Quantcast
Channel: Drottning Silvia – Svensk Dam
Viewing all 1426 articles
Browse latest View live

11 bilder på drottning Silvia som du kanske inte sett tidigare

$
0
0

Nu gör vi ett djupdyk bland arkiven och letar fram bilder som ni kanske inte sett tidigare, glömt bort eller helt enkelt missat. Inte de där arrangerade bilderna där man ser kungafamiljen rakt upp och ner, utan de där mer spontana som fångas i stunden. Först på tur är drottning Silvia!

Drottning Silvia

I en ljusblå känning, långt hårsvall och en stor bukett i famnen står drottning Silvia framför Solliden 1976, samma år som kungen och drottningen gifte sig.

Drottning Silvia

Drottningen fångades i full fart i ett skidspår 1978. Var bilden är tagen är okänt men förmodligen runt Storlien någonstans, kungafamiljens skidparadis dit de åker varje påsk.

Drottning Silvia

Vem är rädd för lite smuts? Inte drottning Silvia i alla fall! Här sitter hon tillsammans med kronprinsessan Victoria och leker för fullt i sandlådan. Bilden är tagen 1980.

Drottning Silvia

Tittut! 1981 besökte kungen och drottningen Kina och tog en tur på den kinesiska muren. På bilden syns Silvia leendes sticka ut huvudet ur ett av fönstren i muren.

Drottning Silvia

Drottningen står med en videokamera i högsta hugg mitt i skidbacken i Storlien 1987.

Oavsett falk, kanin eller hund – Silvia är en riktig djurvän

Drottning Silvia

Drottning Silvia sitter i gräset en sommardag 1987 och klappar Madeleines dåvarande kanin Snuffe. En så otroligt vacker bild, nästan sagolik! Som vi vet är drottningen är riktig djurvän och har haft många hundar genom åren. För några år sedan smög en hemlös katt in på Solliden och drottning Silvia bestämde sig direkt för att mata katten så den fick stanna kvar.

Drottning Silvia

Under ett statsbesök i Slovakien 2002 så gjorde kungen och drottningen en rundresa i de östra delarna. Drottningen fick hålla en jaktfalk och ska ha varit väldigt intresserad av att få veta mer om djuren.

Drottning Silvia

Drottning Silvia framför magnifika Taj Mahal under ett statsbesök i Indien 1993.

Drottning Silvia

Samma år som kungaparet besökte Indien gjorde de även ett statsbesök i Norge. Drottningen bar då en hatt i rosa med blåa och gula rosetter som verkligen stod ut!

Drottning Silvia

Drottningen på besök i Kiruna gruvan 1980, klädd i hjälm och rock.

Drottning Silvia

Ytterligare ett statsbesök! Denna gång åkte kungaparet bland annat kanot i nationalparken Belalong i Brunei.

 

Foto: TT


Nu kan du bli granne med kungaparet! Unikt hem på Drottningholm till salu

$
0
0

nu kan du bli granne med kungaparet ny villa på drottningholm

Vill du bo granne med ett kungligt slott och ha chans att stöta på kungen under en av sina morgonpromenader med hunden Brandie? Nu har du chansen! Nära Drottningholms slott, på Ekerö utanför Stockholm, ligger nämligen en unik gul trälänga – där en av lägenheterna nu är till salu.

Se det exklusiva och smakfulla hemmet med ett fantastiskt läge och kunglig koppling här.

Fin liten uteplats.
Fin liten uteplats.

Smakfull bostadsrätt nära kungen

Det är mäklaren Tomas Ekström på Notar Bromma/Spånga som säljer femrummaren på Drottningholmsmalmen. Den gula längan är byggd under tidigt 1800-tal och består av tre våningar. I dag har de 133 kvadratmetrarna som huset huserar renoverats smakfullt för att få en modern men samtidigt genuin känsla.

Lägenheten är en av åtta bostadsrätter i föreningen med en gemensam gård där man kan sola eller grilla eller bara njuta av lugnet.

Läget är fantastiskt och för 8 950 000 kronor kan boendet bli ditt!

Här bor du nästan granne med kungaparet.
Här bor du nästan granne med kungaparet.
Badplats med brygga.
Badplats med brygga.
Ljust och fint.
Ljust och fint.
Köket är lantligt.
Köket har en lantlig känsla.
Du är rätt nära slottet...
Du är rätt nära slottet…
Njut av en fin innergård!
Njut av en fin innergård!
Längan som är till salu.
Längan med lägenheten som är till salu.
Fint kök med mycket ljusinsläpp.
Fint kök med mycket ljusinsläpp.
Ett av sovrummen.
Ett av sovrummen.
Stora och fina sällskapsytor.
Stora och fina sällskapsytor.

Foto: Mehdi Bagherzadeh/Miyane AB

Se kungaparets maxade program under resan till Irland

$
0
0

Denna veckan beger sig kungen och drottningen iväg till Irland för ett statsbesök. Senast kungaparet gjorde ett statsbesök på Irland var våren 1992. Det är president Michael D. Higgins som nu bjudit in både kungaparet och representanter från regeringen. Kungen och drottningen får sällskap av Margot Wallström, Anders Ygeman och Maja Fjaestad.

Bilden är från kungaparets senaste statsbesök på Irland. På bilden syns även Irlands dåvarande president Mary Robinson.
Bilden är från kungaparets senaste statsbesök på Irland. På bilden syns även Irlands dåvarande president Mary Robinson.

Fullspäckat schema

Kungen och drottningen anländer till Irland onsdagen den 22 maj och från och med att planet nuddar marken är det full aktivitet ända fram tills de åker tillbaka till Sverige igen. De möts av en välkomstceremoni utanför presidentens och hans fru Sabinas residens. Där bjuds det både på nationalsånger, militära hedersbetygelser och en trädplanteringsceremoni.

Ett av alla besök som ska bockas av under statsbesöket är det på Garden of Remembrance. Det är en trädgård i Dublin till minne av de som miste sina liv i den irländska frihetskampen. Där kommer kungen att göra en kransnedläggning.

President Michael D. Higgins med sin fru Sabina.
President Michael D. Higgins med sin fru Sabina.

Miljöfokus och Ölandsvibbar

Torsdagen och fredagen går i hälsans och klimatets tecken. Först deltar kungaparet vid ett seminarium om framtidens hälsofrågor. Därefter besöker de EirGrid som är ett statligt företag som utvecklar Irlands nationella elsystem och samarbetar med flera svenska företag som satsar på grön energi. Marine Institute i Galway får också kungligt besök. Institutet samordnar och främjar Irlands forskning och utveckling för att skydda den marina miljön. Med tanke på kungafamiljens intresse för hållbart fiske känns det som en perfekt programpunkt.

En av platserna som ligger i The burren.
En av platserna som ligger i The burren.

Sedan besöker kungen och drottningen en bondgård i nationalparken Burren där de får information om hur de arbetar för att bevara det unika Burren-landskapet. Vyerna i nationalparken liknar Alvarets karga landskap på Öland, så där kommer nog kungaparet verkligen känna sig som hemma.

En annan programpunkt som säkerligen får kungaparet att känna sig som hemma är mötet med de svenskar som är bosatta på Irland vid en mottagning på The Stephen’s Green Hibernian Club.

 

Foto: TT

Drottningens härliga färgchock! Se bilderna från statsbesöket

$
0
0

Efter en snabb kortege togs kungaparet emot med all tänkbar pompa och ståt vid den officiella välkomstceremonin i presidentpalatset Áras an Uachtaráin i Dublin. Irlands president Michael D. Higgins log sitt charmiga leende och bredvid stod hans fru Sabina i blekt puderrosa. Då var det lite skönt att vår egen drottning bjöd på chocking pink mot den röda mattan!

Det blev en högtidlig välkomstceremoni, som började med fågelkvitter och Du Gamla Du Fria och fortsatte med gevärssalut med 21 skott, och en överflygning av det irländska flygvapnets PC-9M turbo-prop!

Kungen inspekterade hedersvakten och på plats fanns också ett gäng glada barn som viftade allt de kunde med sina svenska flaggor.

Drottning Silvia hälsar på barn under kungaparets statsbesök på Irland.
Barnen radade upp sig utanför residenset.
Högtidligt under kungaparet statsbesök på Irland.
Mer högtidligt än så här blir det inte.

Under eftermiddagen la kungen sedan ner en krans vid Garden of Remembrance, till minne av dem som miste sina liv i den irländska frihetskampen, och sedan fortsatte kungaparet till Croke Park där de fick veta mer om klassiska gaeliska sporter som hurling och gaelisk fotboll.

Drottning Silvia testar den gaeliska sporten hurling under statsbesöket på Irland.
Drottning Silvia testar den gaeliska sporten hurling.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia på en idrottsarena i Dublin.
Kungen (som brukar säga att han inte har något bollsinne) stod bredvid och hejade på sin fru.

Efter detta väntade lunch med svenska handelskammaren, och senare i eftermiddag blir det mottagning hemma hos Dublins borgmästare Nial Ring på Mansion House för irländska gäster med Sverige-anknytning. Och sedan är det en stor statsbankett i kväll.

Programmet är minutplanerat och det blir tre intensiva dagar.

– Det är ett spännande besök som väntar, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Drottningen och presidenthustrun Sabina Higgins i dagens hattar.
Drottningen och presidenthustrun Sabina Higgins i dagens hattar.

Kungaparet missade prins Charles och Camilla

En lustig detalj är att det var nära ögat att kungaparet krockade med prins Charles och hans Camilla, som avslutade sitt besök på Irland så sent som i går. Så man måste säga att det har varit ovanligt gott om kungligheter i republiken Irland den sista veckan.

Prins Charles och Camilla på besök hos Irlands presidentpar.
I går var det prins Charles och Camilla som var på besök hos Irlands presidentpar…
kung Carl Gustaf och drottning Silvia på statsbesök, hälsas välkomna av Irlands presidentpar.
…och i dag var det dags för kungen och drottning Silvia.

Kungaparet följs av två ministrar, utrikesminister Margot Wallström och Anders Ygeman, som har den långa titeln energi- och digitaliseringsminister. Här finns också en officiell delegation från hovet, som på hovspråk kallas sviten. Den består av förste hovmarskalk Mats Nilsson, statsfrun Anna Hamilton, stabschefen Jan Salestrand, kungens adjutant, hovdamen Christina von Schwerin samt informationschefen Margareta Thorgren. I kulisserna finns också drottningens kammarjungfru, hovfrisören och hovfurirerna.

Foto: TT

Stenhammar är kungaparets helgslott – se exklusiva bilderna inifrån

$
0
0

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf på Stenhammars skott

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer här

Äntligen en ledig helg? Då packar kungaparet in hunden Brandie i bilen och kör de 12 milen från Drottningholm till Stenhammar utanför Flen. Det är här de kopplar av och laddar batterierna. Allt är mycket mindre än på Drottningholm, och mycket mer avspänt. Mer likt ett vanligt liv, kan man säga.

20 rum stora Stenhammars slott i Södermanland. Hit brukar kungaparet åka på helgerna.
Vackra vita Stenhammar ligger strax utanför Flen i Södermanland. När barnen var små bodde kungafamiljen i flygeln som du ser till höger i bild. Men nu är slottet renoverat och kungaparet bor i huvudbyggnaden.

Stenhammar har 20 rum och kök

Fast allt är ju relativt, för samtidigt är ju detta ett slott med 20 rum och kök.

Kungen har berättat att han och drottningen brukar gå långa promenader i skogen med sin hund Brandie, och framåt kvällen händer det att han ställer sig vid grillen (om det inte är torrt i markerna och brandfara, förstås). Ekologiska biffar har han ju på nära håll och lamm kan det också bli, för numera har kungen även får här på Stenhammar.

Kungen på promenad på Stenhammar med sin bayerska viltspårhund Brandie.
På språng med Brandie. Hon är alltid där husse kungen är.

Kungaparets privata inredningsstil

Men nu kliver vi in! Vardagsrummet på Stenhammar har sjögröna väggar med förgyllda bårder och en rymlig och väl insutten fyrsitssoffa i korallrött med kuddar i turkos och guld. I vinkel står en mindre soffa klädd i blommigt tyg och bakom skymtar ett smalt blombord med en ormbunke. På de mindre sidoborden står orkidéer i samma ytterkrukor som man kan köpa i Slottsboden.

Interiörbild från Stenhammars slott. Kungen justerar ljuskronan, drottningen tittar på.
Kungen justerar ljuskronan, som gjorts om och fått elektrisk belysning.

Soffbordet är i mörkt trä och här lyser den turkosblå sockerskålen sida vid sida med fatet med saffransskorpor. Intill tronar ett stort silverskrin. Och när kungaparet dricker sitt eftermiddagskaffe (ur kopparna med kronor på) kan de vila ögonen på strandlandskapet med båtar, målat av den norske konstnären Nicolai Ulfsten (1845-1885).

Kungaparet i soffhörnan på slottet Stenhammar.
Kungaparet i soffhörnan.

Det är i Barbro Hultmans bok ”I den kungliga kulissen: En hovreporters betraktelser” (Langenskiöld 2014) (reklamlänk via Apprl) som vi får följa med hem till kungaparet på Stenhammar. I boken (som verkligen rekommenderas och kan köpas här! (reklamlänk via Apprl) ) hittar man en hel rad exklusiva bilder och får se hur kungaparet väljer att inreda sitt hem, helt privat.

Drottningen tar emot redan i entrén med sin mäktiga port och sina glasade innerdörrar. Här är snickerierna målade i ljusgrått och väggarna ser ut att dra åt gult. Det gamla stengolvet är lagt i ett rutmönster och har en stjärna mitt i. I paradrummen som vi får se är det annars intarsiaparkett.

Drottning Silvia öppnar porten till slottet Stenhammar.
Drottningen tar emot. Missa inte den lilla taxen!

Kungaparet har var sin blommig fåtölj

Väggarna i biblioteket har en liknande sjögrön nyans som i vardagsrummet. Här står bokhyllorna kvar sedan den förre slottsherren prins Wilhelms dagar och en del av böckerna ser också ut att vara från hans tid. I en av hyllorna står inte oväntat en komplett uppsättning av Slott och herresäten i Sverige, och här och var hittar man kära ting från nu och då. Kungaparet har varsin fåtölj klädd i blommig kretong och mitt i rummet står ett runt bokbord med läderklädd skiva som varit med ett tag och fått fin patina.

Kungen i biblioteket på slottet Stenhammar.
Kungen i sitt bibliotek.

Utanför biblioteket ligger salongen i fil och hit kommer man genom den höga välvda dörröppningen. I hörnet hittar man en av slottets öppna spisar, just denna är vitkalkad. Intarsiaparketten är kantad av en bred fris och på golvet ligger det en matta som gör rummet ombonat. I det här rummet är väggarna ljusa och över den benvita tresitssoffan hänger det stora porträttet av kungens farfars bror, den tidigare slottsherren prins Wilhelm, signerat Beskow 1942. Den gode prinsen sitter lite lagom nonchalant tillbakalutad, med cigarettmunstycket redo.

”Jag önskar att vi kunde vara här mer”

Kungen visar porträttet av prins Wilhelm på slottet Stenhammar.
Kungen visar porträttet av prins Wilhelm. Den gamle slottsherren och den nuvarande.
Kungaparets soffkudde på slottet Stenhammar.
Kungaparets skämtsamma soffkudde.

Och spana in kudden! Yes, kungaparet kan luta sig tillbaka mot hela tjocka släkten…

Nu måste du också titta på tavlan som skymtar till höger, på spiselfrisen. För det är just den gruppbilden som har använts till kuddens tyg… En finurlig blinkning från kungaparet.

Efter den här rundturen måste man säga att man förstår att kungaparet gärna åker hit för att koppla av. Fast det mycket som ska fixas, renoveras eller inspekteras när kungen är här. Det blir det ju med 2 000 hektar mark och 150 byggnader på ägorna – från jätteladorna till alla små torp.

Kungens stiliga ladugård på slottet Stenhammar,.
Den stora stiliga ladugården.

Och sedan är det all röjning och gallring, och kungens 475 kor. Det är ju här på Stenhammar som han får vara den lantbrukare som han en gång drömde om att bli.

Kungen i hatt på slottet Stenhammar.

– Men jag hade nog tänkt att jag skulle kunna vara här oftare. Kanske kan det bli mer längre fram. Vi får se, sa kungen när jag träffade honom på Stenhammar förra året.

BONUSFAKTA:

Kungen äger inte Stenhammar

Kungen var bara nitton när han blev arrendator på Stenhammar, och han tog över arrendet efter sin farfars bror prins Wilhelm.

Prins Wilhelm i biblioteket på Stenhammar. Han var son till Gustaf V och bror till gamle kungen, Gustaf VI Adolf.
Prins Wilhelm i biblioteket på Stenhammar. Undrar du över släktskapet? Han var son till Gustaf V och bror till gamle kungen, Gustaf VI Adolf.

Bakgrunden är den dåvarande gods­ägaren och tillika hovmarskalken Robert von Kræmers testamente från år 1903, där han testamenterade sitt Stenhammar till staten. Dock med tydliga förbehåll: godset ska disponeras av en svensk prins med arvsrätt till tronen. Och om det finns en hertig av Södermanland så har denne företräde.

Och framtiden för Stenhammar? Ja, att kungen valde att göra prins Carl Philips äldste son prins Alexander till hertig av just Södermanland betyder sannolikt att det finns tankar på att ge just lille Alex chansen att ta över här en vacker dag.

Prins Alexander, hertig av Södermanland, med prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Blir prins Alexander den framtida slottsherren? Chanserna är goda – han är ju hertig av Södermanland.
Boktips! Barbro Hultmans bok om kungen får du inte missa!
Boktips! Barbro Hultmans bok om kungen får du inte missa!

Guldservis och spetsar från Valentino – se bilderna från kungaparets middag!

$
0
0

Kungaparet har ju varit på ett tre dagar långt statsbesök på Irland och här ser ni bilderna från deras underbart vackra svarsmiddag. Den ägde rum i den anrika matsalen på Irlands äldsta universitet, Trinity College i Dublin, grundat 1592 av drottning Elizabeth I. Kungens krönta monogram prydde honnörsbordet och Irlands president Michael D. Higgins och hans fru Sabina var aftonens hedersgäster.

Drottning Silvia med sin bordsherre, Irlands president Michael Higgins.
Drottning Silvia med sin bordsherre, Irlands president Michael Higgins.

Den rutinerade personalen från det kungliga Hushållet hade rest med från Stockholm och dukat med förgyllda kuvertallrikar och glasservisen som kungen fick i 70-årspresent av riksdag och regering. Samt med en skiva hårt bröd, precis som vid galamiddagarna på Stockholms slott.

Kungens krönta monogram prydde bordet vid svarsmiddagen i Dublin.
Kungens krönta monogram prydde bordet.

Mitt på bordet glänste bordssilvret från Kungliga slottets silverkammare och i blomsterskålarna hade hovfloristen Claes Carlsson arrangerat luktärter och prästkragar tillsammans med hortensia och daggkåpa.

Dukat till vårmiddag under kungaparets statsbesök på Irland.
Kungaparets team är riktiga proffs. Här hade de dukat till vårmiddag i Dublin, och till höger ser du kungens födelsedagsglas.

Inte den vanliga klädkoden

Klädkoderna vid sådana här middagar varierar lite beroende på vilket land som kungaparet besöker. Gästar de ett annat kungahus får vi alltid se drottningen i frackklänning och briljantdiadem vid statsbanketten, och vid svarsmiddagen brukar det då vara smoking.

Kungaparet och presidentparet hälsar på gästerna under statsbesöket på Irland.
Kungaparet och presidentparet hälsar på gästerna.

Men den här gången var klädkoden mörk kostym vid båda middagarna, och drottningen valde att bära Valentino gånger två. Vid den första kvällens bankett såg vi henne i den turkosa spetsklänningen från prinsessan Leonores dop:

Första kvällen bar drottningen en turkos spetsklänning från Valentino, samma som vid prinsessan Leonores dop.
Drottning Silvia bar Valentino – genomgående.

Drottning Silvia bar sina dop-outfits

Och nu vid svarsmiddagen bjöd hon på en dop-outfit till, den här gången den pudrigt rosa från 2012, när prinsessan Estelle döptes. Då toppade hon looken med en hatt, eftersom det var förmiddagsdräkt som gällde:

Den rosa dräkten från Valentino som drottningen bar vid prinsessan Estelles dop.

Men tillbaka till Dublin – och maten! En femrättersmiddag som inleddes med cocktailkanapéer, och fortsatte med viltfärsterrin (tillpiffad med blommor och serverad med picklade toppmurklor och ramslökscreme från Drottningholm).

Sedan väntade rödingfilé med svensk färskpotatis, svenska ostar med hjortron och knäckesticks, och sist men inte minst rabarbertartlette med jordgubbar och kardemumma-cremoux.

Kungaparets limousin med svenska flaggor på fronten.
Kungaparets bil.
Kungaparets svarsmiddag ägde rum i The Dining Hall på Trinity College i Dublin.
Middagen ägde rum i The Dining Hall på Trinity College i Dublin, grundat 1592 av drottning Elizabeth I.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna, TT

Childhood firades på Gröna Lund – men Madeleine lyste med sin frånvaro

$
0
0

Söndagseftermiddagen på Gröna Lund, den 26 maj var ingen vanlig eftermiddag. Den innehåller nämligen kunglig glans och fartfyllda uppträdanden. Drottning Silvia, som ju grundade Childhood år 1999, talade på stora scen och dessutom uppträdde Robin Bengtsson, Lina Hedlund och Aminah Al Fakir.

En av alla som uppträdde på Childhood-dagen var Lina Hedlund.
En av alla som uppträdde på Childhood-dagen var Lina Hedlund.

Traditionen med att alla Gröna Lunds intäkter under dagen oavkortat går till Childhood fortsatte även i år. En stolt drottning Silvia klev upp på scen för att tacka alla för sitt engagemang under dagen. Childhoods projekt har hjälpt och hjälper många barn världen över.

För 16:onde året i rad anordnas Childhood-dagen på Gröna Lund.
För 16:onde året i rad anordnas Childhood-dagen på Gröna Lund.

Prinsessan Madeleine saknades under dagen

Tyvärr bjöd dagen inte på lika fint väder som det var på förra årets Childhood-dag. Regnet strilade över Stockholm och drottningen försökte skydda sig från det värsta regnet med en jacka över axlarna och keps.

Något som tyvärr inte heller upprepade sig från föregående år var prinsessan Madeleine deltagande. Förra året var hon på plats på Gröna Lund tillsammans med dottern Leonore, men i år lyste hon med sin frånvaro. Enligt hovet kommer hon hem under denna veckan, men missade alltså trots det Childhood-dagen.

Drottningen försöker undkomma den värsta regnskuren.
Drottningen försöker undkomma den värsta regnskuren.

Childhoods historia

I år är det 20 år sedan drottning Silvia startade organisationen Childhood. Organisationen arbetar för att förhindra våld och sexuella övergrepp mot barn och ge behandling till de barn som blivit utsatta. Hennes citat “Jag har startat en organisation. Min högsta önskan är att lägga ner den snart” beskriver tydligt organisationens syfte. Målet är att Childhood inte ska behöva finnas till slut, för att det ska vara en självklarhet att alla barn ska ha rätt till en trygg barndom utan övergrepp.

Såhär såg det ut när Drottning Silvia hade en presskonferens på slottet 1999 om sin nya stiftelse Childhood. Antonia Ax:son Johnson (t.h.) blev stiftelsens styrelseordförande.
Såhär såg det ut när Drottning Silvia hade en presskonferens på slottet 1999 om sin nya stiftelse Childhood. Antonia Ax:son Johnson (t.h.) blev stiftelsens styrelseordförande.

Foto: TT

Drottning Silvia: ”Jag beundrar Greta Thunberg!”

$
0
0

Greta Thunberg har träffat påven, talat på Världsekonomiskt forum i Davos och blivit utsedd till en av världens 100 mest inflytelserika personer. Och i oktober blir 16-åriga Greta hedersdoktor vid ett universitet i Belgien.

Men till och med för henne måste det nog kännas speciellt att bli hyllad av drottning Silvia.

Det var under en pressträff i samband med statsbesöket på Irland som drottning Silvia fick frågan från en lokalreporter om hon inte är stolt över Greta Thunberg.

Drottning Silvia på Irland under statsbesöket 2019.
Drottning Silvia i den lilla irländska byn Ballybornagh.

– Jag tycker att det är en spännande rörelse och att det är fantastiskt att så många lyssnar på henne. Hon är en underbar röst i debatten. Och ja, jag beundrar henne, svarade drottningen och fortsatte:

– Det är unga människor som visar oss vad vi måste göra.

Så här såg det ut när Greta Thunberg mötte påven i Rom.
När Greta mötte påven.

Och till Aftonbladet reporter sa drottning Silvia:

– Jag är imponerad av hur många som lyssnar på Greta Thunberg, och att hon talar klarspråk. Jag tycker att det är bra att vi blir medvetna och gör vad vi kan för att ta hand om naturen.

Kronprinsessan Victoria om Greta Thunberg

Men drottningen är inte ensam. Kronprinsessan Victoria har också uttryckt sin beundran för Sveriges just nu mest kända 16-åring. Det var när Victoria besökte en skola i Hanoi i Vietnam för ett par veckor sedan som eleverna spontant tog upp Greta Thunberg under frågestunden.

– Det är verkligen fantastiskt. Sånt gör mig hoppfull! sa kronprinsessan efteråt.

Kronprinsessan Victoria hyllar Greta Thunberg.
Kronprinsessan Victoria hyllar Greta Thunberg och hennes förmåga att nå ut till så många unga.

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg går i nian och är dotter till operasångaren Malena Ernman och Svante Thunberg. Hon var helt okänd fram till att hon började sin ”Skolstrejk för klimatet” utanför Riksdagen i Stockholm i augusti förra året.

Greta Thunberg med mamma Malena Ernman.
Greta med mamma Malena Ernman.

Sedan dess har hon strejkat på fredagar och det tänker hon fortsätta med tills Sverige får en miljöpolitik i linje med Parisavtalet.

Foto: TT, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna


9 gånger vi fått se kungafamiljen på maskerad

$
0
0

Kungen har alltid älskat att klä ut sig och det verkar ha gått i arv. I onsdags firade prins Carl Philip sin 40-årsdag med en stor, glad och rätt galen maskerad på Kungliga slottet. Och detta var ju inte första gången som kungafamiljen tog ut svängarna och gick på fest som något helt annat än sig själva.
Kungaparet på maskerad. Kungen var utklädd till ökenschejk och Silvia till beduindrottning.
Här har kungen förvandlat sig till ökenschejk för en kväll. Drottning Silvia är beduindrottning.
Fracken, ordnarna, aftonklänningen och alla juvelerna är ju snudd på deras tjänsteuniform. Och då är det extra kul med maskerader! Eller temafester för den delen: på kronprinsessan Victorias studentfest var pappa kungen utklädd till rumpnisse.
Ingen glömmer heller när prins Daniel anlände till Stora Wäsby slott i lejonoverall med svans. Och vem hade inte velat se bilderna från festen där kungaparet var utklädda till Per Gessle och Marie Fredriksson i Roxette? Eller när kungen gick på party utklädd till gondol…
Kung Carl Gustaf på maskerad 1997, i knäbyxor och klackskor.
Jo, det är kungen – i knäbyxor och klackskor.
På gode vännen Carl De Geers 60-årsfest för rätt så många år sedan var det Afrika-tema, med kungen som afrikansk hövding och drottning Silvia i leopardmönstrat. Det serverades ormsoppa – och i en av salongerna stod det två kannibaler och rörde i en gryta…
Andra kungliga temafester som har gått till historien är familjen Magnusons Disney-maskerad på Finnboda Varv med kungafamiljen som Kalle Anka, Mimmi Pigg och Långben.
Kungaparet på kostymbal hos Stockholms landshövding i Tessinska palatset 1997.
På kostymbal i Tessinska palatset, hos Stockholms landshövding.
Kungen utklädd till Karl XII vid en skolavslutning i Broms skola.
Kungen gillade att klä ut sig redan som liten. Här föreställde han Karl XII vid våravslutningen i Broms skola.
Kungaparet firade silverbröllop 2001 med en maskerad på Gripsholms slott. Det var renässans-tema.
Och här ser vi honom som renässansfurste. Med lugg! Den gången firade han och drottningen sitt silverbröllop…
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine vid kungaparets silverbröllops-maskerad på Gripsholms slott.
…och kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine hade verkligen tagit kädkoden på allvar.

Madeleines klänning var i blått råsiden och Victoria hade rosa brokadkjol och en korsett sydd av en indisk sari. Båda klänningarna kom från Kungliga Operans kostymförråd och var designade av Agneta Skarp till en uppsättning av Rigoletto som hade premiär i september 1987. När de såldes på auktion i höstas blev priset 11 000 kronor styck.

Prinsessan Madeleines och kronprinsessan Victorias håruppsättningar vid maskeraden på Gripsholms slott 2001.
Renässans-lockarna.

Bästa kungliga festen? Maskerad!

I prinsessan Christinas familj gillar man också temafester och när Gustaf Magnuson fyllde 30 bjöd han 200 gäster till Confidencen på gustaviansk maskerad. Kungabarnen gick all in och bar kostymer sydda av Laila Durán. Själva festen ägde rum i ett stort vitt partytält utanför familjens dåvarande hem Villa Beylon och till och med menyn ska ha varit 1700-talsinspirerad: Vichysoisse, kalvrygg med risotto samt Kalastårta.
Prinsessan Christinas son Gustaf Magnuson hade gustaviansk maskerad på Ulriksdal.
Familjens Magnusons gustavianska maskerad på Ulriksdal.
Så här såg Victoria och Daniel ut den gången.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på maskerad på Ulriksdal.

Hon hade massor av korkskruvslockar och hårt snört liv och han var förvandlad till en sirlig 1700-talsman i brokadväst och vindröd rock. Samt peruk förstås.

Prinsessan Madeleine på maskerad på Ulriksdal.
Prinsessan Madeleine valde herdinnelooken.
Prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria på maskerad på Confidencen.
…och Carl Philip bar svenska dräkten, en gustaviansk hovdräkt.
Kungen utklädd till Richard Lejonhjärta 1959. Till vänster prinsessan Sibylla.
Kronprins Carl Gustaf, 13, på en annan skolavslutning, utklädd till Richard Lejonhjärta. Till vänster mamma Sibylla.
Men kostymfester var vanliga också på Hagasessornas 1960-tal.
Här är det prinsessorna Margaretha och Christina som är på venetiansk maskerad på Nationalmuseum 1963, i dräkter lånade från Operan.

Drottning Silvia på party med karnevalstema (hos Inger och Olof Stenhammar, när han fyllde 75):

Olof Stenhammars 75-årsfest. Fr v: Olof Stenhammar, drottning Silvia, Inger Stenhammar, kungen.

Men en riktigt härlig karnevalsdrottning var hon redan 1968. Här är Silvia Sommerlath, 25:

25-åriga Silvia Sommerlath som karnevaldrottning 1968.

Och här är hon på det glada 1970-talet. Missa inte lösöronen!

Silvia Sommerlath i lösoron på 1970-talet, innan hon blev drottning Silvia.

Foto: TT.

Kungaparet upplyfta av resan till Dalarna: “Fantastiskt!”

$
0
0

Hade hela Ludvika tagit sig ut för att möta kung Carl Gustaf och drottning Silvia denna tokheta dag då Sverige firas i varenda vrå? Det kändes åtminstone så när paret anlände till den lummigt vackra staden.

Kungaparet tar sig varje nationaldag till någon del av landet, men de måste ju hinna hem till Stockholm till eftermiddagen, så hur långt bort som helst kan de självklart inte ta sig. Detta år föll valet på Ludvika och Borlänge. Och vilket bemötande de fick!

– Kungaparet kände sig otroligt välkomnande av alla, både i Ludvika och Borlänge. Det var fantastiskt, berättar hovets informationschef Margareta Thorgren.

Drottning Silvia hälsar på tre flickor i folkdräkt!
Drottning Silvia hälsar på tre flickor i folkdräkt!
Ludvikas 100-åriga historia hyllades av kungaparet!
Ludvikas 100-åriga historia hyllades av kungaparet!
Kungaparet i Gammelgården i Ludvika.
Kungaparet i Gammelgården i Ludvika.

Speciella val bakom resmålen

Valet av städer har flera anledningar. Ludvika firar 100 år i år, något som verkligen är värt att hylla! Och Borlänge, ja anledningen bakom det valet är ännu härligare!

– Borlänge har ju utnämnts till Sveriges fulaste stad, det är absolut värt ett besök tycker vi! har hovets informationschef berättat skämtsamt tidigare.

Och anledningen till just denna benämning av Borlänge gick inte att se. Människorna var lika varma som temperaturen i luften och stämningen omkring dem. Kungaparets start på nationaldagen blev alltså alldeles alldeles underbar!

Foto TT

19 kungliga klänningar från Polarpriset vi aldrig glömmer

$
0
0

Ikväll är det dags igen för Polarprisgalan, eller Polar Music Prize som priset kallas. Och det blir nästan full uppslutning från den svenska kungafamiljen.

Vid klockan 17.00 kommer vi att se dem alla anlända, kronprinsessparet Victoria och Daniel, kungaparet Carl Gustaf och Silvia, prinsparet Sofia och Carl Philip samt prinsessan Christina och hennes make Tord Magnuson. Tyvärr kommer prinsessan Madeleine att missa festligheten. Även om hon befinner sig på svensk mark är hon tyvärr upptagen med aktiviteter kring hennes bok.

Men även om prinsessan Madeleine kommer att vara saknad kommer detta bli en kanonkväll! Polarpriset är en fest där kungligheterna vågar ta ut svängarna extra mycket, framförallt kronprinsessan Victoria! Vem kan glömma den silvriga skapelsen från Diana Orving, den gulsvarta outfiten från Altewai Saome eller inte minst förra årets klädsuccé då hon liknade en grekisk gudinna i rött från Stylien och ett häftigt modernt “diadem” från Maria Nilsdotter. Polar är dessutom den kväll då vi med största sannolikhet får se kronprinsessan Victoria i utsläppt hår. En ovanlig sak, bara det!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Polarprisets gala år 2018.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Polarprisets gala år 2018.

Men även drottning Silvia fyller alltid upp hela vimmelmattan med sin närvaro och “nykomlingen” Sofia, som inte är lika Polar-rutinerad som övriga familjen, har även hon gått från klarhet till klarhet.

Vi har därför samlat de allra härligaste bilderna på Victoria, Silvia, Madeleine och Sofia från Polar från de gångna åren. Se här!

Under tisdag kväll kommer alla bilder från Polarpriset finnas på Svenskdam.se, så missa inte att kika in för att inte missa något!

Foto TT

Här anländer kungafamiljen till Polar – se bilderna!

$
0
0

En maffig drottning Silvia och stilig kung Carl Gustaf, Polarprisgalans kanske mest erfarna gäster klev ut ur sin bil och skyddades snabbt från regnet innan Silvia fick sin vackra bukett i händerna. Drottningen bar en vackert mönstrad klänning med ett vackert fall, så snygg!

Det är åter igen dags för Polar, och kungaparet har gjort detta många gånger förr! Men paret uppskattar galan varje år. En gala som i år prisar artisterna Grandmaster Flash, Anne-Sophie Mutter samt projektet Playing for Change.

En som inte är riktig är lika rutinerad som vårt kungapar är prinsessan Sofia. Detta är endast hennes tredje Polarprisgala, men precis som alltid verkar hon ta allt med ett självklart lugn. Detta år hade hon valt en rödblommig klänning och i håret satt ett vackert blomsterdiadem skapat av rosor, något som är otroligt hett och rätt just nu. Hon dök självklart upp tillsammans med prins Carl Philip, och paret var precis lika gulliga mot varandra som vanligt.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip på den rosa mattan.

prinsessan sofias klänning från dolce gabbana

Victoria hyllades genast

Mest uppståndelse fick dock kronprinsessan Victoria, precis som vanligt. Och vem kan klandra de tillresta besökarna och fansen? I verkligheten, på andra sidan kameran, är kronprinsessan bara så härlig. Hennes naturliga charm skulle kunna omvandla de flesta till monarkifantaster!

Kronprinsessan, som vid tillfällen som dessa alltid väljer att lyfta svensk design, hade valt att klä sig i en magiskt vacker och otroligt rosa bakelse. Hon tar alltid ut svängarna lite extra under Polar, och så även i år! Det var helt enkelt svårt att slita blickarna från hennes styling-val. I öronen hängde dessutom ett par matchande rosa hängen.

kronprinsessan victorias klänning polarpriset

Men även prinsessan Christina var självklart på plats, tillsammans med maken Tord Magnuson.

Carl Philips vän Danny på scenen

I detta nu drar 2019 års upplaga av Polar igång. I år kommer gästerna och de kungliga medlemmarna att bland annat få se Danny Saucedo på scenen, en artist som nyligen var privat gäst på prins Carl Philips 40-årsmaskerad. Men det finns fler kungliga kopplingar. I år sköter nämligen prinsessvännen Lovisa de Geer bevakningen bakom scenen.

Detta är Polar music prize

Polar Music Prize, Polar, Polarpriset. Kärt barn har många namn och galan instiftades år 1989 av Stig ”Stikkan” Anderson, som bland annat var textförfattare samt manager för ABBA. Polar Music Prize belönar pristagare för att fira musik i alla dess former. Tidigare vinnare är exempelvis Bruce Springsteen, Björk och B.B. King.

Foto TT

Se vackraste bilderna på kungafamiljen från Polargalan 2019

$
0
0

Den bubbelgumsrosa mattan utanför Polarprisgalan 2019 fylldes av den ena superkändisen efter den andra. Självklart var hedersgästerna, de tre vinnarna, mest hyllade när de kom. Men flest blickar riktades dock mot den kungliga familjen. Kung Carl Gustaf var som vanligt prisutdelare, och han såg verkligen ut att komma bra överens med såväl hiphop-legendaren Grandmaster Flash som violinisten Anne-Sophie Mutter. Även stiftelsen Playing for Change tog emot pris.

Kung Carl Gustaf delar ut pris till violinisten Anne-Sophie Mutter.
Kung Carl Gustaf delar ut pris till violinisten Anne-Sophie Mutter.

Prinsessan Madeleine hade tyvärr uppdrag med sin bok. Däremot såg vi både kronprinsessan Victoria, drottning Silvia, prinsessan Sofia, prinsessan Christina – och självklart alla de kungliga männen! Kungen, prins Carl Philip, prins Daniel och Tord Magnuson. Större delen av gänget är riktiga Polarveteraner, och alla verkar älska detta härliga och årliga musikevenemang!

Klänningsvalen under Polar 2019 hyllas

Alla de kungliga damerna hade dessutom satsat på sin styling, dagen till ära. Drottning Silvias hår satt som en smäck, få personer kan föra sig i ett utsläppt hår så som hon kan! Och vilken härlig klänning! Kronprinsessan Victoria hyllades för sin tylldröm i rosa sockervaddsfärg, och lyfte svenska designern Selam Fessahaye. Läs om valet av klänning här!  Prinsessan Sofia valde däremot klassiskt italienskt, och liknade en midsommardröm. Läs var Sofias klänning kom från här!

Drottning Silvia och kungen anländer till galan.
Drottning Silvia och kungen anländer till galan.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Polar music prize 2019.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Polar music prize 2019.

Se alla de härligaste bilderna från Polar 2019 i bildspelet här!

Foto TT

Kungaparet tog emot med pompa och ståt – se första bilderna från statsbesöket!

$
0
0

kungaparet statsbesök sydkorea

I dag är det fullt upp för kungafamiljen från tidiga morgonen till sena kvällen. Sydkoreas president Moon Jae-in, en 66-årig tidigare människorättsadvokat, är i Sverige på ett två dagar långt statsbesök tillsammans med sin fru Kim Jung-sook, 64, och här på slottet har förberedelserna pågått i flera dagar.

Kungaparet tog emot Sydkoreas presidentpar vid Hovstallet.
Hjärtligt när kungaparet tog emot sina gäster vid Hovstallet. Kungen bär stor amiralsuniform och drottning Silvia matchar i pillerburk och pistagegrön dräkt.

Kungaparet var på plats redan vid Hovstallet för att hälsa presidentparet välkomna till Sverige och alldeles nyss rullade kortegen in här på Kungliga slottet. När kortegen susade förbi folkmassorna hördes jubel och de sydkoreaner, som fanns på plats, tjoade riktigt ordentligt.

Kungen och president Moon Jae-in i kortegen, tillsammans med tolken.
Kungliga Hovstallet bjöd som vanligt på en imponerande kortege. Och undrar du över mannen som gör kungen och president Moon Jae-in sällskap i i Karl XV:s paradkupé, så är det tolken!

Nu har den högtidliga välkomstceremonien precis inletts på Inre borggården. Presidenten och kungen inspekterar Grenadjärkompaniet ur Livgardet och en bit bort står statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström (i hatt) redo att hälsa på presidentparet. Och som vanligt är det ett gäng glada föreskolebarn på plats med sina flaggor.

Kung Carl Gustaf och Sydkoreas president Moon Jae-in under statsbesöket.

Det var ovanligt glatt i åskadarledet!

Drottning Silvia och Kim Jung-sook på slottet under statsbesöket från Sydkorea.
Drottning Silvia och Kim Jung-sook, bakom ser du tolken – och ceremonimästaren!

Inne på slottet stod prins Carl Philip och prinsessan Sofia och tittade ut på ceremonien:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Här tittar vi på när presidentparet från Republiken Korea tas emot på slottets inre borggård. Välkomna! 🇰🇷🇸🇪

Ett inlägg delat av Prinsparet (@prinsparet)

President Moon Jae-in, 66, och hans fru Kim Jung-sook, 64, träffades på universitetet och har varit gifta sedan 1981. De har två vuxna barn, och hemma i sitt residens Blå Huset i Seoul är de även husse och matte till Koreas ”första katt”, döpt till Jjing-jjing, samt till hundarna Maru och Tory.

Nu ska jag bege mig in på slottet för att vara redo när kungen och presidenten gör ett pressuttalande i Lovisa Ulrikas matsal. En tradition som kungen införde förra året när Islands president var här på statsbesök.

Kungen och Sydkoreas president Moon Jae-in i Lovisa Ulrikas matsal på slottet.
Högtidligt när kungen och Sydkoreas president Moon Jae-in gjorde sina pressuttalanden i Lovisa Ulrikas matsal. Kungen höll sitt tal på engelska och sedan översatte tolken till koreanska.

– Mister President, it is our pleasure to welcome you and the First Lady to Sweden, sa kungen och fortsatte:

– Sverige och Republiken Korea delar de grundläggande värderingarna för demokrati, mänskliga rättigheter och en öppen ekonomi. Detta utgör en solid grund för vår vänskap. Och detta statsbesök är en manifestation av vår önskan att stärka våra band ytterligare.

Drottning Silvia och Kim Jung-sook på slottet under statsbesöket från Sydkorea.
Drottningen och Sydkoreas First Lady lyssnar koncentrerat.

För president Moon Jae-in väntade sedan möte med talman Andreas Norlén och så höll presidenten ett tal i riksdagen där han bland annat tog upp frågan om fred och säkerhet på den koreanska halvön, med kungen och utrikesministern som åhörare på första parkett.

statsbesök från korea
Victoria, Daniel, Carl Philip och Sofia tar också emot presidentparet under dagen.

Drottningholm tur och retur

Samtidigt åkte drottningen och presidentfrun Kim Jung-sook ut till Drottningholm, där drottning Silvia visade upp sin stolthet, den fantastiska verksamheten vid Silviahemmet. Men det blev en snabb tur fram och tillbaka, för sedan väntade lunchen på Kungliga slottet.

Silviahemmets verksamhetschef Petra Tegman med drottning Silvia och presidentfrun Kim Jung-Sook.
Silviahemmets verksamhetschef Petra Tegman tog emot…
Kaffebordet på Silviahemmet dukat till drottningen och Kim Jung-Sook.
…och innan drottningen och Kim Jung-Sook åkte tillbaka till Stockholm och lunchen på slottet hann de sitta ner en stund. Silviahemmet hade dukat ett vackert kaffebord med hallon och jordgubbar.

Efter kungaparets lunch drog programmet i gång igen. Kungen tog med sin gäst president Moon Jae-in till Ericsson Studio i Kista (eftersom Ericsson är en viktig partner i utvecklingen av 5G i Sydkorea) och därefter väntade näringslivsseminariet Sweden-Korea Business Summit, där president Moon Jae-in och kungen deltog tillsammans med statsminister Stefan Löfven och 200 business-representanter från Korea och Sverige.

Och i kväll väntar så dagens Grand Finale: Kungaparet ger en galamiddag på Stockholms slott, och då kommer vi bland annat att få se prinsessan Madeleine i tiara igen.

I kväll sitter Madeleine på plats vid paradbordet…
…och vi håller tummarna för att hon bär akvamarin-diademet igen.

Foto: TT

Just nu på slottet! Kronprinsessan Victoria vid pappa kungens sida under statsbesöket

$
0
0

kronprinsessan victoria statsbesök sydkorea

Statsbesök är den högsta formen av utbyte mellan länder och det märks på stämningen på Kungliga slottet. Det är festligt men framför allt mycket högtidligt. Efter ceremonin på Inre borggården har kungen och presidentparet utväxlat gåvor och ordnar i Pelarsalen, vilka har vi dock ännu inte fått veta.

Dessutom har det varit sedvanlig gruppfotografering. Och det är en mycket elegant och samlad kronprinsessa som vi ser vid sin fars sida, med en sidenros i powerknuten och i sin duvblå klänning från By Malina.

kungen och kronprinsessan victoria
Syftet med statsbesöket är att befästa och främja de goda relationerna mellan Sverige och Republiken Korea. I år kan Sverige och Korea dessutom fira 60 år av diplomatiska förbindelser.

Kunglig lunch i Prinsessan Sibyllas våning

– Lunchen börjar precis nu, berättar Johan Tegel vid hovets informationsavdelning.

– Den äger rum i Prinsessan Sibyllas våning, det är en lunch som kungaparet ger för president Moon Jae-in och hans hustru Kim Jung-sook.

Runt bordet finns som sagt även kronprinsessan Victoria med sin Daniel samt prinsparet. Vi kan även berätta att prinsessan Sofia bär en klänning från den svenska designern Valerie dagen till ära.

Prinsessan Sofia i en klänning från svenska designern Valerie.
Sofia valde vackert himmelsblått.

Prinsessan Sofia bär designern Valerie

Kungafamiljen tillsammans med Sydkoreas presidentpar.
Kungafamiljen tillsammans med Sydkoreas presidentpar.

Och i kväll kan vi även se fram emot att få se prinsessan Madeleine (och kanske även Chris?) tillsammans med kungafamiljen, hon ansluter till galamiddagen som inleds klockan 20.00.

prinsessan madeleine och Chris O'Neill
Håll tummarna för att vi får se Chris i Vita havet i kväll!

Foto: Henrik Montgomery/TT, Erika Gerdemark/Kungl. Hovstaterna


Just nu på slottet! Prinsessan Madeleines kungliga återkomst

$
0
0

statsbesök korea

Just nu är det 151 personer som får en lite extra speciell fredagskväll. Det är nämligen galamiddag på Kungliga slottet (eller statsbankett som det heter när det är statsbesök) och kungaparets gäster kan se fram emot en magiskt god och trevlig afton!

Kungaparet är värdar och middagen ges till ära för Koreas president Moon Jae-in, 66, och hans hustru Kim Jung-sook, 64. Men det kan inte hjälpas att det ändå är prinsessan Madeleine som hamnar i centrum. Detta är ju hennes kungliga återkomst kan man nästan säga, senaste gången vi såg henne på en galamiddag på slottet av den här kalibern var för drygt två år sedan, vårvintern 2017.

Nu gjorde hon entré tillsammans med Chris O’Neill och den övriga kungafamiljen, i ett pärlbroderat silvrigt sidenfodral och med sitt privata briljantdiadem i håret.

Kronprinsessan Victoria matchar henne i guld, en ärmlös klänning som vi har sett flera gånger tidigare. I håret bär hon det anrika stråldiademet.

Prinsessan Sofia går helt i pärlvitt, och hon har låtit montera pärlor även på sitt diadem. Vackert mot hennes mörka hår.

Det är egentligen bara drottningen som är riktigt färgstark i kväll, i sin eleganta långärmade aftonklänning i royal blue.

Middagen inleddes klockan 20.00 och dessförinnan var det en ström av förväntansfulla gäster som gick de 104 trappstegen upp till slottets festvåning, en trappa täckt av en kungsblå matta som är så tjock att klackarna nästan sjunker ner. Vägen upp går också mellan de traditionellt klädda drabanterna, som står helt blickstilla i sina uniformer.

När du läser det här har gästerna hunnit sätta sig till bords vid det magnifikt dukade bordet. Det är 45 meter långt och fyller hela det 50 meter långa Karl XI:s galleri. Kungaparet lägger alltid ner en imponerande omsorg på att få sina gäster att trivas och den här aftonen bjuder de som vanligt på fyra rätter. Och här kan du se bilderna på juvelerna och dukningen.

Foto: Sören Andersson/TT

Juvelerna, dukningen och menyn! Så var galamiddagen på slottet

$
0
0

statsbesök korea

Här ser du middagsbordet i Karl XI:s galleri! Praktsilvret från den Brasilianska servisen glänste och på den perfekt manglade linneduken (som kungen fått i gåva av riksdag och regering) stod vaser med stora fång av magritteblommor och daggkåpa.

Magritteblommor och daggkåpa prydde borden under kungaparets galamiddag.
Hovfloristen Claes Carlsson hade skapat blomsteruppsättningar med försommar-feeling.

Kockarna, hovfloristen, taffeltäckarna och hovfuriren hade arbetat med förberedelserna i flera dagar och resultatet blev som du ser magnifikt!

Dukat till galamiddag i Karl XI:s galleri. Bordet är 45 meter långt!
Bordet är 45 meter långt och fyller hela långa Karl XI:s galleri.

Lika magnifika var kvällens juveler. Drottningen bar sina djupblå safirer, i håret, i öronen och på klänningen.

Drottning Silvia i de Leuchtenbergska safirerna.
Drottning Silvia i de Leuchtenbergska safirerna.

Kronprinsessan bar Stråldiademet, som en gång kom till Sverige med hennes farfars farmor drottning Victoria.

Stråldiademet. Ett diadem som vi nästan bara ser på kronprinsessan.
Detta diadem ser vi nästan bara på kronprinsessan.

Prinsessan Madeleine bar sitt privata diadem som hon fått i gåva av kungen och drottningen.

Prinsessan Madeleine bar sitt bröllopsdiadem.
Samma diadem som när hon stod brud. Och samma håruppsättning som prinsessan Sofia.

Sofia och Madeleine i samma frisyr

Och prinsessan Sofia hade toppat sitt bröllopsdiadem med pärlor.

Prinsessan Sofia i sitt privata briljantdiadem, toppat med pärlor.
Mittbena med löst hängande lugg, samma frisyr som vi såg på prinsessan Madeleine.

Drottningens bordskavaljer? Ja, det var förstås presidenten. Hans fru Kim Jung-sook hade kungen till bordet och prins Carl Philip på sin andra sida. Medan kronprinsessan Victoria satt mellan presidenten och Koreas biträdande nationella säkerhetsrådgivare Kim Hyon-chong.

Prins Carl Philip med sin bordsdam, tredje vice talman Kerstin Lundgren.
Prins Carl Philip med sin bordsdam, tredje vice talman Kerstin Lundgren.
Chris O'Neill på kungamiddagen.
Chris O’Neill, mitt i middagskonversationen.

Kungaparet bjöd som vanligt på fyra rätter. Till förrätt serverades vit sparris med kräm på ramslök, älvdalsrom, crudité på rädisor och rågkrisp, och sedan hade de valt smörbakad gös med Puylinser, saltbakade betor och blåmusselsås.

Middagen fortsatte med svensk kalvfilénoisette med örttäcke, inkokt kronärtskocka, bakad lök och dragonsky, innan det var dags för kvällens grand final: rabarbermoussen med inkokt rabarber, glass på gräddfil och salta chokladsmulor.

Kungen med Sydkoreas första dam, till sin hjälp hade de en tolk.
Kungen med Sydkoreas första dam, till sin hjälp hade de en tolk.

Men dessförinnan höll kungen ett tal där han bland annat sa:

”Herr president, detta statsbesök kommer att fokusera på bland annat digitalisering, hållbarhet och forskning. Det är områden där det finns en exceptionell potential för nya samarbeten och utbyten. Jag är glad att vi på detta sätt kan befästa Sveriges och Republiken Koreas goda relation. Och jag hoppas att detta statsbesök skall bli en startpunkt för viktiga gemensamma framsteg.”

Taffeln bröts vid 22.00-tiden och därefter väntade mingel samt kaffe med avec i Vita havet under en dryg timme, innan middagen avslutades runt klockan 23.00.

Drottningen med Sydkoreas första dam Kim Jung-sook.
Drottningen med Kim Jung-sook.

Foto: Sören Andersson/TT, Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Hela gästlistan! Här är alla som fick gå på galabankett med Victoria och Daniel

$
0
0

statsbesök korea

Statsministern. H&M-kungen. Och så kd-ledaren som svepte in i ett moln av nattsvart tyll. Ja, det var en en lång rad förväntansfulla och galaklädda gäster som anlände till Kungliga slottet den här fina junikvällen. Både för att nätverka och äta kungligt god mat, och för att bekanta sig med Sydkoreas president, den tidigare människorättsadvokaten Moon Jae-in och hans fru Kim Jung-sook. Här är 21 bilder:

En av gästerna hovniger för drottning Silvia vid galamiddagen på slottet.
Kvällens djupaste hovnigning?
Stockhoms finansborgaråd Anna König Jerlmyr med sin man Philip.
Stockhoms finansborgaråd Anna König Jerlmyr med sin man Philip.
Överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke med sin man Hans.
Överhovmästarinnan Kirstine von Blixen-Finecke med sin man Hans.

Ebba Busch Thor hakar på tylltrenden

Kd:s partiledare Ebba Busch-Thor i nattsvart tyll och ryggdekolletage.
Kd:s partiledare Ebba Busch Thor gjorde en effektfull entré i nattsvart tyll…
Ebba Busch-Thor hälsar på Sydkoreas First Lady.
… och ryggdekolletage.
Statsminister Stefan Löfven med hustru Ulla.
Statsminister Stefan Löfven med sin Ulla.
Statsministern hälsar på drottning Silvia.
Statsministern är en rutinerad bankettgäst.
Kronprinsessans hovmarskalk Karolin A. Johansson.
Kronprinsessans hovmarskalk Karolin A. Johansson.
H&M-kungen Stefan Persson med sin fru Denise.
H&M-kungen Stefan Persson med sin fru Denise.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Utrikeshandelsminister Ann Linde med sin man Mats Eriksson. 
Utrikeshandelsminister Ann Linde med sin man Mats Eriksson.
Helene Hellmark Knutsson hälsar på kungen.
F d statsrådet Helene Hellmark Knutsson hälsar på kungen.
Hovets informationschef Margareta Thorgren.
Hovets informationschef Margareta Thorgren.
Sista kungamiddagen som partiledare för Liberalernas Jan Björklund, här med sin fru Anette Brifalk som är informationschef. 
Sista kungamiddagen som partiledare för Liberalernas Jan Björklund, här med sin fru Anette Brifalk som är informationschef.
Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet.
Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl.
Drottning Silvias statsfru Anna Hamilton med sin man Peter.
Drottning Silvias statsfru Anna Hamilton med sin man Peter.
Leif Johansson, tidigare Volvochef, nu styrelseordförande för Astra Zeneca.
Leif Johansson, tidigare Volvochef, nu styrelseordförande för Astra Zeneca.
Sydkoreas sverigeambassadör Lee Jeong-kyu med sin fru Yoon Sanghee.
Sydkoreas sverigeambassadör Lee Jeong-kyu (som hade prinsessan Madeleine till bordet). Här med sin fru Yoon Sanghee.
Prinsessan Madeleine med sin Chris O'Neill.
Prinsessan Madeleine med sin Chris O’Neill.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin med sin man Björn Lövin.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin med sin man Björn Lövin.
Drottning Silvia med Sydkoreas First Lady Kim Jung-sook.
Drottning Silvia med Sydkoreas First Lady Kim Jung-sook.

…och här är hela gästlistan:

H.M. Konungen H.M. Drottningen
H.K.H. Kronprinsessan Victoria H.K.H. Prins Daniel
H.K.H. Prins Carl Philip H.K.H. Prinsessan Sofia
H.K.H. Prinsessan Madeleine Mr. Christopher O’Neill
Hedersgäster:
H.E. President Moon Jae-in and First Lady Kim Jung-sook
Officiell delegation:
H.E. Mrs. Kang Kyung-wa, Minister of Foreign Affairs
H.E. Mr. Sung Yun-mo, Minister of Trade, Industry and Energy
H.E. Mrs. Park Young-sun, Minister of SMEs and Startups
H.E. Mr. Lee Jeongkyu, Ambassador of the Republic of Korea and Mrs. Yoon Sanghee, Republiken Korea
Mr. Kim Hyun-chong, Deputy National Security Advisor
Mr. Yoon Jong-won, Senior Secretary to the President for Economic Affairs
Ms. Lee Kong-joo, Adviser to the President for Science and Technology
Ms. Ko Min-Jung, Presidential Spokesperson
Ambassador Lim Ki-mo, Chief of Protocol, Deputy Minister for Protocol Affairs, MOFA
Mr. Park Chul-min, Secretary to the President for Foreign Policy Mr. Jung Ki-hong, Director General for European Affairs, MOFA
Medföljande delegation:
H.E. Mr. Park Yang-woo, Minister of Culture, Sports and Tourism Mr. Ju Young-hoon, Chief of Presidential Security Service
Mr. Bahk Sahng-hoon, Protocol secretary to the President Mr. Cho Han-ki, Chief personal secretary I to the President Ms. Shin Jee-yeon, Personal Secretary II to the President Mr. Shin Dong-ho, Secretary for Speeches
Ms. Kim Ae-kyung, Secretary to the President for Foreign Press
Mr. Park Jin-kyu, Secretary to the President for Trade
Ph. D. Mr. Kang Dae-whan, Chief Physician to the President Internist
Ph. D. Mr. Kim Suna-soo, Chief Physician to the President/ Chief of the Oriental Hospital KHU
Mr. Cha Chang-sun, President of Association of Koreans in Sweden Ms. Sumi JO, Sopran
Svensk uppvaktning:
Ambassadör Jakob Hallgren
Kabinettskammarherren Professor Carl Folke
Överadjutanten Kommendör Jonas Wikström
Livmedikus Docent Lars Wennberg
Hovdamen Fru Harriet Bredelius
Corps diplomatique:
H.E. Dr. Joseph Kiprono Sang, Ambassador of the Republic of Kenya and Mrs. Betty Chelangat Sang, Kenya
Riksdagen:
Riksdagsledamot Gunilla Svantorp, Ordförande i Utbildningsutskottet (S)
Riksdagsledamot Helene Hellmark Knutsson och VD Richard Hellmark, Vice ordförande i Näringsutskottet (S)
Tredje vice talman Kerstin Lundgren
Partiordförande:
Partiordförande Jan Björklund och Informationschef Anette Brifalk Björklund, (L)
Partiordförande Ebba Busch Thor, (KD)
Regeringen:
Statsminister Stefan Löfven och Fru Ulla Löfven
Statsrådet Isabella Lövin och Konstnär Lasse Nilsson, Miljö- och klimatminister samt vice statsminister
Statsrådet Ylva Johansson, Arbetsmarknadsminister
Statsrådet Ann Linde och Herr Mats Eriksson, Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor
Statsrådet Matilda Ernkrans och Herr Stefan Bernström, Minister för högre utbildning och forskning
Regeringskansliet:
Protokollchefen Ambassadör Charlotte Wrangberg och Civilingenjör Håkan Wrangberg, UD
Kabinettssekreterare Annika Söder, hos Utrikesministern, Utrikesdepartementet
Statssekreterare Karin Wallensteen och Herr David Wallensteen Bergknut, hos Statsministern, Statsrådsberedningen
Ambassadör Cecilia Ruthström-Ruin och Journalist Påhl Ruin, Enhetschef Asien- och Oceanienenheten (UD-ASO)
Ambassadör Kent Härstedt och Fru Angelica Håkansson, Regeringens särskilda sändebud till den koreanska halvön
Statssekreterare Niklas Johansson, hos Utrikeshandelsministern och ministern med ansvar för nordiska frågor, Utrikesdepartementet
Myndigheter:
Generaldirektör Sven Stafström, Vetenskapsrådet
Generaldirektör Madeleine Sjöstedt och Herr Lennart Nordfors, Svenska Institutet
Utländskt näringsliv:
Mr. Young Ju Kim, Chairman & CEO at Korea International Trade Association
Mr. Pyung Oh Kwon, President & CEO at Korea Trade-Investment Promotion Agency
Mr. Boo Keun Yoon, Vice Chairman at Samsung Electronics
Mr. Ja Eun Koo, Chairman at LS Corp
Mr. Youn Chul Kim, CEO at Hanwha Precision Machinery Co., Ltd
Mr. Jong Hyun Kim, President at LG CHEM, LTD.
Mr. Jin Mo Yang, Executive Vice President at Hyundai Motor Company
Mr. Taek Jin Kim, President at NCSOFT
Mr. Jun Hyuk Bang, Chairman at Netmarble Corp.
Mr. Byung Joon Song, President at Com2uS Corporation
Mr. Jung Hun Lee, CEO at NEXON KOREA
Mr. Jeong Sun Seo, President at Macrogen/Korea Biotechnology Industry Organization
Mr. Yong Joon Cho, CEO at Dongkoo Bio & Pharma Co., Ltd.
Mr. Kyung Shik Sohn, Chairman at Korea Employers Federation
Mr. In Ho Lee, Chairman & President at K-SURE (Korea Trade Insurance Corporation)
Mr. Young Sam Kim, President at Korea Electronics Technology Institute
Mr. Jun Dong Kim, Executive Vice Chairman at Korea Chamber of Commerce and Industry
Shin Chul Kang, Chairman at Korea Association of Game Industry
Mr. Yun Hyuk Bang, President at Korea Institute of Carbon Convergence Technology
Ms. Eune Ju-hyun, President at Institute of Design Promotion
Svenskt näringsliv:
Direktör Ylva Berg och Direktör Michael Berg, Business Sweden
Styrelseordförande Fredrik Persson och Fru Madeleine Persson, Svenskt näringsliv
Ordförande Jan Carlson, Autoliv Sverige AB.
Direktör Stefan Persson och Fru Denise Persson, Hennes & Mauritz AB
VD Henrik Baltscheffsky och Ingela Renliden Baltscheffsky, Hexicon AB
Vice President Tobias Glitterstam, Asia and Pacific, Business Sweden
Handelskommissionär Johan Chun, Business Sweden
Styrelseordförande Leif Johansson, AstraZeneca
Senior Group Vice President Niklas Persson och Fru Susanne Persson, ABB
Besökta institutioner:
Biträdande verksamhetschef Petra Tegman, Silviahemmet
VD Mats Widbom och Fru Anette Forss, Svensk Form
VD Erik Engellau-Nilsson och Fru Katinka Engellau-Nilsson, Norrsken Foundation
Senior Vice President Carl Mellander och Fru Maria Mellander, Chief Financial Officer and Head of Group Function Finance and Common Functions, Ericsson
Kultur, media:
Överintendent Ann Follin och Arkitekt Ibb Berglund, Statens museer för världskultur
Politisk chefredaktör Tove Lifvendahl, SvD
Författare Soki Choi, “Kimchi och Kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”
F.v. ambassadörer:
Ambassadör Anne Höglund och Herr Staffan Bengtsson, Republiken Korea 2015-2018
Övriga:
Ordförande Gunnar Persson och Fru Ulla Persson, SKV (Sverige Korea Veteranerna)
Konteramiral Anders Grenstad och Fru Anja Grenstad
Överstelöjtnant Jan Eldeblad och Fru Gunilla Eldeblad
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr och VD Philip Jerlmyr, Stockholms stad
VD Dan Smith, SIPRI
Kommunfullmäktiges ordförande Cecilia Brinck, Stockholms stad
Kungl. Hovstaterna:
H.E. Riksmarskalken Fredrik Wersäll och Fru Anna Wersäll
Överhovmästarinnan Friherrinnan Kirstine von Blixen-Finecke och Friherre Hans von Blixen-Finecke
Förste hovmarskalken Generallöjtnant Mats Nilsson och Leg. Sjuksköterska Anna Nilsson
Statsfrun Grevinnan Anna Hamilton och Greve Peter Hamilton
Överceremonimästaren Ambassadör Johan Molander
Ståthållaren Fil.dr Staffan Larsson
Överintendenten Fil.dr Margareta Nisser Dalman
Överintendenten Jan Lindman
Informationschefen Margareta Thorgren
Hovmarskalken Lars-Erik Tindre
Hovmarskalken Karolin A. Johansson
Ceremonimästaren Odd Zschiedrich
Hovstallmästaren Överste Ulf Gunnehed
Hovdamen Friherrinnan Christina von Schwerin
Kammarherren Friherre Wilhelm Stiernstedt
Kammarherren Direktör Jan Bruzelius
Kungl. Staberna:
Stabschefen Generallöjtnant Jan Salestrand och Örlogskapten Rose-Marie Jernbäcker
Vakth. Adjutanten Överstelöjtnant Fredric Westerdahl
Vakth. Adjutanten Kommendörkapten Jonas Forsmark
Foto: Sören Andersson/TT.

Det bar prinsessorna på helgens galamiddag på slottet

$
0
0

Sofia, Madeleine och Victoria

14–15 juni besökte Republiken Koreas president Moon Jae-in och hans hustru Kim Jung-sook Sverige på inbjudan av kungen. Syftet med statsbesöket är att ”befästa och främja de goda relationerna mellan Sverige och Republiken Korea, som under 2019 högtidlighåller 60 år av diplomatiska förbindelser”.

Statsbesökets första dag avslutades med kungaparets galamiddag för president­paret på Kungliga slottet. Hela den svenska kungafmiljen (förutom småttingarna) var samlad – också prinsessan Madeleine och Chris var på plats.

Gästerna hälsades välkomna i Vita Havet. Middagen hölls därefter i Karl XI:s galleri. Bordssilvret som användes tillhör den Brasilianska servisen. Vid middagen serverades fyra rätter: sparris, gös, kalvfilénoisette och som dessert åt man rabarbermousse.

Det bar drottningen och prinsessorna

Under middagen på slottet var kungafamiljen klädda i full gala. Drottning Silvia bar en fotsid blå blåsa från sin favoritdesigner Georg et Arend. På fötterna hade hon pumps från Manolo Blahnik (prinsessan Sofia och Sex and the City-karaktären Carrie Bradshaw har likadana!).

Drottning Silvia i klänning från Georg et Arend
Drottning Silvia i klänning från Georg et Arend.

Prinsessan Sofia, i sin tur, bar vitt. Hon valde också internationell design. Hennes vita vackra klänning kommer från Self Portrait (reklamlänk via Apprl) (och vet ni – hertiginnan Catherine har en likadan!). Sofia matchade klänningen med en kunglig favoritclutch – från Bottega Veneta. (reklamlänk via Apprl) Och klackar från Stinaa. J.

Clutch

Prinsessan Sofia i vit klänning från Self Portrait
Prinsessan Sofia i vit klänning från Self Portrait.

Kronprinsessan Victoria glittrade i gyllene toner. Hennes vackra klänning kommer från brittiska Jenny Packham. (reklamlänk via Apprl) På fötterna bar hon höga pumps från Gianvito Rossi. (reklamlänk via Apprl) Kronprinsessans väska kommer från Elie Saab.  (reklamlänk via Apprl)

Kronprinsessan Victoria i klänning från Jenny Packham
Kronprinsessan Victoria i klänning från Jenny Packham.

Prinsessan Madeleine körde, också hon, på en utländsk designer: Carolina Herrera.  (reklamlänk via Apprl) Hennes glittriga skor kommer från Jimmy Choo. (reklamlänk via Apprl) Väskan är från Anya Hindmarch.  (reklamlänk via Apprl)

Jimmy Choo

Prinsessan Madeleine i klänning från Caroline Herrera
Prinsessan Madeleine i klänning från Carolina Herrera.

Foto: TT

Mysteriet kring de rosa och blå ordensbanden – vi reder ut begreppen!

$
0
0

prinsessan madeleine kronprinsessan victoria

Att det varit högtidlig galamiddag på slottet har väl knappast undgått någon. Kungafamiljen gästades av presidentparet från Republiken Korea och silvret pustades upp för bankett. Men kvällen har också lett till en del frågetecken. Flera av er läsare har undrat varför Victoria och Daniel inte bar serafimerorden under statsbesökets högtidliga kväll. Vi reder ut begreppen!

Victoria

Vad är det för ordnar?

Hovets pressavdelning berättar mer om ordnarna och banden – som är rosa istället för blå.
– I samband med statsbesöket förlänades kronprinsessan och prins Daniel med “The Diplomatic Service Merit, Grand Gwanghwa Medal” – en av Republiken Koreas statsordnar.

Drottningen bar också rosa ordensband. Sydkoreas First Lady, Kim Jung-sook, bar däremot Kungliga Nordstjärneorden.

Silvia och kungen

Presidenten, Moon Jae-in, bar Kungliga Serafimerorden.

Sydkoreas president

Victoria

För att hedra sina gäster bar alltså kronprinsessan Victoria och prins Daniel varsitt rosa ordensband med ovan nämnda statsorden. Följande ordensregler står att läsa på hovets hemsida:

“Svenska ordensdekorationer, minnestecken och medaljer bärs främst. Utländska bärs i regel efter svenska ordensdekorationer, minnestecken och medaljer, dock med följande undantag, nämligen att på utländsk beskickning eller vid tillställning i annat land, då ordnar anbefalls, vederbörande lands storkors och kommendörskors bärs före svenska, såvida inte Konungen och/eller Drottningen är närvarande, samt att vid statsbesök eller tillfälle, då utländsks statschef är närvarande, vederbörande lands storkors och kommendörskors (med kraschaner) alltid bärs före svenska eller andra staters ordnar.”

Kungen

Den 29 maj 2012 var svenska kungaparet på statsbesök i Sydkorea. Nu var det alltså presidentparets tur att besöka Sverige. Syftet med statsbesöket var att befästa och främja de goda relationerna mellan Sverige och Republiken Korea, som under 2019 högtidlighåller 60 år av diplomatiska förbindelser.

Foto TT

Viewing all 1426 articles
Browse latest View live