Inbjuden till vårmaskerad? Eller ska du händelsevis på studentbal eller en annan roligt tilldragelse? Nu finns chansen att hitta ett verkligt fynd till festen. Plagget kommer du med all sannolikhet vara ensam om.
Kungliga Dramaten, på Nybroplan i Stockholm, slår upp portarna på vid gavel lördagen den 27 april. Klockan 10.00 är det dags. Då kan man botanisera runt i det digra klädförrådet i den anrika byggnaden. Kostymer, hattar och skor från en mängd olika föreställningar som spelats på Dramatens scener under åren går att finna. Priserna varierar, men kommer enligt Lena Törner, som är pressansvarig på Dramaten, att ligga på mellan 50 och 4000 kr.
Utförsäljningen rymmer både herr- och damkläder, såväl vardagskläder som plagg mer lämpade för scenen. Till salu finns klänningar, kostymer, hattar, skor, accessoarer, men även böcker och roliga prylar från Bergmanfestivaler.
Vem bar vad?
I de väl använda plaggen står det i det flesta fall namn på den eller de skådespelare som burit just denna kostym.
Här kan man se vilka som haft plaggen på sig.
Här finns plagg som burits av Bibi Andersson, Johan Rabaeus, Lena Endre, Livia Millhagen och kläder som synts i föreställningar som Den girige, Anna Karenina och Peer Gynt.
– Det kommer att finnas över 2000 plagg till försäljning. Fyrtio stänger med kläder och hattar, hjälmar, skor, väskor, skärp, beättar Lena Törner för Svensk Damtidning.
Dyrgrip går under klubban
Några dyrgripar, en klänning som bars av Stina Ekblad i Fedra 2006 (kostym Peder Freiij) och en morgonrock i silkesammet kantad med fjäderdun som bars av Razmus Nyström i Angels in America 2017 (kostym Lena Lindgren) kommer att säljas till högstbjudande på tradera.se från mitten av april.
Kan man inte komma den 27 april, går det alltså utmärkt att klicka in på Tradera för att se vissa av kläderna som säljs ut.
Varför är det kostymutförsäljning?
– Stora Dramatenhuset, ”Thaliahuset”, ska stängas för stambyte och byte av övermaskineri från och med slutet av april till mitten av december 2019. Vi passar på att rensa ur förråden i samband med detta, berättar Lena Törner på Kungliga Dramaten.
Kungligt besök i garderoben
Kungafamiljen älskar att klä ut sig. Det finns ett flertal gånger som kronprinsessan Victoria, prins Daniel och de andra svenska kungligheterna fått låna kostymer ur Dramatens välsorterade kostymförråd.
Kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip på kusinen Gustaf Magnusons 30-årsmaskerad den 20 augusti 2005.
Även andra teatrar såsom Drottningholms slottsteater och Confidencen i Solna har haft kungligt besök i garderoben.
Kostymerna är från:
Den Girige -09
Regi Gösta Ekman
Medv. Bl. a. Johan Rabaeus, Marie Rickardsson, Rebecka Hemse,
Anna Karenina -17
Regi Tobias Theorell
Medv.Bl.a Livia Millhagen, Emma Bromé, Per Svensson
Amadeus-13
Regi. Peter Landahl
Medv. Bl. a Johan Rabaeus, Adam Påhlsson, Andreas T Olsson
Per Gynt -91
Regi Ingmar Bergman
Medv. Bl.a. Börje Ahlstedt, Bibi Andersson, Lena Endre
Hamlet -08
Regi Staffan Valdemar Holm
Med. Bl.a. Jonas Malmsjö, Stina Ekblad, Rebecka Hemse
Den 4 maj ska kronprins Maha Vajiralongkorn krönas i Thailand. Han är son till den tidigare kungen Bhumibol Adulyadej som gick bort 2016. Monarkin i Thailand är otroligt stark och många såg Bhumibol som gudomlig. Även om kungahuset numera har begränsad formell makt i Thailand har de trots det väldigt stort inflytande över samhället. Nu meddelar hovet att drottning Silvia och kungen inte kommer att vara på plats under kröningen.
Hur gör den svenska kungafamiljen – kommer de att skicka någon representant till kröningen?
– Nej, ingen från kungafamiljen kommer att närvara, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.
Med tanke på kungens och drottningens nära relation med Thailands förra kung trodde nog många att de skulle delta vid kröningen av hans son Maha. Kungaparet har rest till Thailand vid ett flertal tillfällen, både officiellt med också för att umgås med Bhumibol och hustrun Sirikit .
Ett års landssorg
I oktober 2016 dog Thailands dåvarande kung Bhumibol Adulyadej. Han hade då suttit på tronen i 70 år och var den monark som regerat längst i hela världen. Han var otroligt älskad i landet och när han avled utlystes landssorg i ett helt år. När sorgeåret var över hedrades kungen med en fem dagar lång begravingsceremoni. Vid begravningen närvarade många kungligheter från Europa, däribland drottning Silvia.
Bhumibol Adulyadej var älskad av folket i Thailand.
Bhumibol var riddare av Kungliga Serafimerorden och hedrades därför även i Sverige dagen då han kremerades i Thailand 2017. Många thailändare i Sverige var på plats i Stockholm för att ta farväl av sin kung.
Kungen och drottningen tillsammans med Bhumibol och hans fru drottning Sirikit under ett statsbesök i Thailand.
Skandaler kring kronprinsen
Kronprins Maha, som nu ska krönas till kung, är ett av Bhumibols fem barn. Maha är inte lika populär i Thailand som sin far var och det har skrivits mycket om att han har betett sig opassande som kronprins. Han har sju barn med tre olika kvinnor och fyra av barnen har han tagit avstånd från. De lever numera i USA och nekas kontakt med Maha.
Den mest uppmärksammande skandalen kring Maha var när filmer från firandet av hans dåvarandes hustrus födelsedag läcktes. På filmen ser man hustrun, prinsessan Srirasmi, vara barbröstad och iklädd stringtrosa. Hon kryper fram till Maha och äter en tårtbit ur något som liknar en hundskål.
Maha Vajiralongkorn, Thailands blivande kung.
Även Norges och Danmarks kungahus berättar för Svensk Damtidning att de inte kommer att skicka några representanter till kröningen.
Vackra klänningar i alla dess färger och tyger är fantastiskt kul att titta på, men rosa haute couture-klänningar är kanske snäppet vackrare! Under åren har drottningarna och prinsessorna burit dussintals rosa klänningar som vi alla gapat över av förtjusning.
Madeleines favoritfärger – rosa är stor favorit
En som ofta och gärna bär ljust pudriga nyanser av rosa är prinsessan Madeleine. Och hon verkar särskilt förtjust i ljusrosa. På allt i från festklänningar, dopklänningar och galaklänningar har temat gått i just den rosa kulören.
Madeleine i en underbar rosa klänning.
Hennes favoritpalett är olika nyanser av nude. Ofta bär hon handväskor, skor och sjalar i nyanser av ljus latte, lyxig kall beige eller greige (greige är den perfekta kombinationen av grå och beige) som klär henne så bra. Madeleine klär sig ofta i naturnära färger och mixar med vitt, taupe, grått, silver och guld. Så klart lägger hon ofta till vackra pasteller som ljusblått eller ljusrosa pastell. En mycket klassisk och elegant kombo där alla nyanserna funkar i en vacker symfoni!
Madeleines naturliga sminkning ger henne en vacker lyster med glow! Hon riktigt strålar ikapp med klänningen.
Klänning med 14 000 handbroderade blommor
När det 2016 vankades nobelfest bar Madeleine en ljuvlig klänning i ljusrosa nyans med stor kjol prydd med blommor. Även denna gång var det Fadi el Khoury som fått äran att designa klänningen. Klänningen har 14 000 stycken handbroderade 3D-blommor påsydda och hela klänningen sades väga 15 kilo. Det är inte bara Madeleine som är förtjust i designerns som är känd för sin läckra haute couture-design. Även Victoria och Sofia har vid flertalet gånger burit klänningar av Fadi el Khoury.
Madeleines tylldröm var makalöst vacker, både i nyans och modell. Dessutom var klänningen rundhalsad och ärmarna hade lite volym. Klänningen med dess wow-faktor fick stor uppmärksamhet. Madeleine har som vanligt ett tränat öga för vackra haute couture-klänningar och levererar alltid lite extra glamour till varje evenemang!
Madeleines rosa klänning på nobelbanketten 2016.
Stilfulla Sofias paljettsuccé
På Nobelfesten 2014, Sofias nobeldebut, bar hon en mörkcerise klänning av Ida Sjöstedt. En riktig prinsessdröm med tyll, broderier och spets.
En rosa tyllklänning i mörk cerise.
Söta prinsessan Sofia i väldigt snygg klänning med paljetter.
Máxima på prinsparets bröllop
På Sofia och Carl Philips bröllop bar Máxima en rosa spetsklänning med hudfärgad bas.
Rosa klänning på Máxima.
Kjoldelen har flera lager av tyll som gör hela klänningen! Den skapades av Peter Dunda för Pucci.
Mette-Marits elegans på Victorias och Daniels bröllop
Färgen är riktigt läcker och klär henne så fint och detaljerna på klänningen är bara så klockrena. En riktig glammig klänning som kommer helt till sin rätt en ljummen sommardag när det vankas förfest inför ett kungligt bröllop!
Mette-Marit i en helt fantastisk klänning. Wow!
Mette-Marit i rosa klänning påväg till regeringsmiddagen kvällen innan Victorias bröllop.
Mette-Marit i underbart söt klänning på Carl Philip och Sofias bröllop 2015.
Victoria i ceriserosa nobelklänning
Denna magenta-färgade klänningen bar Victoria på nobelfesten 2008. Galaklänningen som är i siden, är skapad av Pär Engsheden. En designer som Victoria har samarbetet med under flera års tid.
Knallrosa på Victoria.
Klänningens djupa ringning i ryggen.
En annan vacker kvinna som klär alldeles utomordentligt i rosa är självaste drottning Silvia. Hon har synts bära den vackra nyansen vid många tillfällen och hon klär bra i både ljusa som starka nyanser av färgen.
Silvias återanvända rosa klänning
Denna rosa klänningen med aprikos och champagne-färgade mönster klär Silvia väldigt fint. Här syns Silvia på festen kvällen innan Victoria och Daniels bröllop. Men detta var inte enda gången klänningen använts. Nej, Silvia är ju som bekant bra på att lufta sina klänningar då och då. Just denna skapelse har synts på så väl tjusiga bjudningar som på Nobelfesten.
Silvias aprikos-rosa klänning.
Silvia på nobelfesten 2003.
Máximas rosa blommiga galaklänning
Ja, drottningen av Nederländerna är alltid tjusigt klädd. Här har hon en aftonklänning perfekt för en sommarkväll. Vacker fjärilsärm och volanger som ger klänningen dramatik och liv. Färgerna passar henne perfekt!
Máxima av Nederländerna.
Drottningens på Louise Thotts bröllop
När Madeleines bästa väninna, Louise “Lussan” Thott (tidigare Gottlieb), gifte sig i juni 2018 så bar Silvia en väldigt vacker rosa klänning med blommönster. Och den stack verkligen ut! Hon matchade med knallrosa spetsiga pumps i siden med lyster och även den lilla kuvertväskan gick ton i ton.
Vacker rosa klänning på Silvia.
Sofias ljusrosa enaxlade stass
I festligare sammanhang bär Sofia ofta enaxlade klänningar. Den ni ser nedan klär prinsessan riktigt bra och hon kan ju verkligen bära upp den smickrande modellen.
Sofia och Carl Philip på bröllop.
Stilikonen Diana
Prinsessan Diana kallas, än idag, för stilikon. Hon var alltid sin egen och hade god smak. Här syns hon kliva ur en bil i en häftig rosa klänning täckt med rosaröd spets. Ringningen är väldigt elegant och när det begav sig var det nog många kvinnor världen över som suktade efter denna klänning.
Diana i en vågad men elegant rosa-röd klänning.
Tidlös skönhet
Diana var tjusig vad hon hade på sig. Denna höghalsade, prickiga klänning är både söt och charmig. Väldigt snygg rosa nyans på tidlösa Diana.
Lady Diana i rosa prickig klänning.
Victoria i klänning med 3D-effekt
Kronprinsessparet var också självskrivna gäster på Lussans bröllop förra sommaren. Victoria hade en rosa klänning med 3D-effekter. Påsydda detaljer på hela livet och på kjolen kröp detaljerna läckert. Hon matchade med guldiga sandaletter och en lika glimrande kuvertväska. Kjoldelen är i luftig sidenchiffong som skapade en spännande dramatik i sommarvinden.
Victoria på Louise Thotts bröllop.
Victorias klänning med fint fall.
Chockrosa volangklänning på Mathilde av Belgien
Belgiske Mathilde bar en läcker rosa galaklänning på festkonserten kvällen innan Victoria och Daniels bröllop 2010. Kul när effekter som volanger eller tyll skapar lit mer liv åt klänningarna!
Mathilde av Belgien på festkonserten kvällen innan Victorias bröllop.
Kronprinsessan Victorias Hollywood-blåsa på röda mattan
Kvällen före Victoria och Daniels bröllop hölls en festkonsert på Stockholms konserthus. En gåva från riksdagen, som gav konserthuset uppdraget att arrangera den officiella festkonserten för det blivande brudparet. Victoria bar en riktigt glamourös klänning med tungt fall. Den enaxlade klänningen fylld av pärlor och andas verkligen old Hollywood. Detta kan vara en av de tjusigaste klänningar som Victoria någonsin burit. Håller ni med? Vi låter helt enkelt bilderna tala för sig själva!
Victoria gör storartad entré till festkonserten kvällen innan paret blev äkta makar.
Galaklänningen är skapad av en av Victorias favoritdesigners Elie Saab. Hon har flera gånger tidigare burit den libanesiska designerns klänningar, som är oerhört duktig på haute couture-klänningar. Blåsan har ett litet släp som ger ett riktigt dramatiskt intryck. Nyansen är svagt rosa och nyansen klär kronprinsessan som handen i handsken.
Kvällen innan Victoria och Daniels bröllop.
Påkostad aftonklänning
Här syns det hur välarbetad klänningen är. Det är nästan släpet och hela dess tyngd som gör hela klänningen! Här vinkar den blivande drottningen kungligt till alla som kommit för att se kungafamiljen göra entré. Visst ser de ut som ett riktigt filmstjärnepar? Klick, klick från alla paparazziz i folkhavet.
Den vackra klänningens dramatiska tyngd.
Silvias rosa nobelklänning
Drottningen klär verkligen i rosa. Här är hon på nobelfesten 2003.
Kungen fyller 73 år och Svensk Damtidning kan nu avslöja att det blir ett alldeles speciellt firande på Drottningholm redan på förmiddagen, direkt före de sedvanliga högtidligheterna på Kungliga slottet.
Det blir kaffe och bullar. Och massor av glada hundar. Kungaparet kommer att ha med sig sin hund Brandie, 5 år, och ganska många av de andra gästerna kommer också att ha fyra ben och svans…
– Kungen välkomnar både hussar och mattar och hundar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.
Kungen och hans hund Brandie bjuder in till ett mycket speciellt kaffekalas.
Samtidigt som han fyller år passar kungen nämligen på att inviga sitt senaste hemma-projekt, en liten paviljong i Engelska parken ett par hundra meter från själva slottet.
Kungens eget paradis på Drottningholm
Där, på den lilla ön Ormholmen, ligger Drottningholms eget hundparadis. Ön är öppen för alla och här får hundar springa lösa, utan koppel. En hundrastgård med kunglig guldkant helt enkelt, dessutom belägen på historisk mark.
– Kungen går själv promenader där med Brandie varje dag, ja i mån av tid i alla fall, berättar hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Damtidning.
– Kungen har länge haft en dröm om att bygga en liten paviljong på en öarna i Engelska parken, säger slottsfogden Stefan Wirtén.
Kungen på språng med sin hund Brandie.
Kungens vovve Brandie är en bayersk viltspårhund. Hon fyller fem år på självaste nationaldagen.
Men det har saknats ett väderskydd – och nu har kungens önskan om en liten paviljong på den lilla hundön i Engelska parken blivit verklighet.
– Det är en dröm som kungen har haft länge. En jättefin idé som helt och hållet är hans egen. Kungen tycker att det har saknats en plats där man kan sitta under tak om det regnar, eller för att prata en stund med en god vän, säger Drottningholms slottsfogde Stefan Wirtén.
Fortsätter man i parken, bakom Drottningholms slottsteater här, så kommer man till Ormholmen där alla hundar får springa lösa.
Stefan Wirtén fortsätter att berätta om den nya paviljongen:
– Paviljongen är en träkonstruktion med skiffertak och bänkar som är vända både utåt och inåt. Vi fick bygglov i vintras och la fundamentet så fort tjälen gick ur marken. Sedan har det gått med en rasande fart.
Och nu är paviljongen alltså redo, nymålad och fin i all sin glans.
– Invigningen är vår födelsedagspresent till kungen, kan man säga. Fast kungen vill egentligen inte kalla det invigning. Han vill inte ha något pampigt och storstilat utan en trevlig och opretentiös samling med kaffe och bullar. Och direkt efteråt ska han sätta på sig uniformen och åka in till stan för det officiella firandet på Kungliga slottet, berättar slottsfogden.
I Luxemburg pågår nu förberedelserna inför storhertig Jeans begravning i helgen. Hovet i Luxemburg har utlyst hovsorg i sex veckor samtidigt som det svenska hovet nu bekräftar att det blir kungaparet som representerar Sverige vid ceremonin i storhertigdömets Notre Dame-katedral.
– Kungen och drottningen reser till Luxemburg för att ta ett sista farväl och hedra minnet av storhertig Jean, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Damtidning.
Detta är en statsbegravning, och många av Europas statschefer kommer att vara på plats när begravningsgudstjänsten inleds på lördag klockan 11.00. Vi har listan på de kungliga gäster som hittills är klara:
Från Danmark kommer drottning Margrethe, som också får sällskap av sin syster, drottning Anne-Marie.
Drottning Margrethe och drottning Anne-Marie kommer till begravningen.
Norge representeras av kung Harald och drottning Sonja samt av Haralds syster prinsessan Astrid. Från Belgien kommer både kung Philippe och drottning Mathilde, och ex-kungaparet kung Albert och drottning Paola. Drottning Elizabeth skickar sin dotter prinsessan Anne.
Prins Jean, prinsessan Margaretha, storhertig Henri (med sin Maria Teresa), prinsessan Marie-Astrid och prins Guillaume framför sin fars kista. Fram till begravningen kommer storhertig Jean att ligga på lit de parade i storhertigpalatset i Luxemburg. Sin sista vila får han i den kungliga kryptan.
Kung Carl Gustaf hade en varm och nära relation till storhertig Jean, som var Luxemburgs statschef i 36 år.
Kungen med storhertig Jean. Storhertigen somnade in den 23 april och han blev 98 år gammal.
Så tar kungaparet farväl
– Jag kommer att minnas en mycket fin och vänlig man, säger kungen i en kommentar till Svensk Damtidning.
– Storhertig Jean av Luxemburg var högt respekterad av mig och min familj. Han var en trogen och hängiven scout och det var ett nöje att dela detta intresse med honom.
Storhertig Jean med sin hustru Josephine-Charlotte. Hon var dotter till Belgiens svenskfödda drottning Astrid och gick bort 2005, 77 år gammal.
Det blir en statsbegravning i Luxemburgs stora katedral, med kungligheter från Europas alla kungahus på plats.
Men storhertig Jean kommer också att hedras här i Stockholm. Samma dag som begravningen äger en serafimerringning rum till hans ära. Storhertigen var riddare av svenska Serafimerorden och mellan klockan 12.00 och 13.00 på lördag ringer klockorna i Riddarholmskyrkan till hans minne. Strax innan förs även hans serafimersköld med militär eskort från Stockholms slott till Riddarholmskyrkan, där den kommer att stå uppställd i koret under serafimerringningen.
Storhertig Jeans serafimersköld, målad 1991 av vapenmålaren Bengt-Olof Kälde.
Vilken början på kungens födelsedag! Vårsolen sken, fåglarna kvittrade och kungen var på sitt bästa humör. Han hade drottningen vid sin sida och hunden Brandie ett skutt bort när han drog igång sitt inofficiella firande på Drottningholm, bara timmar innan uppvaktningen på Kungliga slottet.
Dagens glada födelsedagsbarn!
Kungaparet bjöd på kaffe och hembakta bullar från slottsköket, och överallt svansade glada hundar omkring. Själv hade kungen alltså med sig sin Brandie, som är fem år och en bayersk viltspårhund, men allra mest hans trogna sällskap och vän.
– Varsågoda, det är kungen som bjuder!
Men framför allt hade han bjudit in alla till invigningen av sitt senaste hemma-projekt, den här fina paviljongen på mini-ön Ormholmen, som ligger ett par hundra meter från själva slottet i parken på Drottningholm.
Kungen höll ett spontant tal och så var den nya paviljongen invigd. Till höger slottsfogden Stefan Wirtén.
Här får alla hundar springa fritt, utan koppel. En hundrastgård med kunglig guldkant helt enkelt, dessutom belägen på historisk mark.
– Kungen går själv promenader här med Brandie varje dag, ja i mån av tid i alla fall, berättar hovets informationschef Margareta Thorgren för Svensk Damtidning.
Men det har saknats ett väderskydd – och nu har kungens önskan om en liten paviljong på hundön i parken blivit verklighet.
Så firade kungen sin födelsedag
– Det är en dröm som kungen har haft länge. En jättefin idé som helt och hållet är hans egen. Kungen tycker att det har saknats en plats där man kan sitta under tak om det regnar, eller där man kan slå sig ner och prata en stund med en god vän, säger Drottningholms slottsfogde Stefan Wirtén.
Dagen till ära spelades det brunnsmusik i den nya paviljongen, som är ritad av slottsarkitekten Erland Montgomery.
Kungen invigde med några spontana ord och berättade bland annat att han var med och planterade ekarna i den lilla dungen intill.
– Det måste ha varit i början på 1960-talet, jag minns att jag följde med min farfar hit.
Det var många av gästerna som hade fyra ben och svans…
Så gick det kungliga kaffekalaset mot sitt slut. Kungaparet och deras gäster drack den sista slurken födelsedagskaffe och sedan fick kungen bråttom. Efter ett blixtsnabbt byte till uniform var han på väg.
På språng mot födelsedagsfirandet på Stockholms slott!
Nu fortsätter ju firandet inne på Borggården på Stockholms slott, följ vår reporter Emma Sandebergs rapporter därifrån!
Hurra för kungen! Det var en festsugen kungafamilj som samlades på Kungliga slottets balkong för att bevittna firandet av Carl XVI Gustaf på Valborg den 30 april 2019. Alla tycktes vara vid gott mod, man pratade och skrattade. Som vanligt är det dock svårt för alla som samlats på borggården att se vad som egentligen hände däruppe på balkongen. Därför har vi synat händelserna på balkongen med lupp! Och det finns några härliga detaljer som ni läsare bara måste ha koll på – från kläderna till händelserna. Vi har samlat allt nedan, så att ni inte ska gå miste om något!
1. Vilken klockren modematchning!
Noterade ni att både kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prinsessan Sofia satsade på rosa? Kronprinsessan valde sin Avalon-kappa från Acne Studios (reklamlänk via Apprl) (just nu på rea!) medan Estelle hade på sig sin dubbelknäppta rosa från Bonpoint. Också Sofia bar rosa, men en annan, mer isig, kulör. Silvia, i sin tur, valde en lyxig krämvit kashmirkappa.
Wow vilket supermatchning! Rosa ligan!
2. Madeleine missade
Ja, alla kungens barn var ju inte på plats vid firandet. Prinsessan Madeleine befann sig i Florida med Chris och barnen, Leonore, Nicolas och Adrienne, och valde att inte komma hem till kungens födelsedag. Men det var rejält trångt på balkongen ändå. Både kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle, prins Oscar och drottning Silvia var på plats. Kungen stod på borggården med prins Carl Philip.
3. Men prinsparets barn då?
Vi var nog alla lite besvikna att vi inte fick se prins Alexander och prins Gabriel på balkongen! Men visst var de med under firandet. Flera gånger vände sig kronprinsessan Victoria och prinsessans Sofia in mot slottet och småpratade med någon (eller några) nere på golvet. Prinsessan Sofia tycktes fråga om barnen ville komma upp eller inte. Men något jakande svar fick hon ej. Kanske har prins Alexander en lika stark vilja som kusinen Leonore? Treårstrotsen har kanske gjort entré i den kungliga tillvaron?
4. Därför klädde de av sig
Det var ganska kallt i Stockholm under Valborgsmässoaftonen. Men i solen var det varmt. Det märktes tydligt på kungafamiljen som klädde av sig plagg efter plagg uppe på balkongen. Först hade prinsessan Estelle kappa, sedan tog hon av sig till kofta och därefter till barärmad klänning. Också Victoria klädde av sig, till en klänning från norska By TiMo. (reklamlänk via Awin.com)
Från kappa…
… till kofta…
… till klänning!
5. Kungens akuta klädbyte
Det var inte bara prinsessan Estelle som klädde om under firandet. Bara 30 minuter innan kalaset på borggården drog igång befann sig kungen ute på Drottningholm för att ta emot en present. Då bar han helt andra kläder än minuterna efter. Kung Carl XVI Gustaf är med andra ord inte bara kung av Sverige, han är även klädbyteskung! Också drottningen valde att svida om till en annan outfit.
Silvia och kungen på Drottningholm – bara minuter innan firandet på Kungliga Slottet.
6. Svärmor hjälpte Daniel
Nämen vad har du där Daniel? Se hur drottningen assisterar sin svärson när han har strul med slipsen!
Svärmor Silvia rättar till prins Daniels slips.
7. Prins Oscars nya favoritgest
Prins Oscar var onekligen balkongens sötaste! Dessutom klappade han händerna likt ingen annan. Men han är ingen lättroad krabat – utom när man får vara hos mamma och busa med mormor förstås.
Lilla prins Oscar – Sveriges gulligaste lillprins.
Svensk Damtidning träffade kungaparet i förmiddags på Drottningholm, och drottningen avslöjade bland annat vad som låg i paketet hon givit till sin kära man:
En vindflöjel!
Drottning Silvia är finurlig, och hon hade verkligen tänkt till.
Drottningen berättar att hon fick denna snilleblixt torsdagen efter påsk, och sedan ringde hon upp slottsfogden Stefan Wirtén på Drottningholm och sa:
– Stefan, jag har fått en idé. Jag vill ge kungen en vindflöjel i födelsedagspresent. Och den ska föreställa Brandie!
Sedan gick det hela i rekordfart och idag på födelsedagen överlämnades den under högtidliga former. Och visst pryder Brandie sin plats högst upp på skiffertaket på kungens nya paviljong!
Här har ni den – drottningens privata överraskning till kungen. Den perfekta presenten till mannen som har allt.
I samband med invigningen fick Svensk Damtidning en exklusiv pratstund med jubilaren, för dagen ytterst snitsigt klädd i tweed.
Jag ber att få gratulera allra varmast. Och vilket härligt sätt att börja födelsedagen på!
– Ja, det är en bra början i varje fall. Jag ville inte ha någon bandklippning utan det skulle vara avspänt och familjärt med kaffe och bullar. Man ska inte hålla på och inviga för mycket! säger kungen.
– Nej, det här är fint. Okomplicerat, flikar drottningen in.
Vilken trevlig dag på Drottningholm! Och kungen var på sitt bästa humör. ”Det är den här informella och hjärtliga sidan av kungen som vi möter till vardags” säger hovets informationschef Margareta Thorgren.
Hur har kungen annars börjat dagen? Har kungen någon födelsedagstradition?
– Ja, jag kommer inte undan, höll jag på att säga! Jag har gjort samma sak nu i nästan 50 års tid. Same procedure every year! säger kungen, och ser samtidigt så nöjd ut att man förstår att han trivs väldigt bra med sitt officiella firande på slottet.
Födelsedagslooken.
Kungen berättar om sin hund
En liten bit bort, i myllret av lösa hundar, skuttar hans Brandie.
Vad betyder hunden för kungen?
– Åh den betyder mycket för mig, skojar kungen, men hinner inte fortsätta förrän drottningen fyrar av sitt härligaste leende:
– Fråga mig! Jag blir nästan lite avundsjuk ibland. Brandie vill ha mycket uppmärksamhet.
Så det är kungens hund allra mest?
– Jag är ju väldigt förtjust i Brandie. Men kungen är viktigast! Det är en varm vänskap mellan hund och husse, säger drottning Silvia.
Kungen med sin vovve.
Hur kommer det sig att ni skaffade just en bayersk viltspårhund?
– Det är ju en ras som inte är så vanlig, men nu börjar de komma igen, säger kungen. De har ju alltid haft dem på Ericsberg (ett slott i Sörmland, vår anm). Men det var egentligen inte därifrån jag fick idén, utan jag googlade på det själv, och jag är väldigt nöjd med valet, det blev bättre än jag trodde. Men de kräver ju lite arbete, de är naturliga spårhundar.
– Ja, Brandie är väldigt skicklig. Men framför allt är hon snäll med barnbarnen, nickar drottningen, det är viktigt!
Drottningen kan vara nöjd med sin överraskningspresent. Och ikväll fortsätter firandet tillsammans med familjen.
Det var många sorgsna kungligheter på plats vid storhertig Jeans begravning i Luxemburg i helgen. Han dog den 23 april i år och den svenska kungafamiljen har mycket nära relationer med storhertigen och hans familj i “Lilleputtlandet” i Europa.
Planen var att drottning Silvia skulle följt med sin man till begravningen. Men hon ställde in i sista minuten. En förkylning stoppade drottningen från att resa. – Av respekt för andra valde drottningen att stanna hemma, berättade hovets informationschef Margareta Thorgren.
Det är inte ofta våra kungligheter ställer in ett uppdrag. Det hör till ovanligheterna. Vi får hoppas att drottningen kryar på sig.
Gemensamma intressen
Efter kriget engagerade sig storhertig Jean bland annat i scoutrörelsen och blev ordförande i Luxemburgs scoutförbund. Han var även medlem i Internationale olympiska kommittén.
Precis som vår kung var Jean I Luxemburg engagerad i scoutrörelsen.
Nära släkt med svenska kungahuset
Efter sin mors abdikation besteg Jean den 12 november 1964 den luxemburgska tronen. Han abdikerade 7 oktober 2000 till förmån för sin son, storhertig Henri. Storhertigen var halvbrylling till Carl XVI Gustafs far, genom Vilhelm I av Nassau.
Jean gifte sig den 9 april 1953 med Josephine Charlotte av Belgien, storhertiginna av Luxemburg, dotter till Leopold III av Belgien och Astrid av Sverige.
Luxemburgs Grand Old man fick lunginflammation och vårdades under påsken på privatklinik. Han var 98 år då han avled och hade levt ett långt, underbart liv, som storhertig av Luxemburg. Han var mäkta populär och fick fem barn. Här på bilden ser vi storhertig Henri med sin hustru, storhertiginnan Maria Teresa.
Kungligheter från hela Europas hörn kom till begravningen av Jean. När regnet kom hade spanska exdrottning Sofia med sig ett paraply. Juan Carlos hade svårt att gå och fik hjälp av en hovanställd. Kungaparet Philippe och Mathilde av Belgien sörjde sin vän och släkting. Med var också äldsta dottern, kronprinsessan Elisabeth som är tronföljare i Belgien.
Det var inte bara vår kung som åkte till begravningen på egen hand. Här ser vi fursten av Monaco, Albert.
Furstinnan Charlene stannade hemma med barnen, prins Jacques och prinsessan Gabriella.
Furst Albert av Monaco ser vi på bilden ovan. Änka är ju danska drottningen, liksom Nederländernas prinsessan Beatrix.
Det var många kungligheter som inte blev eskorterade till kyrkan eller hade någon att eskortera. Utan sällskap kom goda vännerna Margrethe II av Danmark och prinsessan Beatrix av Nederländerna. De anlände vid olika tidpunkter och båda skyndade in i Notre Dame-katedralen i Luxemburg.
Hatt med vingar
Prinsessan Anne hade tagit flyget över Engelska kanalen för att närvara vid storhertig Jeans begravning. Hennes hatt fick många blickar på sig. Det var en utsökt liten lakritspastill.
Franske expresidenten Nicolas Sarkozy fanns på plats.
Kungen fick en mysig start på födelsedagen ute på ön Ormholmen, som ligger några hundra meter från slottet på Drottningholm. Sedan flera år tillbaka har kungen haft en tanke att bygga ett väderskydd på Ormholmen. På ön går många ut och går med sina hundar dagligen, däribland kungen själv. På Ormholmen får alla hundar springa fritt utan koppel och detta gällde självklart även på invigningen. Tanken med invigningen var att det skulle kännas familjärt och enkelt. Det fanns hembakta bullar, kaffe och självklart hundgodis.
Ormholmen eller Hundholmen?
Efter lite födelsedagssång invigde kungen paviljongen med ett spontant tal. “Kära vänner, kära hundägare” inledde han talet och han delade bland annat med sig av att han tillsammans med sin farfar Gustaf V Adolf planterat de stora ekarna i den lilla dungen på ön 1960-talet. Han frågade de som kommit dit om de visste varför ön hette just Ormholmen. Han berättar att han själv försökt leta upp någon bakgrundsinformation angående namnet utan resultat.
– Ni kanske har sett massa ormar här, men jag har aldrig sett några ormar. Jag tycker den ska heta Hundholmen istället från och med nu! Nu bestämmer jag att det heter Hundholmen! Vi får ändra i skrifterna framöver och sudda, sudda, säger kungen.
Werner Vögeli var sedan år 1977 hovtraktör och komponerade hundratals nya smakupplevelser till Sveriges kungapar. I boken Hovtraktören Werner Vögelis festmat från Stockholms slott, berättar stjärnkocken att den gamle kungen, Gustaf VI Adolf, och drottning Louise helst ville ha beprövade råvaror. En varm soppa inledningsvis, sedan en fiskrätt följd av en huvudrätt som exempelvis kall järpe.
Kungliga favoriter
Till dessert valde de gärna flamberade körsbär, persikor eller ananas med glass till. Drottning Louise speciella favoriträtt var bräserad, lättrimmad kalvsadel med madeirasås och säsongens grönsaker. Kungen älskade italiensk mat, speciellt Fettuccine alla Alfredo, kokta nudlar med smör och nyriven parmesan.
Vår nuvarande kung uppdaterade den kungliga menyn. Smör blev olivolja, bland annat.
Med vår nuvarande kung blev det andra bullar i köket. Soppan ströks från menyn, för tråkigt, tyckte Carl XVI Gustaf. Fettsnålare kost infördes med mindre smör och grädde och mer av olivolja. Fisk är kungens absoluta favorit. I stället för den traditionella sjötungan föredrar han havets läckerheter, såsom marulk, havskatt och gös men även pilgrimsmusslor – och grodlår. Bernadotterna från Pau gillar förstås fransk cuisine. – Kungen är mycket matkunnig och det han helst vill ha är stekt abborre. Svensk sommar smakar det, har Stefano Catenacci, som 2012 utsågs till hovtraktör av kungen, berättat för Svensk Damtidning.
Prinsessan Madeleine ratar rött kött
Italiensk mat gillar kungaparet också. Vitlöksdoftande pasta. En hejare på att laga italiensk mat är ju även prinsessan Madeleines man, Chris O’Neill. Hans spaghetti aglio olio – oh, la la!
– Det är ditt trumfkort, för att charma tjejer … sa prinsessan Madeleine roat i Skavlan. Själv äter hon inte rött kött, men vitt kött går bra, såsom kalv. Grönsaker och mycket vatten är hennes skönhetskur.
Silvias älskar västkusthummer
Drottning Silvia tänker på formen och vill ha mer grönsaker och mindre av sötsaker. Hon älskar västkusthummer och gör egen citronsaft enligt ett tyskt, beprövat recept, som hon gärna bjuder barn och barnbarn på i Sollidenbersån.
Kronprinsessan Victoria har dessvärre inte ärvt sin mammas kökstalang och är enligt uppgift ingen hejare vid spisen. Hon bjöd hem Daniel på fettsnål wok, men tyvärr smakade middagen allt annat än bra, sägs det.
Victoria imponerade inte på Daniel i köket
Daniel föll knappast för Victorias kokkonst, något som de två brukar skämta om. Båda är noga med vad de äter. Prins Daniel äter inte kött och dricker inte heller alkohol, något också kronprinsessan är sparsam med.
Kronprinsessan Victoria är noga med maten och föredrar gröna rätter.
Prins Carl Philip har också påverkats av sin vegetarian till hustru och äter mer grönt än förr i tiden. Sofia väljer bort kött helt och väljer istället ekologiska råvaror från växtriket.
Fina fisken för Carl Philip
Prinsen är matlagningsintresserad som sin far och medverkar som jurymedlem i Årets kock. Gös är en favorit hemma vid middagsbordet i Villa Solbackens nyrenoverade kök. Det valde paret också på menyn när de gifte sig.
Carl Philip äter gärna växtbaserat sedan han träffade Sofia.
Prinsessan Désirée gillar också fisk, men då ska det vara lax. Vid sin bröllopsmiddag den 5 juni 1964 njöt den nyblivna friherrinnan Silfverschiöld och alla middagsgäster av en delikat rosaskimrande förrätt, Sole Princess Désirée.
Prinsessan Désirée lagar vilt
Då sonen jagar mycket på slottet Koberg så lagar Hagasessan mycket vilt. Mustiga grytor och bokspånsrökt korv från egna Koberg Vilt äter hon med god aptit. Speciellt vintertid.
Drottning Margrethes passion
Tvärs över sundet har drottning Margrethe njutit av sina favoriter på julbordet, risgrynsgröt med mandel, brinnande plumpudding och kransekage.
Frederik gillar lakritsfiskar
Kronprins Frederik är också fiskälskare precis som vår kung, men hans favorit är inte av det nyttiga Omega 3-slaget utan är ena sega rackare. Lakritsfiskar, eller ”Swedish fish” som godiset kallas, inhandlas titt som tätt av den danske tronföljaren. Sommartid storhandlar kronprins Frederik precis som vilken semesterfirare som helst när familjen vilar ut på vinslottet Château de Cayx i Frankrike. Kundvagnen är rågad med vanlig mat och andra godsaker som chips, Orangina och öl.
Prins Laurent av Belgien äter det mesta, något som hans hustru Claire är medveten om. Hon försöker få honom att inte äta så sent på kvällarna, en ovana Laurent haft sedan barnsben. Nattmackor med ost, belgisk choklad och moules marinières slinker ner. Pommes frites är en kulinarisk “rätt” från Belgien. Nyligen kunde vi se prins Laurent bjuda sin son på ett litet mellanmål i korvkiosk. Prinsessan Claire är från England och gillar fish and chips. – Det enkla är det goda, säger hon.
Svensk Damtidning kan nu avslöja att prins Carl Philips privata födelsedagsparty är igång!
Men i stället för att anordna ett stort galej på bemärkelsedagen valde prins Carl Philip och prinsessan Sofia att bjuda in till en intim middag för de allra närmsta till deras vackra och nyrenoverade hem Villa Solbacken.
Prins Daniel var på plats för att fira sin svåger!
Det hela drog igång strax efter klockan sju på måndagskvällen, då en rad bilar dök upp med kunglig last. Först kom prins Daniel, därefter drottning Silvia vars bil följdes av ytterligare två. Sist kom en bil med Patrick Sommerlath körandes med en okänd hund i passagerarsätet. Gulligt!
Drottning Silvia anländer till prins Carl Philips födelsedagsmiddag.
En fyrbent vän till prins Carl Philips hund Siri? Hunden anlände samtidigt som den svenska kungafamiljen!
Kungafamiljen anlände till Villa Solbacken
Men att det vankades kunglig fest var svårt att tro bara 30 minuter tidigare. Utifrån såg det nämligen ut som om Villa Solbacken där ute på kungliga Djurgården i Stockholm slumrade sött. Bara någon lätt lampa lyste i fönstren och ytterst lite aktivitet pågick utanför. Kanske nattades barnen Alexander och Gabriel? För trots den lågmälda yttre fasaden kan Svensk Damtidning som enda tidning berätta att man förberedde för 40-årsfest innanför villaväggarna. I detta nu är den svenska kungafamiljen nämligen på plats i detta anrika hus för att fira prins Carl Philip. Den älskade familjemedlemmen som just i dag firar sin 40:e födelsedag.
Älskar att fira födelsedagar
Inför födelsedagen var det många som spekulerade i hur prinsen skulle firas. Den kungliga familjen älskar födelsedagar, de älskar maskerader och de älskar att unna sina nära och kära en stor och härlig kväll, ofta anordnad på Drottningholm. Men tidigt fick vi veta att prinsen varken skulle bli hyllad av folkets jubel på Borggården utanför Kungliga slottet, och inte heller firas stort på sin födelsedag. I stället valde familjen att gratulera intimt med kvalitetstid, med bara familjen samlad. Men det inte sagt att det blir en större fest senare, när maj månad hunnit bli något varmare!
I den kungliga kalendern stod sedan tidigare en väldigt spännande kunglig lunch inplanerad. Den 16 maj kommer nämligen kronprinsessan Victoria inte bara bjuda sin mamma drottning Silvia på lunch, utan även drottning Sofía av Spanien och prinsessan Takamado av Japan kommer att dinera kring bordet. Vilken kvinnlig powerlunch!
Sofía har varit på plats tidigare
Men nu kan vi avslöja varför drottning Sofía av Spanien och prinsessan Takamado av Japan är på plats i Stockholm. Duon kommer att vara drottning Silvias hemliga gäster under onsdagens stora event på Kungliga slottet, det årliga forumet Dementia Forum X. Just drottning Sofía har varit på plats vid detta demensforum även tidigare år, men för prinsessan Takamado är det premiär!
De kungliga gästerna kommer att umgås med både drottning Silvia och prinsessan Sofia under hela onsdagen, för att därefter få se Haga slott inifrån, då Victoria står som värdinna dagen efter.
Två drottningar och två prinsessor! I dag är Svensk Damtidning på Kungliga slottet i Stockholm där drottning Silvia är värdinna för den stora internationella demenskonferensen Dementia Forum X och den kungliga uppslutningen är imponerande stor.
Vid sin sida har drottning Silvia både Spaniens drottning Sofia, Japans prinsessan Takamado och sin egen svärdotter prinsessan Sofia.
En kvartett som verkligen verkar gilla varandra, stämningen var varm och glad när de anlände.
Två Sofior på slottet i dag!
Drottning Sofía av Spanien har gjort Silvia sällskap vid tidigare forum, men för prinsessan Takamado är det premiär. Och de kungliga damerna verkar njuta av varandras sällskap!
I Bernadottebiblioteket finns också forskare och demensexperter från hela världen samt representanter från den svenska regeringen, bland annat i form av socialminister Lena Hallengren som höll öppningstalet.
Socialminister Lena Hallengren.
Allt som allt 140 deltagare från 39 länder! Här sitter också drottningens brorson Patrick Sommerlath, prinsessan Christinas man Tord Magnuson och flera av kungaparets privata vänner.
Patrick Sommerlath på plats i dag. Hans farmor (och kungabarnens mormor) Alice Sommerlath drabbades som bekant av demenssjukdom.
Prinsessan Takamado.
Drottning Sofía var med redan när denna demenskonferens hölls i Stockholm 2017, men för prinsessan Takamado är det premiär. Hon är medlem av Japans kejsarfamilj och var gift med prins Takamado som gick bort för 17 år sedan, mitt i livet, och lämnade sin då 49-åriga hustru ensam med de tre döttrarna Tsuguko, Noriko och Ayako. Under åren har prinsessan Takamado flera gånger varit gäst på Stockholms slott och hon är mycket engagerad i just demensfrågan.
Vid sidan av de kungliga damerna fanns även två ”First Ladies” på slottet i dag, nämligen Chiles Cecilia Morel och Eliza Reid från Island.
Imponerande uppslutning vid demensforumet på Kungliga slottet. Till vänster skymtar Eliza Reid i blått, och till höger sitter Chiles första dam Cecilia Morel.
Drottningen imponerar med sin djupa kunskap och sitt stora engagemang.
Dagen bjöd på en imponerande bredd med alla tänkbara infallsvinklar på demensproblematiken. Och en av de viktiga deltagarna ser ni här: vårdhunden Bellman som bland annat jobbar för Silviahemmet (och ser ut att hoppas på en godbit från prinsessan Takamado).
Vårdhunden Bellman charmar prinsessan. Till vardags sprider han trygghet och glädje på demensboenden.
Forumet pågick på slottet under hela dagen, med avbrott för buffélunchen i Lovisa Ulrikas matsal, och så kaffepausen förstås.
Så vackert dukat med kaffe, te och små mini-muffins.
Under eftermiddagen fick deltagarna sedan testa ny teknik och praktiska hjälpmedel för personer med demens. Och i kväll är drottning Silvia, drottning Sofía och prinsessan Takamado hedersgäster vid Dementia Forum X stora middag på Nationalmuseum på andra sidan Strömmen. Där blir det också en rundvandring innan alla sätter sig till bords. Och i morgon kommer kronprinsessan Victoria, som just nu är på jobb i Norge, att vara värdinna för en privat lunch på Haga slott med drottning Sofia och prinsessan Takamodo som hedersgäster.
Jonas af Jochnick var en av grundarna av det svenska kosmetikaföretaget Oriflame och han donerade en stor del av sin förmögenhet till välgörenhet. Kungaparet hyllade honom för hans stora insatser i svenskt näringsliv och så sent som i januari förra året fick Jonas af Jochnick ta emot H.M. Konungens medalj i 12:e storleken i högblått band.
Kungaparet med Jonas af Jochnick vid medaljutdelningen.
– Det är med stor sorg vi har tagit emot det tragiska beskedet att Jonas af Jochnick har gått bort. Så sent som i går var han inne på kontoret full av entusiasm och klokskap inför nya projekt och initiativ, och idag har han hastigt och oväntat lämnat oss, säger Oriflames VD Magnus Brännström.
”Saknaden kommer att bli ofantlig”
– Saknaden efter Jonas kommer att bli ofantlig inom Oriflame, både på det personliga och det professionella planet, säger Alexander af Jochnick, styrelseordförande i Oriflame Holding AG.
Jonas af Jochnick.
Magnus Brännström beskriver Jonas af Jochnick som en stark entreprenör, och som en självklar ledargestalt.
– Han var utbildad jurist och hade en MBA från Harvard, och slutade aldrig vara nyfiken på att utvecklas och att utveckla. Hans optimism, energi, briljans och stora hjärta gjorde honom till en mycket framgångsrik affärsman och förebild.
Det var 1967 som Jonas af Jochnick och hans bror Robert af Jochnick grundade Oriflame Cosmetics, och Jonas af Jochnick var sedan verksam i olika positioner i bolaget och satt under många år i styrelsen.
– Det uppdraget lämnade han föregående år då han fyllde 80 år. Inte för att trappa ned, utan för att ha tid med sina många andra engagemang, säger Magnus Brännström.
Jonas af Jochnick blev 81 år gammal. Han efterlämnar hustrun Christina, deras fyra barn och många barnbarn.
Kronprinsessan Victoria kunde inte vara med vid drottning Silvias demensforum på Kungliga slottet eftersom hon var på klimatmöte i Norge. Men sin mammas kungliga gäster drottning Sofia och prinsessan Takamodo av Japan (som tituleras Hennes Kejserliga Höghet) ville hon ju inte missa, och så fort Victoria var tillbaka i Stockholm stod hon värdinna för en privat lunch på Haga slott.
Haga i vårskrud.
Hagaparken bjöd på strålande solsken och härligt vårgröna träd, och när gästerna anlände kom kronprinsessan ut på trappan och tog emot med stora famnen. En snabb hovnigning blev det också, det är obligatoriskt när hon träffar drottning Sofia.
Victorias lilla hovningning.
Detta var en helt informell lunch, så stämningen var avslappnad och de höga dörrarna släppte in vårljuset.
Innan de satte sig till bords i kronprinsessans vackra blåa matsal fick gästerna dessutom en guidad tur i Hagaparken.
Matsalen på Haga slott, med sina förgyllda stolar klädda i blått.
49-årige Jonas sköter hushållet på Haga slott
Kammarmästare Jonas Wallin ansvarar för hushållet hemma hos kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Det är han som ser till att allt det praktiska fungerar och dessutom kan han allt om Haga, så han blev den perfekta guiden under drottningarnas och prinsessan Takamodos rundtur. Här står de framför Ekotemplet…
Hovveteranen Jonas Wallin visar runt.
…och sedan fortsatte de till Gustav III:s paviljong.
Man kan inte bli annat än imponerad i Gustav III:s underbara paradrum!
Drottning Sofia och prinsessan Takamodo fick bland annat höra att det var från detta lilla sommarslott som Gustav III begav sig till den ödesdigra maskeradbalen på Operan i mars 1792 där han blev skjuten. Men de fick höra mycket annat också – som hur man egentligen gör när man rengör de stora ljuskronorna!
Finast tänkbara avslutning på de kungliga gästernas intensiva tvådagarsbesök i Stockholm.
Kvällen före var drottning Silvia, drottning Sofia och prinsessan Takamodo dessutom hedersgäster vid Dementia Forum X stora festliga middag på Nationalmuseum och kvällssolen lyste över Stockholm när de kungliga limousinerna rullade in.
Drottning Silvia och hennes gäster utanför Nationalmuseum.
Drottningträffen i Hagaparken – se hovets film här:
Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, Karin Törnblom/TT
Här får du inte bara se hur Silvia och Victoria bor, utan även Mette-Marit & Haakon, Mary & Frederik, Kate & William och Charles och Camilla.
Victoria, Mette-Marit och Máxima – alla tre har vita soffor som de ställt i vinkel framför öppna spisen. En annan kunglig inredningsspaning är att det nästan bara Victoria som fortfarande kör med vanligt soffbord. Hos Kate, Mary och Mette-Marit har soffborden åkt ut och du får ställa kaffekoppen (eller vinglaset!) på en puff. Intill trängs den vanliga mixen av antika askar och coffe table-böcker, och ibland också en vas med snittblommor. Hjälp, det gäller att puffen är stabil!
Mette-Marit och Haakon hemma i soffan.
Traditionellt på Skaugum
I Mette-Marits och Haakon 1930-talshem Skaugum i Asker utanför Oslo är det traditionellt på nedervåningen och utslagna väggar och öppen planlösning i grått och vitt en trappa upp. Men nu var det vardagsrummet vi skulle prata om och där ser det nästan ut som på gamle kung Olavs tid. Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon har bara plockat bort en del möbler, målat väggarna i ljusare grönt och bytt till benvita soffor.
Mette-Marit och Haakon på den tiden sofforna fortfarande var klädda i mullvadsbrunt. Deras vardagsrum är ett av fem rum i fil. Intill ligger frukostmatsalen och salongen.
Ingen undgår heller den norska jättepuffen, med som numera har fått ett överdrag av blommig, volangkantad chintz. En gigantisk historia som väckt reaktioner, ja man kan nog säga att den har delat hela Norge… Roligaste kommentaren? ”Hjälp den ser ut som en dubbelsäng!”
Den berömda puffen. Snyggaste du sett, eller helt fel?
Vardagsrummet på Skaugum från en annan vinkel. När bilden togs var Kate och William där på lunch. Den öppna spisen i marmor är ett måste och som hos nästan alla kungligheter tronar det en klocka på spiselfrisen.
Drottning Silvias älsklingsrum
Här sitter drottning Silvia i sitt favoritrum på Drottningholm, en kunglig pastelldröm i bakelserosa och pistagegrönt. Från soffan har hon bästa Drottningholmsutsikten. Och det vackraste försommarljuset! Av den anledningen rycker detta rum också in som kungafamiljens sommarmatsal och vem kan motstå en sådan? Inte vi, och inte drottning Silvia!
– Det här är ett mycket speciellt rum, jag tror att det är slottets vackraste faktiskt. Det var också kung Gustav III:s lekrum, och sedan hans arbetsrum. Så det har en speciell stämning tycker jag, sa drottningen i Elle i vintras.
Detta är drottningens favorit av alla 192 rummen på hela Drottningholm. Ett underskönt vardagsrum som dessutom fungerar som sommarmatsal.
Eftersom det är ett hörnrum faller ljuset in extra vackert. Inte konstigt att prins Carl Philip och Sofia har tagit flera av sina officiella familjefoton just här.
När drottningen slår upp balkongdörrarna har hon bästa utsikten!
Lavendelblått hos Mary
Här står Mary och Frederik i ett av sina vardagsrum i Frederik VIII:s Palæ på Amalienborg i Köpenhamn. Väggarna är lavendelblå, golvet av pommersk furu och puffen, ja, den är på plats. Men det finns ju ingen öppen spis? Lugn, bara lugn, det finns 29 rum till!
Mary och Frederik bor ju på 1 200 kvadrat, med 22 toaletter, 212 lampor, riddarsal, blomsterrum, mathiss och takterrass. De två nedre våningarna är för arbete och representation, och högst upp under taket ligger familjens privata del.
Den danska puffen går i orange, men annars hittar man samma coffee table-böcker och samma ljusstakar och askar.
Máximas vardagsrum – större än en fyra
Drottning Máxima är nyinflyttad på slottet Huis ten Bosch i Haag, så här har vi ingen färsk vardagsrumsbild att bjuda på. Men hennes gamla salong på maffiga 112 kvadrat ger ändå bilden av hennes inredningssmak. Solgula väggar och djupa soffor, och titta noga på soffbordet så ser du att de är väldigt lika det som kronprinsessan Victoria och prins Daniel har på Haga.
Så inreder kungligheterna
Med ett vardagsrum i klass med en normalstor fyra kunde Máxima lätt ha 100 personer på mingelparty. Och i nya palatshemmet bor hon på 8 785 kvadrat, så det har inte precis blivit trängre.
Så här såg det ut i det gigantiska vardagsrummet i Máximas och Willem-Alexanders gamla 20-rumshem Villa Eikenhorst, en mil utanför Haag.
På Máximas soffbord.
Och här ser du det andra änden av samma rum:
Här har det minglats mycket… Och med ett vardagsrum på 112 kvadrat kunde Máxima lätt klämma in 100 personer.
Typiskt brittiskt hos Kate
Franskantade soffor och heltäckningsmatta. Nu är vi hemma hos Kate och William i deras privata Londonvåning, en typiskt brittiskt inredd 20-rummare på Kensington Palace. Drinkbordet står längst ner till höger. Fönsterbänkarna är härligt djupa, och soffbord får man leta länge efter, Kate och William kör som väntat med jättepuff i stället.
Kates och Williams privata våning sträcker sig över fyra våningsplan och här ser du vardagsrummet.
Fönsternischerna är härligt djupa. Och i barnkammaren? Ja, där hittar man Beatrix Potter-tema och Ikea-möbler.
Klassiskt modernt hos Victoria
Hos Victoria och Daniel på Haga är sofforna vita och det kungliga arvegodset mixat med modern design och svenska klassiker. Väggarna går i pärlgrått och både de maffiga gardinerna och de klassiska Sulla-stolarna går i aprikos. – Vi har hyfsat lika smak, Victoria och jag, säger Daniel. De gamla parkettgolven finns kvar, men på drygt 150 kvadratmeter (i en annan del av våningen) har Victoria och Daniel låtit lägga in ett nytt golv i amerikansk ek. Och i matsalen har de silkig heltäckningsmatta.
Det stora vardagsrummet på Haga slott. Ett av Victorias och Daniels 41 rum.
Samling i sofforna när Kate och William var på besök. Det är nästan bara Victoria och Daniel som fortfarande kör med vanligt soffbord!
Och här ser du resten av rummet, från en annan vinkel.
Pärlgrå väggar, ljusa soffor och accenter i korallrosa. Victoria och Daniel har en skandinavisk stil.
Spiselfrisen pryds av prinsessan Sibyllas och prins Gustaf Adolfs vapen. Och toppas av favoritbilderna på prinsessan Estelle.
Kunglig patina hos prins Charles
Prins Charles och hans Camilla är de som bryter mönstret. I deras Londonhem i Clarence House händer nämligen inte mycket alls. Stolarna har fått ny klädsel, annars är det egentligen bara den gamla fasta telefonen som har lyfts ut! Resten av vardagsrummet ser ut som det alltid har gjort. Missa inte heller de väl använda sofforna, här talar vi om kunglig patina. Men den kungliga extravagansen finns ändå där förstås, det är ju inte alla som har en förgylld harpa i vardagsrummet.
Stolen har fått nytt sidentyg. Men annars ser det fortfarande ut som det gjorde när prins Charles mormor bodde här.
Prins Charles hemma i soffan på Clarence House.
Här har vi zoomat in soffkuddarna, spana in patinan:
Charles är inte den som ändrar på saker i onödan.
Han gillar att ha det ombonat, som du ser. Och han kan skryta med en alldeles egen harpa.
Och där är vi i mål, efter sju hem och sju olika vardagsrum. Men det finns i alla fall en sak som de här kungliga hemmen har gemensamt, och det är att det står familjefoton i ramar överallt.
Hela åtta foton har prins Charles lyckats klämma in på sitt runda lilla bord.
Visste du att..
Jättevilla eller palatsvåning? Tittar man på hur de kungliga barnfamiljerna bor så är det ungefär fifty-fifty. Victoria och Mette-Marit har valt lantligt belägna slott/paradvillor. Medan Mary, Kate och Máxima bor i palatsvåningar i stan.
Drottning Silvia klär i allt. Oavsett om det är en galaklänning på Nobelfesten eller en somrig outfit på Solliden så strålar hon alltid. Det finns självklart mängder med olika bilder på drottningens alla olika klädval, men här har vi valt ut 9 stycken som vi tycker är extra speciella!
Drottning Silvia, Nobelfesten 1992.
Denna fantastiska orangea klänning bar drottning Silvia på Nobelfesten 1992. Designern var Jörgen Bender. Färgen passar verkligen drottningen perfekt och den är ett måste att ta med!
Drottning Silvia i skidbacken, 1993.
Drottning Silvias underbara rosa skiddress från 1993 kan inte ha undgått någon när hon susade förbi i backarna!
Drottning Silvia, 1994.
På prins Carl Philips konfirmation i juli 1994 dök drottningen upp i denna vackra ljusrosa dräkt med vitt mönster. Oj så fin! På bilden syns även drottning Margrethe och kungen.
Somrigt på Solliden
Drottningen framför Solliden, 2000.
Under Kungsrallyt på Öland år 2000 syntes drottningen framför Sollidens slott i denna underbara sommarklänning.
Drottningen, år 2000.
Ännu en fantastisk nobelklänning! Denna ljuvligt gröna klänning med broderade glittrande blommor bar drottningen på Nobelfesten 2000.
Kungen och drottningen Silvia ombord på Ostindiefararen Götheborg i augusti 2005. Drottningen bar en stilig vit dress och en scarfs, perfekt klädd för en båtdag!
Drottning Silvia, 2014.
2014 fotograferades drottning Silvia på Sophiahemmet och bar en så fin topp med matchande kofta över.
2015 var drottning Silvia på plats vid föreningen Konstnärernas vänners årshögtid i Stockholm och hon bar en otroligt ögonfallande turkos klänning.
Drotting Silvia 2017.
Silvia närvarade vid finalen av Europamästerskapen i ridsport i Göteborg. Då bar hon en vacker rosa dräkt och strålade i solskenet. Rosa är uppenbarligen en favoritfärg på kläder för drottningen och det är inte särskilt konstigt med tanke på hur bra hon passar i det!
Det var nog många som blev lite förvånade när en känd röst dök upp i etern häromveckan under nyheterna i danska radion, DR. Närmare bestämt i den lokala kanalen P4 Sjælland.
Det var nämligen den danske prinsen Joachim som plötsligt läste upp de regionala nyheterna under torsdagseftermiddagen. Det var först efter nyhetssändningen klockan 15.30 som det avslöjades vem den hemliga nyhetsuppläsaren var, samtalet mellan radiostationens journalist och prinsen.
Joachim hördes i etern
Anledningen till prins Joachims hemliga radiouppdrag är en del av hans stor tv-serie för DRK om Danmark som vi tidigare berättat om.
– Det var superspännande, lite skillnad mot att hålla ett tal. När man står med en mikrofon framför näsan, då ska man förmedla nyheter, det är äkthet, det är ärlighet. Då får man inte göra fel, sa prinsen i intervjun med radiokanalen.
Prins Joachim har också varit med i en dokumentär om sitt liv som heter Jag är inte som ni tror som sänts i dansk tv. Ni kan se ett klipp här ovan.
Men det är inte bara Joachim som setts i tv och radio. Vi minns när prins Charles dök upp som väderpresentatör i tv under ett besök på BBC i Glasgow. Prinsen av Wales har också medverkat i tv-serien Masterchef Australia, där han spelade sig själv under ett besök Down Under och fick mat speciellt lagat till sig av deltagarna i världens största mattävling.
Drottning Elizabeth har dessutom spelat sig själv i en rolig scen tillsammans med Daniel Craig som spelade sin paradroll James Bond. Anledningen till den korta, men mycket roliga filmen, var en presentation för invigningen för sommar-OS i London 2012.
Drottningen spelar med i filmen hemma på Buckingham Palace, till och med hunden fick vara med.
Eller ni minns väl när kronprinsessan Victoria och prins Daniel var med i studion till barnprogrammet Bolibompa, där de fick träffa Draken. Hur härligt som helst!
Kronprinsessan har också varit på besök under inspelningen av den amerikanska serien Lazy Town. Under ett besök på Island fick Victoria besöka studion till det mycket populära barnprogrammet. När hon vandrande runt på inspelningsplatsen, bland alla dockor och tv-stjärnor blev hon alldeles till sig. Kronprinsessan fick testa på att stå framför kameran och gänget bakom Lady Town sa att de gärna skulle se henne gästspela i serien.
Här ovan ser vi drottning Silvia i tv-programmet Skurt. Det blev hela 12 program med drottning Silvia. En gång fick barnens favorit följa med henne till Paris i Frankrike och fick han en kväll fick vara med i slottet Versailles för att träffa både presidentfruar och andra berömdheter.
Prins Carl Philip var också med hos David Hellenius i hans Hellenius hörna, ett mycket uppskattat inslag. Där fick vi också se en avslappnad prins som glatt drev lite med sig själv.
Drottning Silvia och våra svenska prinsessor har hela garderoberna fulla av snygga klänningar. Korta och långa, vardagliga och festliga. Ja, allt finns att hitta i deras klädkammare. Prinsessan Madeleine är särskilt förtjust i romantiska blomtryck medan kronprinsessan Victoria ofta väljer klara färger. Gärna rosa och kleinblått. Både drottning Silvia och prinsessan Sofia klär båda mycket vackert i rött. Silvias långa aftonklänning i paljetter är en riktig favorit.
13 kungliga festklänningar vi minns
13
Visa bildspel
Madeleine älskar blommigt och romantiskt
Prinsessan Madeleine ser vi ofta i skira, pastellfärgade klänningar. Det är ingen hemlighet att prinsessan är väldigt svag för just blommiga mönster och gärna i kombination med lite mer romantiska plagg i silke och gärna med lite lösare, långa ärmar. Det är speciellt vid dop, bröllop och somriga fester som Madeleine burit sina festligt blommiga klänningar i olika modeller.