldrig tidigare har kommit fram.

Drottning Silvia på Kungliga slottet, klädd i en blå dräkt.

För Claes Elfsberg innebär intervjun också att han får knyta ihop säcken, som han uttrycker det – det var ju han som gjorde den klassiska förlovningsintervjun med kung Carl Gustaf, 29, och hans nyblivna fästmö Silvia Sommerlath, 32, den där vårdagen för snart 43 år sedan.

Kung Carl Gustaf och Silvia Sommerlath i förlovningssoffan på Stockholms slott den 12 mars 1976.

I förlovningssoffan den 12 mars 1976.

– Det var första gången som Silvia Sommerlath presenterades för svenska folket och det var då som kungen sa sitt klassiska ”Och så sa det bara klick!” Och då som jag möjligen var lite oförskämd och tvingade drottningen att prata svenska!

– Nu bad jag drottningen att vi skulle göra intervjun i samma soffa i samma rum på slottet.

Hur var det att göra förlovningsintervjun?

– Jag jobbade ju på SVT:s Rapport och då på 1970-talet stod kungafamiljen inte precis högst i kurs i svenska medier, så det blev jag som yngste reporter som fick ta mig an det där, det var ingen annan som ville…

– Så lite nervös var jag väl. Men hon och kungen var så glada och nykära. Och alla var ju nyfikna på den här tjejen som hade lyckats undvika fotograferna i alla år.

”En finurlig glimt i ögonen”

Hur minns du henne från den dagen?

– Hon hade en omedelbar charm, och den charmen känner jag igen hos drottningen idag. Ja, jag tycker verkligen att jag kan se den där unga tjejen i drottningen. Den där finurliga glimten som hon har i ögonen och hennes sätt att snegla lite och så hennes skälmska leende, hon är lite full i sjutton.

Nyförlovade Silvia Sommerlath och kung Carl Gustaf under förlovningsintervjun i mars 1976.

Silvia Sommerlath och hennes härliga leende.

– Men möjligen var leendet ännu bredare och ännu mer blixtrande på förlovningsdagen, det är ju ganska naturligt. Och möjligen är hon lite mer på sin vakt idag, hon väljer sina ord med stor noggrannhet, nu när det hon säger blir så citerat.

75-årsintervjun med drottning Silvia sänds måndagen den 17 december klockan 20.00 i SVT1.

Läs mer:

Foto: TT, IBL, Marie Nyreröd/SVT

Viewing all 1426 articles
Browse latest View live