Quantcast
Channel: Drottning Silvia – Svensk Dam
Viewing all 1426 articles
Browse latest View live

Drottning Silvia om barnbarnen: ”De är som popcorn!”

$
0
0

När drottningen firades igår var det prinsessan Estelle, 6, som fick representera de sju barnbarnen, och när hon plötsligt gav mormor en spontan bamsekram log hela Oscarsteatern. Drottningen kramades tillbaka förstås och Estelle skrattade så att båda tandgluggarna syntes, en uppe och en nere.

Prinsessan Estelle på mormor drottningens kalas.

Prinsessan Estelle på mormors kalas.

Tydligare kunde det inte bli, detta som drottningen har sagt i den ena 75-årsintervjun efter den andra:

– Att vara mormor och farmor är det roligaste som finns!

Hon konstaterar glatt att med barnbarnen slipper hon det direkta ansvaret och kan bara ”stå bredvid och skratta” när de yr runt och hittar på sina små hyss.

Ibland kommer alla sju och plaskar runt i hennes pool hemma på Drottningholm (man kan nästan se det vattenkriget framför sig). Ibland bakar drottningen med dem i slottsköket, och ibland lagar de mat, det berättade hon nyligen i nyhetsbyrån TT:s 75-årsintervju, som du kan läsa här.

Ja, det är härliga små glimtar vi får från hennes mormors- och farmorsliv. Visste du till exempel att prinsessan Estelle är en pysslig liten sexåring, lika pysslig som drottningen själv var som liten.

Lilla pyssliga prinsessan Estelle i rosa kappa. Visar tandgluggen.

Estelle visar tandgluggen.

Eller att charmtrollet Alexander, 2, brukar vara och leka hos farmor då och då (de härliga bilderna kan du se i tidningen Elles stora drottningintervju).

Prins Alexander som tomtenisse på Stockholms slott.

Sofias och Carl Philips Alexander – vilken charmprins!

Med prinsessan Madeleines tre barn Leonore, 4, Nicolas, 3, och Adrienne, nio månader, hann drottningen umgås under sin lediga vecka i Miami i november. Och man blir lite full i skratt när hon beskriver dem som ”Madeleines små popcorns”:

– De är små och de är jättesnabba och de är överallt!

Prinsessan Leonore på balettuppvisning i Miami.

Miniballerinan Leonore på balettuppvisning i Miami.

Vem av barnbarnen är mest lik drottningen? frågade nyhetsbyrån TT i 75-årsintervjun och drottningen svarade spontant ”Ingen”:

– Nästan alla är ju blonda…

Men frågan är om inte prinsessan Adrienne är lite lik henne ändå? På den här fina sommarbilden från Solliden, ser det i alla fall ut som om hon har ärvt drottningens mörka färger.

Drottning Silvia med prinsessan Adrienne i famnen, bilden är tagen på Solliden på Öland.

Mormors lilla gryn.

Läs mer:


Festen fortsätter! Allt om Stefan Löfvens present till Silvia

$
0
0

drottning silvia stefan löfven

Drottningens stora 75-årsfirande fortsätter. Just nu tar Silvia emot organisationer och myndigheter för en högtidlig mottagning på slottet. Igår var det hennes stiftelser som hyllade henne på Oscarsteatern och nu får representanter för det offentliga Sverige chansen att säga grattis. Och jubilaren ser minst lika lycklig ut idag! Mottagningen sker i västra valvet och Silvia strålar i sin lila favoritdräkt.

Presenter i guld

Roligaste gåvan hittills? En jättelik bordslampa i mässing! Riksdagens talman Andreas Norlén och statsminister Stefan Löfven överlämnade en bordslampa, som ingår i serien Suburban Skyline, och kompletterar den lampa ur samma serie som drottningen fick av Sveriges riksdag och regering vid en tidigare födelsedagsuppvaktning.

drottning silvia stefan löfven

Kungen finns på plats vid drottningens sida under eftermiddagen men resten av kungafamiljen ser istället fram emot en privat familjetillställning till helgen.

drottning silvia landshövding

Drottning Silvia gratuleras av Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län, Cecilia Schelin, landshövding Gotlands län och Sven-Erik Österberg, landshövding Stockholm län.

Vill du köpa vår specialutgåva om drottningen? Klicka på bilden nedan eller här! 

Foto: TT

Efter all kritik – här anländer kungafamiljen till Svenska Akademien

$
0
0

Svenska Akademiens högtidssammankomst har inletts, men det är en skakad akademi som sätter punkt för sitt arbetsår och medieintresset är rekordstort. Kungaparet och kronprinsessparet är kvällens hedersgäster och för bara en kort stund sedan anlände de till Börshuset i Gamla stan i Stockholm. Hela kungafamiljen bär sorgens färg, svart. Inte oväntat! Framme på borden fladdrar de arton ljusen, precis som de gjort de senaste 232 åren. Men hela 11 stolar står tomma! Bara sju akademiledamöter är här. De 400 gäster sorlade på rätt bra här i början, men nu är det så tyst att man kan höra en knappnål falla.

Det ser bra sorgligt ut. Bara män runt det långa bordet. Kungen är så sammanbiten, och det enda som lyser upp är drottningens och Victorias juveler, deras briljanter gnistrar då och då till i ljuset från de tolv ljuskronorna.

Vilket brännhett tal! Eric M. Runesson kretsade helt kring makt, tillit och respekt och hans tal var fullt av tydliga anspelningar på krisen i svenska akademien. Men så har han också en bakgrund som professionell konfliktlösare.
Och nu sammanfattar ständiga sekreteraren året som gått och konstaterar att det varit ett år som inte liknar något annat. Han säger också att det är Akademiens absoluta målsättning att fler kvinnor nu ska ta plats.
Bara män! Ursprungsledamöterna som är på plats i kväll: Per Wästberg, Anders Olsson, Bo Ralph, Horace Engdahl, Sture Allén, Jesper Svenbro och Tomas Riad.

Högtidssammankomsten har sett likadan ut sedan slutet av 1700-talet, men i år är det många stolar som står tomma vid ledamöternas bord mitt i Börssalen.

Högtidssammankomsten har sett likadan ut sedan slutet av 1700-talet, men i år är det hela nio stolar som står tomma vid ledamöternas bord mitt i Börssalen.

Nya ledamöter

Under kvällen ska dock tre nya ledamöter ta plats: poeten Jila Mossaed, som efterträder Kerstin Ekman, litteraturvetaren Mats Malm som efterträder Klas Östergren och advokaten och justitierådet Eric M Runesson som tar vid efter Lotta Lotass. Hade allt varit som vanligt skulle de ha hållit tal över sina företrädare, men nu funkar ju inte detta, så i stället ska de ”tala personligt om sig själva”.

De ledamöter som fortfarande deltar har precis gjort sin entré i Börssalen, men halva den kungliga läktaren gapar tom. Prinsessan Madeleine, Chris O’Neill, prins Carl Philip och prinsessan Sofia lyser med sin frånvaro.
– Det är ett beslut som är fattat av kungen att endast kronprinsessparet deltar tillsammans med kungaparet, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.

Herman Lindqvist, som är Svensk Damtidnings expert på kunglig historia, tvekar inte om orsaken:
– Kungen är ju Svenska Akademiens högste beskyddare och detta är givetvis en markering av kungen, ett sätt för honom att visa sitt tydliga missnöje med Akademiens djupa kris.

Flera av de inbjudna gästerna har också tackat nej i protest. Dit hör bland annat författarna Agneta Pleijel och Elise Karlsson, samt ärkebiskopen Antje Jackélen.
– Jag kan helt enkelt inte uttrycka min solidaritet genom att delta, säger hon till DN.

Så här har det sett ut tidigare år i Börssalen under Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Så här har det sett ut tidigare år i Börssalen under Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Flera saknas

Av oklara orsaker saknas även Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten, Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg och överbefälhavaren Micael Bydén.

Nyligen genomförde Svensk Damtidning en Sifo-undersökning om Nobelpriset och hela 6 av 10 svenskar gav där sin hårda dom efter alla turer kring Svenska Akademien. Över 60% av de tillfrågade tycker att anseendet kring Nobelpriset har tagit skada av alla turer.

Efter att högtidssammankomsten har avslutats väntar som alltid en mingelmottagning i Nobelmuseet och sedan fortsätter kvällen med en middag för 50 gäster på hemlig ort,

Följ Svensk Damtidnings rapportering från Börshuset här på svenskdam.se.

Läs mer

Foto: TT

Bästa bilderna och alla detaljer från Svenska Akademiens sammankomst!

$
0
0

Den tryckta stämningen. De dämpade färgerna på drottningen och kronprinsessan. Och de sju ensamma männen runt bordet med de elva tomma stolarna.

Svenska Akademiens kris kändes i hela Börssalen. Ständige sekreteraren Anders Olsson log lite snett:

– Jag har känt att vi varit som de sju samurajerna som utkämpat den avgörande striden.

Minst sagt glest mellan akademiledamöterna vid Svenska Akademiens högtidssammankomst. Och dessutom var hovläktaren halvtom.

Minst sagt glest mellan akademiledamöterna. Och en hovläktare som gapade halvtom.

Att kungafamiljen signalerar med färger är inget nytt, tänk bara på när drottningen och kronprinsessan visade sitt stöd för Me Too-uppropet klädda i vitt. Nu var allting mycket mörkare, även om kronprinsessans aftonjacka och sidenklänning faktiskt skiftade i mörkaste midnattsblått i strålkastarljuset utanför Börshuset. Där i gränden var alla på helspänn och i dörren stod flera Säpo-vakter och såg till att ingen utomstående släpptes in.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Svenska Akademiens högtidssammankomst. Allvaret präglade hela kvällen.

Allvaret präglade hela kvällen.

Det gnistrade om Victoria

Men det gnistrade ändå om kronprinsessan trots den dämpade klädseln, från de dinglande örhängena till den fina briljantbroschen som hon ärvt av prinsessan Lilian, och i den snygga strama hårknuten satt det två hårnålar med briljanter. I handen höll hon sin lilla clutch från Alexander McQueen.

Inne i Börssalen såg kronprinsessans sammetsjacka ut att vara nattsvart.

Inne i Börssalen såg kronprinsessans sammetsjacka ut att vara nattsvart.

Drottning Silvia satsade på pärlor i stället, gråa runt halsen och vita i öronen, för gnistret stod i stället knapparna i hennes svarta sammetsjacka.

Kungaparet vid Svenska Akademiens högtidssammankomst. Kungen var sammanbiten, men drottningen kostade på sig ett svagt leende.

Kungen var sammanbiten, men drottningen kostade på sig ett svagt leende.

Högtidssammankomsten inleddes klockan 17.00, precis som den skulle, och 1 timme och 34 minuter senare var det dags att sätta punkt. Men kanske slutade den ändå i försiktig optimism, för det var tio ledamöter som lämnade Börssalen, varav en kvinna, nyinvalda poeten Jila Mossaed på Kerstin Ekmans tidigare stol, nummer 15.

Akademien öppnar dörren för Jila Mossaed, ny på stol nummer 15.

Akademien öppnar dörren för Jila Mossaed.

Jila Mossaed på väg in i Börssalen för att bli invald i Svenska Akademien.

Nya är även Mats Malm som tar över efter Klas Östergren på stol nummer 11 och Eric M Runesson som efterträder Lotta Lotass på stol nummer 1. Han är advokat och expert på konfliktlösning, och visade på en ny väg framåt med sitt ”Skärp er!”-tal. Väldigt tydligt riktat till de olika fraktionerna i Akademien.

Eric M Runesson höll det skarpaste talet vid Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Mannen som höll kvällens skarpaste tal.

Horace Engdahl i diskussion med Per Wästberg, bakom kulisserna vid Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Bakom kulisserna vid högtidssammankomsten: Horace Engdahl i diskussion med Per Wästberg.

Alla ledamöterna bugade för kungafamiljen på vägen ut. Och kungaparet bjöd till sist på skymten av ett leende.

Efter att högtidssammankomsten hade avslutats väntade sedan den traditionsenliga mottagningen för de 400 gästerna i Nobelmuseet och sedan fortsatte akademiledamöterna kvällen med en middag för 50 personer på hemlig ort.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Svenska Akademiens högtidssammankomst. Hennes klänning skiftade färg, blå ibland och svart ibland.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kom gående hand i hand (vilket tyvärr inte syns här). Men hur var det med klänningen, var den svart eller mörkt midnattsblå?

Läs mer:

Foto: Ibl, TT

Vi avslöjar! Victorias och Madeleines tjejmiddag för drottning Silvia

$
0
0

Hur firar du en drottning som fyller 75? Silvia visste att hon skulle firas med en överraskningsfest – men inte när eller var…

– Jag har lämnat över det till min familj. Så det är inte mycket jag kan berätta, sa hon redan för några veckor sedan.

Men nu kan vi avslöja vad det blev: en stor glad tjejmiddag på lokal!

Och det var en minst sagt en överraskad drottning som blev körd till en adress på Östermalm i Stockholm under förra veckan.

Några minuter senare klev hon in genom de massiva järndörrarna ner till Vinkällaren Grappe på Östermalm i Stockholm och möttes av stort jubel. För där hade hennes 25 närmaste väninnor samlats, i största hemlighet, för att fira henne på 75-årsdagen. Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia var förstås också med runt bordet. Madeleine var alltså i Sverige redan då för att få hylla sin mamma!

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia.

Hur firar man en mamma som går på frackmiddagar i jobbet nästan varje vecka? Svar: Med ett riktigt roligt surpriseparty förstås! Och extra roligt var det förstås att prinsessan Madeleine kom flygande från Florida för att vara med.

”Hon blev otroligt glad och rörd!”

Själv hade drottningen inte en aning om den stundande middagen och blev, enligt vår källa, otroligt glad och rörd.

Planeringen hade pågått i största hemlighet och två väninnor hade flugit in från Brasilien samt två från Tyskland. Under kvällen bjöds det sedan på en specialkomponerad festmeny med tillhörande viner under de stämningsfulla tegelvalven.

Middagen hölls i vinkällarens chambre separée, kallat Grythyttans Vinskänkssal, och givetvis var vinerna av den riktigt fina sorten. Sällskapet såg ut att ha en fantastiskt trevlig kväll. Drottningen uppvaktades både med specialskrivna sånger och fina tal.

Här firades drottning Silvia! Trivsamma Grythyttans Vinskänkssal på Vinkällaren Grappe i Stockholm.

Här firades drottning Silvia! Trivsamt rustika Grythyttans Vinskänkssal på Vinkällaren Grappe i Stockholm.

Vinkällaren Grappe drivs av Carl Jan Granqvist och ligger på Grevgatan i Stockholm, nära Strandvägen.

– Det är en väldigt privat vinklubb. Jag har hört att kungafamiljen har middagar där ibland, där får de alltid vara helt ostörda, säger vår uppgiftslämnare.

– Societeten hänger också där förstås! Det är ett populärt ställe både för vinprovningar och privata middagar.

Vinkällaren Grappe drivs av Carl Jan Granqvist. Bilden är tagen på just Grappe.

Vinkällaren Grappe drivs av Carl Jan Granqvist. Bilden är tagen på just Grappe.

På Grappe ligger de gamla vinflaskorna på vänt.

På Grappe ligger de gamla vinflaskorna på vänt.

Det är tydligt att kungafamiljen gillar surprise partyn. När drottningen fyllde 70 var det ju överraskningsfest modell jättestor på Kungliga slottet, med fler än hundra gäster och dans långt in på natten. Och när kronprinsessan fyllde 40 ställde prins Daniel till med stort överraskningsfest med beach-tema på Haga slott ett par veckor efter födelsedagen. När Victoria kom hem stod alla vännerna där och hurrade!

Dessutom har kungafamiljen en annan speciell överrasknings-tradition när drottningen fyller år. Hon firas alltid med en familjemiddag på Drottningholm, och klädkoden är smoking. Men i vilket av de 192 rummen som den är uppdukad, det vet hon aldrig i förväg. Kungen är påhittig, så det kan vara på de mest oväntade ställen, ett år ägde middagen till exempel rum i det vackra blåvita Porslinsköket.

Läs mer:

Silvias innersta krets – vi har kartlagt väninnorna

Foto: TT, Kate Gabor/Kungahuset.se

Se bilderna! Allt om drottning Silvias juveler

$
0
0

Drottning Silvias safirer är berömda, lätta att bära och kanske vackrast i hela det kungliga Europa. Diademet har 9 djupblå safirer, och halsbandet 15 safir-rosor och 9 kläppar – det blir 33 super-safirer totalt. Allt inramat av briljanter.

Drottning Silvia i de Leuchtenbergska safirerna.

– Det är helt magnifikt, och inte alls så tungt, säger drottningen om safirdiademet. Och att hon kan bära det är tack vare 16-åriga prinsessan Joséphine av Leuchtenberg. Hon var barnbarn till kejsar Napoleons första fru och hade med sig safirerna när hon kom hit för att gifta sig med Sveriges kronprins Oscar.

Sedan finns det förstås juvelproblem som nästan bara drabbar drottningar. Som hur man reser med sin tiara till exempel!
Men de Leuchtenbergska safirerna är på drottning Silvias sida.


– Det är väldigt praktiskt och lätt att transportera eftersom det är platt. Alla andra diadem är ganska komplicerade att ha med sig, berättade hon i dansk tv för några år sedan.
Dessutom har detta safirdiadem en annan stor fördel: det är ledat i elva delar och går att forma exakt efter drottning Silvias huvud.
– Så man kan ha det både öppet och stängt, och bära det som både krona och diadem.

Ametistgarnityret:

Här gör drottning Silvia entré i sina 213 år gamla ametister. De är stora och violetta. Och runtom gnistrar flera hundra briljanter i det
kungliga strålkastarljuset. En gång tillhörde de kejsar Napoleons fru Joséphine.

Kamédiademet:


Det händer inte så ofta – men ibland får vi fortfarande se drottningen i kamédiademet, som ägs av kungen privat. De sju stora kaméerna är inramade av skimrande pärlor och rött guld. Och det ligger fortfarande i samma schatull av röd marokäng som när det var nytt – för 209 år sedan.

Det brasilianska diademet:

Drottning Silvia i det brasilianska diademet.

Visst ser det naturligt ut, och lätt? Men den här tunga tiaran kräver nackmuskler.

Visst är drottning Silvia privilegierad som kan välja mellan så många diadem och som får chansen att bli så makalöst vacker i dessa juveler. Men att gå omkring med det magnifika brasilianska diademet fastnålat i håret är en utmaning även för ett drottningproffs som Silvia.
– Det är tungt och dessutom rör det på sig. Så det är svårt att fixera! Jag bär det bara vid oerhört speciella tillfällen och jag tar aldrig med det utomlands.
Som tur är, är det ledat och går att forma exakt efter formen på just hennes huvud.

Ädeltopaserna:

Drottning Silvia i sina ädeltopaser och drottning Sofias diadem.

Glammigast i hela smyckeskrinet.

De glittrande ädeltopaserna kan vara drottningens glammigaste smycken. De är rosa, de är ryska – och de är från 1804! Kungens mamma prinsessan Sibylla älskade dem också och när hon ville ha något matchande att ha i öronen, så gjorde hovjuveleraren örhängen av halsbandets yttersta kläppar.

Närmast hjärtat bär drottningen också miniatyrporträttet av kungen. Det sitter i en briljantinfattad ram, på en serafimerblå sidenrosett.

Prinsessan Sibyllas diadem:

Drottning Silvia i Prinsessan Sibyllas diadem som tillhör kungen privat.

De här dallrande briljanterna är tillverkade år 1904 hos den brittiska hovjuveleraren Garrard. Idag är det ett av de diadem som tillhör kungen privat.

Detta är en skön kontrast till drottningens tungviktar-diadem. Prinsessan Sibyllas diadem är nätt och lätt och sirligt. Och därmed också skönt att bära. Kungens farmor fick det i bröllopspresent av sina föräldrar när hon gifte sig år 1905 och så småningom ärvde kungen det efter sin mamma Sibylla.

Ädeltopaserna och drottning Sofias diadem:

Det är flera tusen stenar som glittrar i drottning Silvias juveler. Bara här, på Drottning Sofias diadem, sitter det 528 briljanter infattade i silver och guld. Men det har sina utmaningar: Höjden – 9,3 centimeter. Och den stela formen. Risken är rätt stor att den här tiaran skulle kunna skava. Men drottningen har tur, Sofia-diademet passar hennes huvudform perfekt, så den är skön att bära – i alla fall för henne.

Rubindiademet:

Det händer att drottningen artighets-stylar sina smycken. Så när hon åkte till Danmark i våras för att fira kronprins Frederik hade hon sina Danmarksröda rubiner i bagaget. Kungens farmor fick dem i bröllopspresent när hon gifte sig med Gustaf VI Adolf år 1905.

Visste du att…

  • Juvelerna förvaras i supersäkra kassaskåp på Stockholms slott. Drottning Silvia kan välja fritt bland smyckena, men de tillhör de Bernadotteska familjestiftelserna. Och det betyder att de aldrig kan skingras genom arv – de stannar alltid kvar i den regerande kungafamiljen.
  • Drottningen har sex diadem att välja på – men några har reseförbud.
  • Det är bara kaméerna och prinsessan Sibyllas diadem som kungen äger privat.

Läs mer:

Foto: Kungahuset.se/Anna-Lena Ahlström, IBL, TT

Grattis drottning Silvia – se hovets nya bild

$
0
0

Vilken värme, närvaro och drivkraft drottning Silvia utstrålar på den nya bilden. I samband med hennes födelsedag, den 23 december, har hovet offentliggjort ett nytt fotografi. En bild som kommer att bli en symbol för ännu en milstolpe i drottningens liv.

Bilden som är fotograferad av Camilla Åkrans, ser ut att vara tagen samma dag när hon intervjuades av tidningen Elle.

Drottning Silvia 75 år.

“Det där med 9-5 finns inte”

Trots sina 75 år verkar Silvia inte ha några planer på att sakta ner på takten. Tillsammans med sin organisation World Childhood Foundation har hon kämpat för barns rättigheter i snart 20 år. För Elle berättar hon om sina fullspäckade arbetsdagar.

– Ingen dag är den andra lik. Det kan vara så att man börjar ganska tidigt på morgonen. Sedan är det olika möten hela dagen. Audienser på förmiddagen och jubiléer på kvällen. Så det där med 9-5 finns inte.

Och vilket händelserikt år drottningen har varit med om! Den 9 mars fick hon sitt sjunde barnbarn, prinsessan Adrienne.

– Hon är ett så fint barn. Och så snäll! sa drottningen till Svensk Damtidning.

Men tyvärr fick hon inte chansen att mysa så mycket med sin nya ögonsten. I höstas gick Madeleine och Chris ut med att familjen ska flytta till Miami, USA. Drottningen försöker att hälsa på så ofta hon kan för att hjälpa till med dotterns Madeleines familjeliv.

Nyligen publicerade hovet bilder inför drottningens 75-årsdag. Här vi ser vi hur lika Silvia och Adrienne är:

drottning silvia prinsessan adrienne

Läs mer:

Foto: Kungahuset/Camilla Åkrans

Så firar drottning Silvia 75-årsdagen

$
0
0

Drottning Silvia fyller 75

I dag grattar vi drottning Silvia som fyller 75. Dagen till ära har kungahuset publicerat en ny underbar bild på jubilaren, fotat av Camilla Åkrans.

Silvia 75 år.

Eftersom drottningens födelsedag är en officiell salutdag, kommer Försvarsmakten att skjuta 21 salutskott från Skeppsholmen, Boden, Härnösand, Karlskrona och Göteborg.

Firandet av drottning Silvia började redan förra veckan då hon blev rejält överraskad av kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia, som hade arrangerat en stor tjejmiddag på vinkällaren Grappe på Östermalm i Stockholm. De hade samlat Silvias 25 närmaste väninnor, varav två av de hade flugit in från Brasilien samt två från Tyskland.

Hon har dessutom blivit uppvaktad i flera omgångar denna vecka. I tisdags hyllade organisationerna Childhood, Mentor och Silviahemmet jubilaren på Oscarsteatern. Och dagens stora överraskning var att äldsta barnbarnet Estelle fick följa med och fira mormor.

– Estelle såg så förväntansfull ut när hon kom in, och det är många barn här på scenen, det tycker hon säkert är extra kul. Och så får hon ju höra om allt bra som hennes mormor gör och har gjort. Fast det blir en lång stund att sitta stilla för en sexåring med spring i benen, nästan två timmar! rapporterade vår reporter Helena Wiklund från Oscarsteatern.

Dagen efter fortsatte festen. Riksdagen och regeringen var på plats på Kungliga slottet för att överlämna en gåva. Statsminister Stefan Löfven och riksdagens talman Andreas Norlén gav Silvia en bordslampa i mässing, som ingår i serien Suburban Skyline.

drottning silvia stefan löfven

Firar privat på Drottningholm

Idag, på självaste födelsedagen, blir det ett privat firande med hela familjen. Kung Carl Gustaf har bjudit in kronprinsessfamiljen, prinsfamiljen och prinsessfamiljen till Drottningholms slott. Äntligen är alla henne små “efterrätter” samlade.

Vi har pratat med hovets informationschef som berättar mer om Silvia privata fest.

– Hon kommer att fira med hela kungafamiljen helt privat på Drottningholms slott, säger Margareta Thorgren.

Läs mer:

Foto: TT


Hela historien: Så förvandlades Silvia till drottning

$
0
0

Flickan som skulle bli Sveriges drottning föddes den 23 december 1943 i tyska Heidelberg, mitt under brinnande världskrig. Här bodde Silvia tillsammans med mamma Alice, pappa Walther och sina äldre bröder, Ralf, Walther och Jörg, tills hon var drygt två år, då lämnade familjen ett sönderkrigat Tyskland och reste till Alices familj i São Paulo, Brasilien. Resan med skeppet över Atlanten tog flera veckor.

Utanför barndomshemmet i Heidelberg. Pressen hade fått nys om kungens flickvän och följde henne hack i häl.

Utanför barndomshemmet i Heidelberg. Pressen hade fått nys om kungens flickvän och följde henne hack i häl.

I São Paulo blev pappa Walther vd för svenska Uddeholms brasilianska dotterbolag. Lilla Silvia och hennes bröder gick i en före detta tysk skola och hade undervisning både på tyska och portugisiska.
På loven bodde barnen på sina mostrars kaffefarm högt uppe bland bergen, där det fanns hästar och andra djur och lilla Silvia älskade att vara här. Det vimlade av kusiner och andra släktingar, de fick rida och baka pizza och springa fritt. Under skolterminen bodde familjen i en rosa villa i stan med vita knutar.

– En av mina grannar frågade om jag kunde tänka mig att hjälpa till med de olympiska spelen som han arbetade med. OS var sedan hela mitt liv under sex års tid.

– En av mina grannar frågade om jag kunde tänka mig att hjälpa till med de olympiska spelen som han arbetade med. OS var sedan hela mitt liv under sex års tid.

När Silvia var 13 år gick flyttlasset tillbaka till Tyskland. Pappa Walther fortsatte sin karriär inom Uddeholm och blev år 1957 vd för Uddeholms dotterbolag i Västtyskland där familjen bosatte sig i Düsseldorf. Silvia sattes i internatskola för flickor och det var ingen lätt tid, däremot har hon berättat att hon alltid minns tiden i Brasilien med ett rosa skimmer. Silvia tog studenten i Düsseldorf år 1963. Efter studenten flyttade Silvia Sommerlath till München där hon utbildade sig till tolk.
Det blev förstås en del festande i studentstaden, men hon ägnade sig också åt segling och skidåkning då det var nära både till Italien, Frankrike och Schweiz. Strax efter att Silvia tagit tolkexamen, var det OS för hela slanten. Och sedan vet vi alla varåt det barkade.

Smygandet och krisen med kungen

1974 befinner sig Silvia i Innsbruck för att organisera utbildningen av värdinnor inför OS 1976. Silvias kollega delar ut ett flygblad till pressen där Silvia berättar att hon skrivit på ett tvåårigt kontrakt och ska arbeta i Innsbruck och ägna all sin tid och kraft åt denna uppgift. Det talas om ”en kris”. Att kungen brutit med henne. En reporter som äntligen får tag i Silvia undrar:

Är du inte ledsen för att kungen inte hört av sig?

– Det är alltid tråkigt när man förlorar kontakten med sina vänner.

1974 var kungen på skidsemester i Schweiz och då frågade en reporter honom varför han lekte katt och råtta med pressen: ”För att ni ska ha något att göra! svarade kungen glatt.”

1974 var kungen på skidsemester i Schweiz och då frågade en reporter honom varför han lekte katt och råtta med pressen: ”För att ni ska ha något att göra! svarade kungen glatt.”

Har du någon ny pojkvän i Innsbruck? 

– Jag har ingen ny pojkvän. Jag har många vänner, men det finns ingen som jag bryr mig mer om än någon annan.

Året därpå firar Silvia jul på Stenhammar. Återigen hittar en reporter henne i Tyskland. Silvia är inte på humör att prata.

– Jag är sliten, pressad och snart vill jag bara gråta. Kan ni tänka er att ha över 250 journalister och fotografer som en svans vart ni än går …

Kungen far till Klosters och åker skidor. När en reporter undrar varför han och Silvia inte ställer upp på bild tillsammans, när de ändå ”känner varann”, blir svaret:

– En sådan bild skulle bli för officiell. Nästan som ett förlovningsfoto, säger kungen.

Men varför leker han katt och råtta med journalisterna hela tiden?

– För att ni ska ha något att göra!

En reporter fick också tag på Silvias pappa Walther Sommerlath som tyckte att det var hög tid att dottern fick en ring på fingret, och att hon och kungen borde bestämma sig nån gång.

– Det tycker jag är på tiden att de gör!

Äntligen är det dags för bröllop med kungen. Silvia möter upp mamma Alice och brodern Ralf på Arlanda den 17 juni, 1976.

Äntligen är det dags för bröllop med kungen. Silvia möter upp mamma Alice och brodern Ralf på Arlanda den 17 juni, 1976.

Den 12 mars 1976 sitter de så äntligen i förlovningssoffan på Stockholms slott, hon och kungen. Silvia bär prinsessan Sibyllas förlovningsring, och strålar som solen. Smygandet är över.

Läs mer:

Drottning Silvia om barnbarnen: ”De är som popcorn!”

Foto: IBL

Underbara retro-bilder! Grattis drottning Silvia 75 år

$
0
0

drottning silvia

Hipp, hipp, hurra! Idag fyller drottning Silvia 75 år och hon firas förstås med pompa och ståt. I år har Silvia varit drottning i 42 år och i våra bildarkiv kan man uppleva alla fantastiska ögonblick igen. Från första förlovningsbilden i Sibyllas våning, till kronprinsessan Victorias födelse och alla statsbesök. Det finns så många Silvia-bilder som är ikoniska. Och drottningen är precis lika tjusig nu – som när kungen först presenterade henne för svenska folket. Hon ler alltid mot kameran med en speciell glimt i ögat.

Kärleksfulla tal

Den här veckan har Silvia-hyllningarna avlöst varandra. Firandet började med en stor konsert på Oscarsteatern i Stockholm. Ett intiativ som drottningens stiftelser, World Childhood Foundation, Mentor Foundation, Silviahemmet och Care about children, stod bakom. Kungabarnen fanns också med under förmiddagen och valde att hylla mamma Silvia uppe på scenen.

– Kära mamma! Vi människor ges alla en begränsad tid på vår planet, men en del har en kapacitet utöver det vanliga och en sådan är du! Du inspirerar så många och jag är så stolt att du är min mamma. Jag älskar dig!, sa kronprinsessan Victoria.

Och prinsessan Madeleine stämde in i hyllningen.

– Modig är du mamma, och jag minns när jag var liten och du kom hem och berättade om alla människor och alla eldsjälar som du träffade på dina resor. Och jag minns att jag kände att jag vill också hjälpa till. Nu är jag så stolt att jag får följa i dina fotspår. Mamma jag älskar dig! Och nu slutar jag för annars kommer jag att börja gråta!

Se alla Silvia-bilder i vårt stora retro!

 

Vill du köpa vår specialutgåva om drottningen? Klicka på bilden nedan eller här! 

drottning silvia 75 år

Läs också:

 Foto: IBL

Silvias alla Nobelklänningar – från 1976 till 2017

$
0
0

Drottning Silvia Nobel

Hon är inte bara drottning av Sverige – hon är även en riktig Nobeldrottning! Silvia har bara missat en enda Nobelfest sedan debuten 1976. Genom åren har det blivit många sittningar i Blå hallen och många tjusiga aftonklänningar. Hon började sin klänningsresa i en gul Dior-klänning och vid den här tidpunkten väntade hon dessutom kronprinsessan Victoria. Men det var det ingen som visste just då. Och förra veckan, 42 år senare, visade Silvia att hon fortfarande håller stilen! Då bar hon en grön sidenklänning från favoritmärket Georg et Arend.

drottning silvia nobel

Drottning Silvia på årets Nobelfest.

Vilken Silvia-klänning tycker ni är finast?

Läs mer

Flippar och floppar! Nobelklänningarna vi minns

Foto: IBL, Stella Pictures, TT

Bilderna på Silvia – från alla världens hörn

$
0
0

Ja, drottning Silvia har rest många varv runt jorden i rikets tjänst. Vart hon än kommer är drottningen påläst – och visar alltid sitt vänliga intresse och sin nyfikenhet. Det är inte för inte som vår drottning är så oerhört populär!

1993 for drottningen och kungen till Indien och tog klädkoden på största allvar.

1993 for drottningen och kungen till Indien och tog klädkoden på största allvar.

Carl Gustaf och Silvia framför Taj Mahal i Indien.

Carl Gustaf och Silvia framför Taj Mahal i Indien.

Hårt arbete pågår! Kungen och drottningen på statsbesök i Japan 1990.

Hårt arbete pågår! Kungen och drottningen på statsbesök i Japan 1990.

Kungen och drottningen anländer till Seoul i Sydkorea för ett fyra dagar långt besök 2012.

Kungen och drottningen anländer till Seoul i Sydkorea för ett fyra dagar långt besök 2012.

Viva Mexico! Kungen och drottningen besöker Mexiko 1982 och kungen passar på att prova en sombrero till allas förtjusning.

Viva Mexico! Kungen och drottningen besöker Mexiko 1982 och kungen passar på att prova en sombrero till allas förtjusning.

... Och även Silvia klär i sombreros som synes.

… Och även Silvia klär i sombreros som synes.

I februari 1981 lämnade kungen och Silvia ett vintrigt Sverige för statsbesök i varma Tanzania ...

I februari 1981 lämnade kungen och Silvia ett vintrigt Sverige för statsbesök i varma Tanzania …

...och bara dagar efter besöket i Tanzania gick turen till Saudiarabien. Även utrikesminister Ola Ullsten var med.

…och bara dagar efter besöket i Tanzania gick turen till Saudiarabien. Även utrikesminister Ola Ullsten var med.

1985 gick turen till Island. Här besöker kungaparet Gullfoss tillsammans med dåvarande presidenten Vigdis Finnbogadottir.

1985 gick turen till Island. Här besöker kungaparet Gullfoss tillsammans med dåvarande presidenten Vigdis Finnbogadottir.

Silvia och drottning Jetsun Pema under statsbesöket i Bhutan 2016.

Silvia och drottning Jetsun Pema under statsbesöket i Bhutan 2016.

Storstilat mottagande! Kungaparet hälsas välkomna till Thailand 2003.

Storstilat mottagande! Kungaparet hälsas välkomna till Thailand 2003.

 På klassisk mark! Kungen och drottningen besöker pyramiderna i Egypten 1986.

På klassisk mark! Kungen och drottningen besöker pyramiderna i Egypten 1986.

I Finland är vårt kungapar oerhört populära. Varje gång de tar en tur över Östersjön blir det folkfest i blått och vitt!

I Finland är vårt kungapar oerhört populära. Varje gång de tar en tur över Östersjön blir det folkfest i blått och vitt!

Silvia är omåttligt populär vart hon än kommer. Men i Tyskland är folk som galna i vår drottning – och ser henne givetvis lite som ”sin” också eftersom hon är född i Tyskland. Här är drottningen på besök i Hamburg.

Silvia är omåttligt populär vart hon än kommer. Men i Tyskland är folk som galna i vår drottning – och ser henne givetvis lite som ”sin” också eftersom hon är född i Tyskland. Här är drottningen på besök i Hamburg.

Tittut! Fotograf Charles Hammarstens klassiska bild på drottningen som tittar ut genom en glugg i kinesiska muren under statsbesöket 1981.

Tittut! Fotograf Charles Hammarstens klassiska bild på drottningen som tittar ut genom en glugg i kinesiska muren under statsbesöket 1981.

På rysk mark! Statsbesök i dåvarande Sovjetunionen hos president Leonid Brezjnev och hans hustru Viktoria 1978.

På rysk mark! Statsbesök i dåvarande Sovjetunionen hos president Leonid Brezjnev och hans hustru Viktoria 1978.

 Tempelbesök under statsbesöket i Vietnam år 2004.

Tempelbesök under statsbesöket i Vietnam år 2004.

Älskade Brasilien! Ett av de länder där drottningen naturligtvis känner sig riktigt hemmastadd. Här tar kungen och drottningen en promenad i Rio de Janeiro 1984.

Älskade Brasilien! Ett av de länder där drottningen naturligtvis känner sig riktigt hemmastadd. Här tar kungen och drottningen en promenad i Rio de Janeiro 1984.

Läs mer:

Foto: IBL, Stella, Sjöberg

Kungligheternas 18 finaste bilder från 2018

$
0
0

Vilket år! En kunglig födsel och två storslagna bröllop. Aldrig kommer vi glömma detta händelserika 2018. Vi har kikat i arkiven och plockat fram 18 oförglömliga bilder.

Harrys och Meghans bröllop

Den 19 maj sa prins Harry och Meghan ja till varandra i St Geroge’s Chapel i Windsor. Bröllopet var minst sagt sagolikt vackert!

Harrys och Meghans bröllop 2018.

På kvällen svirade den nyblivna hertiginnan om till en ny klänning, signerad Stella McCartney.

19 maj 2017 gifte sig prins Harry och Meghan.

Adriennes dop

En månad senare fick svenska folket se kungafamiljens nyaste tillskott, prinsessan Adrienne. Och aldrig kommer vi glömma detta vackra ögonblick när morfar kungen ser kärleksfullt på sitt nya barnbarn.

Adriennes dop 2018

Men det var prinsessan Leonore som stal showen med sin barfotadans utanför kyrkan…

Prinsessfamiljen vid Adriennes dop

Victoriadagen

Ett annat oförglömligt ögonblick från året som gått är ju kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande på Solliden, Öland.

Victoria på Solliden, Öland.

Då fick vii uppleva detta fantastiska ögonblick mellan mor och dotter.

Victoria ger Estelle en puss.

Sommarhälsningar från Solliden

Kungafamiljen passade även på att skicka sina sommarhälsningar från paradisön. Kungen är dessutom en härlig färgklick på den fina bilden.

Kungafamiljens sommarhälsning.

Här nedan ser vi kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar. Lillprinsen sitter på en söt liten ponny som Estelle dekorerat manen på.

Kronprinsessfamiljens sommarhälsning från Solliden.

Kronprinsessfamiljens sommarhälsning från Solliden.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia skickade också en hälsning till svenska folket. Här ser vi tydligt att lillprinsen Gabriel fått mamma Sofias vackra blå ögon.

Prinsfamiljen på Solliden.

Strax innan prinsessan Madeleine meddelade att hon, Chris och barnen skulle flytta till Miami, USA, delade familjen med sig av denna härliga bild.

Prinsessan Madeleine och barnen på Öland.

Polarprisgalan

Under årets Polarprisgala gjorde kronprinsessan en storslagen entré och strålade i en röd klänning med asymmetrisk ärm. Wow Victoria, säger vi bara.

Victoria på Polarprisgalan

Jacks och Eugenies bröllop

Tänk att vi aldrig kommer att få nog av alla dessa kungliga bröllop. Det var en blåsig höstdag när prinsessan Eugenie och Jack Brooksbank gifte sig.

Jack och Eugenie.

På kvällen fick vi se prinsessan i en ny fantastisk klänning som satt som en smäck!

Eugenie och Jacks bröllop

Gravidlycka

Samma dag som bröllopet mellan Jack och Eugenie ägde rum hade nygifta Harry och Meghan berättat för nära och kära att de väntar barn.

Meghan väntar barn

Julhälsningar

I år skickade kronprinsessfamiljen en jättefin julhälsning där Estelle planterar hyacinter och prins Oscar dekorerar en apelsin.

Julhälsning från Haga.

Även brittiska prinsfamiljen skickade en underbar julhälsning. Här nedan ser vi föräldrarna William och Kate samt barnen George, Charlotte och gulliga Arthur.

Kate och William med barnen

Silvias 75-årsfirande

Och så får vi såklart inte glömma att drottning Silvias 75-årsfirande. Tidigare firades hon på Oscarsteatern, och då var prinsessan Sofia strålande vacker i en julröd klänning.

Sofia i röd klänning

På självaste födelsedagen, delade hovet med sig av en ny fantastisk bild på vår vackra drottning.

Drottning Silvia

Läs mer:

Foto: Kungahuset, TT, IBL, Patrik C Österberg, Camilla Åkrans, Anna-Lena Ahlström

 

Så och då startar kungafamiljen nya året

$
0
0

Mjukstarter är alltid de skönaste efter en julledighet. Och kungafamiljens start på det nya jobbåret blir relativt lugn.

Den 10 januari ska kung Carl Gustaf och drottning Silvia träffa  Sofi Lerström, teaterchef för Drottningholms Slottsteater. Ofta sker dessa möten över en lunch eller en kopp kaffe, och just denna träff sker dessutom i kungaparets hem på Drottningholms slott, ett rejält stenkast från Drottningholms Slottsteater.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Därefter finns några få ytterligare punkter i den kungliga kalendern, lång från allt är ännu tillagt. Och när vi tittar på de punkter som just nu är officiella ser året ut som det brukar, familjen tar vi där de avslutade. Prins Daniel kommer att fortsätta besöka diverse företag och skolor. Bland andra Atlas Copco i Nacka strax utanför Stockholm (i närheten av Sickla köpkvarter där prinsessan Madeleine och Chris O’Neill har setts tidigare år.) Den 29 januari återvänder han till Nacka. Då tillsammans med kronprinsessan Victoria för ett besök på Stora Ensos innovationscenter. Prins Daniel blir också den som representerar kungafamiljen under årets Idrottsgala under slutet av januari, ett uppdrag som han och prins Carl Philip har delat på genom åren.

Kronprinsessan Victoria har flera uppdrag under 2019.

Kronprinsessan Victoria har flera uppdrag under 2019.

Kronprinsessan Victoria å sin sida har några längre resor inom Sverige inplanerade. Den 13 januari startar hennes schema och då tar sig hon och kungen upp till Sälen för att närvara vid den årliga rikskonferens som Folk och Försvar anordnar. Därefter, den 16 januari, bär det av till sydligare breddgrader. Då besöker kronprinsessan Helsingborg, och som så många gånger tidigare går besöket i klimatkampens tecken. Helsingborg stad kommer att visa och berätta om hur de arbetar långsiktigt med hållbarhet, miljö och klimatomställning.

Tomt i kalendern 2019

Än är inte några av prinsessan Sofias programpunkter inskrivna i kalendern, som i skrivande stund endast stäcker sig fram till 1 februari. Inte heller drottning Silvia har fler programpunkter än det mötet som är planerat till den 10 januari. Men prins Carl Philip då? Hittills vet vi bara att han arbetar i slutet av januari. Då ska han, precis som tidigare år, flyga ner till franska Lyon för att närvara vid den stora matlagningstävlingen Bocuse d’Or. Även i år får alltså de svenska kockarna en kunglig hejarklack!

Läs mer

Bilderna på Silvia – från alla världens hörn

Foto TT

Här är kungligheterna som jobbat mest 2019

$
0
0

Bloggaren Sarah Williams, som driver bloggen The Royals and I, har kartlagt hur mycket medlemmarna i svenska kungafamiljen jobbar. Och med sina 148 dagar är det kung Carl Gustaf som arbetat hårdast 2019. Men tätt därefter kommer kronprinsessan Victoria med sina 129 dagar och drottning Silvia med 114. På fjärdeplatsen hamnar prins Daniel som jobbat 96 dagar och prins Carl Philip 59. Näst sist kommer prinsessan Sofia med 51 dagar och prinsessan Madeleine tar hem sistaplatsen med 10 dagar.

Diagrammet nedan visar hur mycket kungafamiljen arbetade per månad och september var den tid som kungligheterna hade som flest officiella åtaganden inbokade.

Kungen jobbar mest

Att kungen jobbat flest dagar i år igen är kanske inte så förvånande. Han är bland annat beskyddare för ett 60-tal organisationer, som Svenska Akademien och World Scout Foundation. Dessutom är Carl Gustaf djupt engagerad i natur- och miljöfrågor och är sedan 1988 ordförande i den svenska organisationen av Världsnaturfonden WWF. Trots sina 72 år verkar han inte ha några planer på att dra ner på tempot.

– Jag är bara glad att han arbetar så mycket fortfarande, så mycket han kan och orkar. För det ger kronprinsessan tid att vara med sina barn. Så man kanske ska se det på olika sätt, sa drottning Silvia i en intervju med SVT.

Som blivande regent har kronprinsessan Victoria ett fullspäckat schema större delen av året. Som statistiken visar arbetade hon 129 dagar, en ökning med 13 procent i jämförelse med 2014. När hon inte tar emot statsbesök, går på seminarium eller invigningar hemma i Sverige befinner hon sig ofta utomlands. I höstas när hon och prins Daniel reste till Mellanöstern för att stärka relationerna samt lyfta FN:s hållbarhetsmål, berättade Victoria att hon saknade Estelle och Oscar.

– Åh, jag längtar alltid massor efter dem! sa hon till Svensk Damtidning då.

Är mammaledig

Prinsessan Madeleine som endast arbetat 10 dagar under 2019, har ju som sagt varit mammaledig sedan i mars förra året då prinsessan Adrienne föddes. Hon har med andra ord haft fullt upp med familjens tre små “popcorn” som mormor Silvia kallar dem. Och under sensommaren flyttade Madeleine och familjen till Florida, USA, där Chris har sitt företag registrerat.

Läs mer:

Foto: TT


Vad är skillnaden mellan tiara och diadem?

$
0
0

Tiara på Silvia och kronprinsessan i diadem

– Det finns en hårfin skillnad mellan ett diadem och en tiara, berättar Kristina af Klinteberg när vi ses i Lund för att tala om den nya boken.

– I korthet skulle man kunna sammanfatta det så att ett diadem kan alla pryda sitt hår med, medan en tiara kräver mer av den som bär den.

Kristina af Klinteberg
I ”Smycken som huvudsak” skriver Kristina att det varken är ett uteslutande kungligt eller adligt privilegium att bära ett diadem. Men så snart vi lämnat växtmaterialen, såsom blomsterkransar och lagerkransar, har dessa smycken ofta betingat stora värden. Därför har damerna som använt dem ofta haft en position av rang och rikedom. Det har också krävts banketter och middagar av hög dignitet för att klädkoden skulle göra det lämpligt att plocka fram de ståtligaste smyckena. Först med empiren i början av 1800-talet kom diademen på bred front som närmast en modeaccessoar utan vilket klädedräkten inte var komplett. Då kom smyckena att användas av fler damer och från bredare samhällsskikt. Men vad kännetecknar då en tiara?
En tiara var ursprungligen en värdighetssymbol hos orientaliska härskare i form av en toppig krona. Påvens tiara är ett sådant värdighetstecken. I modern tid kallas många större diadem för tiaror, främst om de är högt uppbyggda och resliga i mitten.

Drottning Silvia i Drottning Sofias diadem

– Det enda smycke som visas som exempel på tiara i det engelska uppslagsverket An Illustrated Dictionary of Jewelry är ett som tillhör ”the Queen of Sweden”, som vi i Sverige kallar drottning Sofias diadem, berättar Kristina af Klinteberg.

Kröningsdiademet på Silvia

– Även det magnifika Kröningsdiademet eller Brasilianska diademet som Silvia då och då bär, är mer en tiara än ett diadem.
Liksom spanska Fleur de Lys Tiaran, som Letizia använder nu, bärs de endast av drottningar, förklarar hon vidare.
Kronprinsessorna får alltså invänta sin tur tills de har drottningrang att använda dessa. Man skulle kunna säga att en tiara ska bäras av en härskare – eller i modern tid – en av hög rang. Den kräver alltså mer av den som sätter den på sin hjässa än ett diadem.

Drottning Letiza
Om man ser tillbaka i historien har diadem använts sedan urminnes tider. I det gamla Egypten såg man i alla samhällsklasser enkla eller mer kostbara band runt huvudet för att hålla hår och peruker på plats. Bland de makalösa skatterna som hittades i Tutankhamuns grav finns just ett välarbetat diadem i guld och andra ädla material.

Kleopatra

Kleopatra bar diadem. Traditionen med diadem dekorerade med olika symboler fortsatte. De romerska kejsarna porträtterades vanligen med segerkrans av antik modell. De stora frisyrerna försvann i revolutionstidens Paris och även utan revolution följde engelsmännen modet. Frisyrerna blev mindre och nättare trots att man glatt experimenterade med peruker och löshår. En bandeau kunde gärna läggas några varv kring huvud och frisyr för att behålla lockar på rätt plats. Guld- diadem med diamanter och färgrika ädelstenar bars gärna lågt vid pannan à la Joséphine.

Kronprinsessan Victoria

Vad är en bandeau?
När det inte är riktigt så fint som diadem eller tiara, kan en bandeau, ett hårband eller hårskena användas. Det kan vara ett sidenband som knutits runt hela huvudet, ett formbart strassband eller en hårskena klädd med sammet. En tygblomma kanske pryder eller någon mindre plym. Klädkoden behöver inte vara högtidsdräkt för att dessa hårprydnader ska kunna användas, det räcker med aftonklädsel eller ibland med mörk kostym om bara tillfället är glatt och festligt nog. Har dessa band stora dekorationer kallas de fascinator eller coiffe.

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Sibyllas akvamarindiadem som pinsessan Margaretha fick i bröllopsgåva 1964. 2015 bar Madeleine diademet på Nobelmiddagen.

Vad är en kokoshnik?

– Kokoshnik är en gammal rysk huvudbonad med en form liknande en båge runt huvudet, en symbol för rysk folkdräkt. Ordet kokosh kommer från hönsfåglarna och formen är som en höns – eller en tuppkam. Den har en hög kant hela vägen runt. Akvamarindiademet är det allra bästa exemplet på kokoshnikstil i svenska kungafamiljen. Vi har sett det vackra smycket i prinsessan Madeleines hår vid flera tillfällen. Det är gjort i en så kallad rysk kokoshnikmodell med fem stora blå stenar omgivna av briljanter. Kungens farmor, den engelskfödda prinsessan Margaretha, fick diademet i gåva av sina föräldrar, hertigparet av Connaught. Kungens mamma Prinsessan Sibylla använde det ofta och lät det sedan gå i arv till sin äldsta dotter Margaretha, som äger diademet och lånar gärna ut det till sin brorsdotter.

Vad är en aigrette?

– Ordet aigrette eller ägrett kommer av franskans aigrette, som betyder silverhäger. Det är en term som används för en huvudprydnad i form av en uppfrättstående plym. Den kan vara gjord av äkta fjädrar från häger, struts eller andra exotiska fåglar. Vid Napoleons kröning 1804 i Paris hade hans mor, som titulerades Mme Mère, en stor ägrett av de finaste juveler.

Aigrette

Läs mer:

Foto: IBL, Privat

 

Vilken skillnad! Prinsessmodet från 20-talet fram till idag

$
0
0

Prinsessmodet har verkligen förändrats – och varje era har haft sin kungliga stilikon. Vi har kartlagt modet fram tills idag.

1920-talet


Drottningmodern i rätta 1920-talslooken. Klänningen hängde ledigt, kort så kallat “bobbat” hår blev modernt och 1925 visades knät för första gången.

1950-talet


Hagasessorna visar upp senaste modet. Dräktjackorna var figursydda och under satt en liten nätt blus. Pillerburken (i päls, sidenbrokad eller gles-maskigt flor) var högt placerad på lockarna.

1960-talet


Nu kom minikjolen, strumpbyxan, de raka dräkterna – och de korta klänningarna, både på vuxna och barn. Prinsessan Birgitta hängde på trenden!

1970-talet


Solglasögonen var enorma och de bruna manchesterbyxorna letade sig ända in i de kungliga garderoberna. Drottning Silvia hade mönstrad turban och kungen åkte rulltrappa i v-jeans och tajt, orange skjorta.

1980-talet


Karriärkvinnan gör entré! Prinsessan Diana hade tajt pennkjol och kavaj med biffiga axelvaddar.

1990-talet


Victoria i jättepuffärmar och maffig rosett. Rätta looken för en kronprinsessa på galakalas år 1992!

2000-talet


Modet blir mer tillåtande även i kungliga kretsar. Den utsvängda eller raka ull-kappan gjorde entré under 2000-talet. Ju färggrannare desto bättre! Catherine Middleton, hertiginnan av Cambridge är en av stilikonerna som ofta bär trenden.

Läs mer:

Inspireras av Meghan Markles stil – 7 trendsäkra tips

Foto: Ibl, Sjöberg bild

Silvia, Madeleine och Victorias vinterstil! Allt om lyxplaggen

$
0
0

kronprinsessan victoria prinsessan madeleine drottning silvia

Värmande pälsar och exklusiva kappor. I decembermånad bar Silvia, Victoria och Madeleine några riktiga dyrgripar. Det kungliga året 2018 avslutades med tjusiga tillställningar som drottningens 75-årsdag och Svenska Akademiens högtidssammankomst och sådana evenemang kräver förstås sin klädsel. Madeleines Sverige-besök blev kort men intensivt och under sina två veckor på hemmaplan tillförde hon som vanligt en stor dos glamour!

Madeleine i Prada

När hela kungafamiljen samlades för att fira drottningens födelsedag på Oscarsteatern i Stockholm bar Madeleine den här kappan från Prada. Den har det där lilla extra med volanger – både upp- och nertill. Priset? Omkring 2240 svenska kronor.

prinsessan madeleine sverige

Prinsessan Madeleine var med och firade mamma Silvia på Oscarsteatern i Stockholm.

Silvia i Chanel

Ett annat anrikt modehus vars plagg fick följa med drottning Silvia på resa till Frankrike var Chanel. Den här dräkten är en riktig Silvia-favorit!

drottning silvia chanel

Drottningen i en exklusiv dräkt från Chanel.

Victoria i Filippa K

Kronprinsessan Victoria bryter, som vanligt, den internationella trenden med svensk design. På Svenska Akademiens högtidssammankomst bar hon en lyxig fuskpäls från Filippa K, till ett pris av 4499 kronor.

kronprinsessan victoria filippa k

Kronprinsessan glänste i Filippa K.

Pär Engsheden

Victoria är duktig på att lyfta fram svensk sömnadskonst och ibland bär hon även skräddarsydda plagg från landets främsta designers. För några veckor sedan fick vi till exempel se henne i den här röda blazern från Pär Engsheden.

kronprinsessan victoria pär engsheden

Den röda kavajen, specialdesignad av Pär Engsheden, sitter som en smäck!

Läs mer

Foto: IBL, TT

Så ser det ut i kungaparets gästvåning – vi var där!

$
0
0

– Allra mäktigast blir det när man ställer sig i dörröppningen och ser alla rummen i fil! säger åldfrun Ebba von Mecklenburg.

Trots att hon varit här så många gånger imponeras hon fortfarande av salongernas rymd och de vackra vävda tapeterna.

Vi står i Drabantsalen och ser våningen växa fram till sin fulla prakt. Just den här gången, i skrivande stund, är det Tunisiens president som ska anlända för ett tre dagar långt statsbesök. I sängkammaren rullas trälårar med sänglinne från Fatburen in. Att få gästvåningen i ordning tar en vecka.

– Det ska möbleras om, det ska städas och vi ska tvätta fönstren. Det är just gästande statschefer som vanligtvis bor i gästvåningen, men den används också när andra kungligheter besöker den kungliga familjen. Nu senast vid prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop var det drottning Máxima som bodde här. Alla rum – förmaket, audiensrummet, salongerna och sängkammaren – används. Statschefen reser ju inte ensam, poängterar Ebba von Mecklenburg.

Trälårar med sänglinne från Fatburen kommer in när det är dags för besökare.

Trälårar med sänglinne från Fatburen kommer in när det är dags för besökare.

Även om det bara är statschefen och dennes make eller maka som sover i gästvåningen har ju personen i fråga med sig sitt entourage, och kan också behöva använda några av salongerna för att ta emot besök.

– Skulle du ta in på Grand Hôtel skulle du ha en stor svit där. Vi försöker inte efterlikna Grand Hôtel på det viset, men vi är ju något av ett hotell vid de här tillfällena.

“Vi är lika moderna som alla andra”

Det finns givetvis personal på plats för att tillgodose gästens behov, men inte dygnet runt.
– Vi har säkerhetspersonal, men det är inte så att du klockan 04:00 på natten kan ringa och be om smörgås och te – tyvärr.

Du kan ringa till köket på dessa sladdtelefoner!

Du kan ringa till köket på dessa sladdtelefoner!

Det händer att kungaparet kommer förbi på inspektion när gästvåningen ställs i ordning.
– De vill se och det skulle jag också vilja om jag hade gäster av den digniteten.

Modern våning

Den inre salongen är inredd i pompejansk stil och den varma färgen och det lite lägre taket ger en ombonad känsla. I hörnet står en tv. Hur är det då med uppkopplingen? Finns det wifi?

– Du tror väl inte att vi är så gammalmodiga! Kära nån… utbrister Ebba von Mecklenburg.
– Vi är lika moderna som alla andra och har både datorer och wifi. Men vi är kanske lite mer diskreta än att låta det stå i centrum i rummet.

Nyfiken på vad kungen bjuder på för snacks? Vi kan avslöja att det ofta är nötter och dadlar i gästvåningens skålar (snacks som han själv älskar).

Nyfiken på vad kungen bjuder på för snacks? Vi kan avslöja att det ofta är nötter och dadlar i gästvåningens skålar (snacks som han själv älskar).

I anslutning till den inre salongen ligger Margaretarummet, ett lite mindre förmak där frukosten dukas fram. Väggarna pryds av konstverk målade av kungens farmor kronprinsessan Margareta.

– Frukost serveras utifrån gästens speciella önskemål. Vi vill att gästerna ska trivas. Det finns gäster som säger att jag vill ha det så och så och det måste man kunna fixa. Så gör man ju själv hemma när man har gäster; vill ni ha kaffe eller te, gröt eller filmjölk? Det är vanlig gästfrihet.

I denna säng sov drottning Máxima när hon bodde i våningen under prins Carl Philips bröllop.

I denna säng sov drottning Máxima när hon bodde i våningen under prins Carl Philips bröllop.

Se alla bilder från gästvåningen i bildspelet här nedan! 

Gästens alla önskemål antecknas vid det så kallade förbesöket som sker inför varje resa. Då kommer en delegation från det inkommande landet till Stockholm och det är då Ebba von Mecklenburg och hennes kollegor får veta om statschefen har särskilda önskemål. Till exempel om frukosten eller om eventuella allergier.

– Vi vill att det ska bli så bra som möjligt för våra gäster. Vissa saker kan vi kanske inte tillgodose, för det skulle kanske kräva att vi fick bygga om, till andra saker säger vi ”Ja absolut!”.

Ska du öppna en flaska kan du göra det med en kunglig öppnare!

Ska du öppna en flaska kan du göra det med en kunglig öppnare!

En annan detalj som inte lämnas åt slumpen är de små tvålarna och flaskorna med schampo och duschcreme i badrummet.

– Jag väljer det som brukar vara bra, doftar gott och är miljövänligt och som inte är
olämpligt för de som är allergiska. Och så ska det vara i små­
flaskor och det är inte alla märken som har det. Jag har ett sortiment som jag väljer ur när jag ska beställa nytt.

Det sista som görs innan gästerna anländer är att hovflorist Claes Carlsson smyckar rummen
med sina vackra blomsteruppsättningar. Det ställs också fram frukt och choklad och karafferna fylls på med äkta svenskt kranvatten. Sedan är det bara att hälsa välkomna till Slottet!

Detta reportage publicerades första gången i Svensk Damtidning nummer 4 år 2016. 

Läs mer

Av Liv Sander
Foto Stella pictures, exklusivt för Svensk Damtdining

Se bilderna från kungafamiljens härliga Floridasemester

$
0
0

Under onsdagen avslöjade Svensk Damtidning att prins Carl Philip och prinsessan Sofia är på semester i Florida, USA, för att hälsa på prinsessan Madeleine och Chris O’Neill.

Trots att hovet bekräftat att kungaparet inte följt med på resan visar det sig nu att det var felaktiga uppgifter. Nya bilder visar nämligen att kung Carl Gustaf och drottning Silva visst var med på familjesemestern. Tyvärr missade kronprinsessparet familjens “reunion” för att istället åka skidor i Trysil. Förra veckan skickade Estelle och Oscar en hälsning från de snötäckta backarna i Norge.

På hästpolotävling utan Madeleine

I söndags var kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip och prinsessan Sofia på hästpolotävlingen Joe Barry Memorial Cup i Wellington, som ligger norr om Miami. Prinsessan Madeleine såg vi inte en skymt av, förmodligen valde hon att stanna hemma den dagen för att vara med Leonore, Nicolas och Adrienne.

Kungafamiljen på hästpolotävling i Miami.

Kungligheterna såg tävlingen tillsammans med vännerna Antonia Ax:son Johnson och maken Göran Ennerfelt.

Kungafamiljen på semester i Miami.

“Klick” sa det när kungen knäpptre några bilder från läktaren.

Kungen fotar i Florida.

Men han är inte den enda i kungafamiljen som älskar att fota. Även prins Carl Philip har ett stort fotointresse och passade på att ta några bilder på den spännande hästtävlingen.

Carl Philip visar mobilen på läktaren.

Drottningen var sommarfräsch i en aprikosrosa kavaj och vit blus med blommönster. Semesterfina Sofia hade utsläppt hår under hatten och den vita klänning fick henne att se lite extra solkysst ut.

Silvia och Sofia i Miami, Florida.

Förutom att gå på hästpolotävlingar i Miami passade de även på att ta mysiga promenader, shoppa, äta god mat samt sola och bada vid prinsessan Madeleines pool. I dag kommer vi att återigen få se kungaparet då de ska ta emot teaterchefen, Sofi Lerström, på Drottningholms slott.

Läs mer:

Foto: TT

Viewing all 1426 articles
Browse latest View live